Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 131128 | Landschappelijk element

Treurbeuk op protestants kerkhof Korsele

Korsele 39 (Horebeke)
De opgaande treurbeuk groeit achteraan op het protestantse kerkhof, ten noordwesten van de Nieuwe protestantse kerk (gebouwd in 1872) en dicht bij de Oude Kerk (gebouwd in 1794-1795), nabij de scheidingsmuur met het domineehuis. Het is één van de oudste treurbeuken van het land uit het midden van de 19de eeuw met aan de wortels een ingegroeide grafsteen van 1867.


ID: 300036 | Landschappelijk element

Opgaande veldesdoorn en hazelaar als hoekboom

Planterij (Horebeke)
In de oostrand van een nieuw aangeplant bos staat een opgaande veldesdoorn of Spaanse aak als hoekboom aangeplant. Hij wordt er vergezeld door een oude hazelaar aangeplant op het belendende perceel.


ID: 131139 | Landschappelijk element

Opgaande linde als hoekboom

Vrijsbeke (Horebeke)
In de hoek van een perceel langs Vrijsbeke staat een mooi gevormde opgaande linde. Een hoekboom met een stamomtrek van bij de 2,2 meter (2003).


ID: 300012 | Landschappelijk element

Kastanjedreef Kelchterhoef

Houthalen (Houthalen-Helchteren)
De kastanjedreef loopt bijna tot aan de Bosberg en is 410 m lang. Aanvankelijk was ze echter korter, namelijk circa 270 m, wat ook weerspiegeld wordt in de ouderdom van de bomen. In het oude gedeelte stonden aanvankelijk een 40-tal kastanjelaars met een plantafstand van 15 m, waarvan circa 10 bomen ondertussen afgestorven of verdwenen zijn. Op een aantal plaatsen werd er ingeboet met jongere exemplaren. De dikste boom heeft een stamomtrek van 486 cm. De overige oude exemplaren zijn alle bijna 4 m of dikker. In het tweede gedeelte staan jongere bomen met stamomtrekken tussen de 250 en 300 cm. De plantafstand bedraagt hier 10 m. In dit jongere gedeelte staan nog twee oude kastanjelaars met


ID: 132518 | Landschappelijk element

Dreef van reuzenlevensboom bij Hoeverheide

Heerkensweg 2 (Houthalen-Helchteren)
De dreef van reuzenlevensbomen werd aangeplant tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw en maakt deel uit van het in 1860 ontstane domein Hoeverheide. De dreef vormt een relict van de experimentele bosbouw.


ID: 80547 | Bouwkundig element

Sint-Catharinakapel

Lillo Steenweg (Houthalen-Helchteren)
Zuidwest-noordoost georiënteerd bedehuis van twee traveeën, daterend van 1617, confer jaartalankers, alhoewel er al in 1595 sprake was van een bedehuis op deze plek.


ID: 131037 | Landschappelijk element

Twee kapellinden bij Sint-Catharinakapel

Lillo Steenweg, Weygaardstraat (Houthalen-Helchteren)
Twee opgaande lindebomen bij de als monument beschermde Sint-Catharinakapel. De kapelbomen zijn ten gevolge hun ligging langs de steenweg en door hun afmetingen beeldbepalend.


ID: 79445 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Houthulst

Poelkapellestraat (Houthulst)
Belgische militaire begraafplaats, gelegen aan de rand van het "Bos van Houthulst". De begraafplaats is aangelegd in de vorm van een zespuntige ster. De voormuur wordt gekenmerkt door pilasters, arduinen balustrades, twee massieve pijlers en een smeedijzeren hek. Achteraan is er een perk met Italiaanse graven. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen en bloemperken.


ID: 13183 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Weyninckhoven

Geelhandlaan 1 (Hove)
Het T-vormig classicistisch kasteel is gelegen in een beboomd park binnen een brede omgrachting. In het domein staan ook een hovenierswoning en een koetshuis.


ID: 43292 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

de Limburg Stirumlaan (Huldenberg)
Bak- en zandstenen, barok gebouwtje opgetrokken onder vier lindebomen. Rechthoekige plattegrond uitlopend op een veelzijdige koorsluiting; jaartal 1727 op de voorgevel.