Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15260 resultaten


ID: 36465 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Burg. Maenhautstraat 31 (Merelbeke)
Haaks op de straat ingeplant zuidelijk georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag, oorspronkelijk vier traveeën (18de eeuw) en drie traveeën links toegevoegd in de 19de eeuw, onder zadeldak. Aan de straat gebouwde schuur.


ID: 36466 | Bouwkundig element

't Goed te Idegem

Burg. Van Gansberghelaan 5 (Merelbeke)
Vroeger omgrachte achterin gelegen hoeve met geasfalteerde toegangsweg aanvangend bij twee bakstenen hekpijlers. Lang zuidelijk georiënteerde boerenwoning, vroeger opgevat als tweegezinswoning. Eén bouwlaag en negen traveeën, met zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ten zuidoosten in U-vorm gebouwde dienstvleugels met dwarsschuur, stallen en wagenhuis rondom gemetste mestvaalt.


ID: 36470 | Bouwkundig element

Molenwijkhoeve

Burg. Van Gansberghelaan 93-95 (Merelbeke)
Hoeve en vroeger woonhuis van de familie Van Gansberghe. Ensemble met behouden U-vormige aanleg van de vroegere hoeve. Achterin gelegen zuidoostelijk georiënteerde boerenwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen en rechts aanbouw van één bouwlaag en vier traveeën, met zadeldak. Jaarankers 1752 in de rechter zijgevel, tweede bouwlaag toegevoegd in de tweede helft van de 19de eeuw, Bedrijfsvleugel aan de westelijke voorerfzijde met deels bewaarde vroegere dwarsschuur en wagenhuis. Parallelle dienstvleugel aan de overzijde van het erf.


ID: 36425 | Bouwkundig element

Hoeve van het gesloten type

Diepestraat 1 (Merelbeke)
Onbewoonde hoeve van het gesloten type, vroeger (tot begin 20ste eeuw) van het semi-gesloten type met U-vormige aanleg geopend naar de straat.


ID: 36429 | Bouwkundig element

Hoeve

Diepestraat 36 (Merelbeke)
Kleine hoeve uit de 19de eeuw bestaande uit een achterin gelegen boerenwoning en een half omsloten voorerf met ijzeren toegangshek.


ID: 36471 | Bouwkundig element

Goed ten Ulenbrouck

Driesstraat 1 (Merelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen. Voorerf gedeeltelijk afgesloten door een omheiningsmuur en een ijzeren hek met toegangshek tussen zware, vierkante bakstenen pijlers. Zuidelijk georiënteerde boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk opklimmend tot de 17de eeuw. Gewitte bakstenen dwarsschuur tegenover de woning.


ID: 36472 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Driesstraat 2 (Merelbeke)
Zuidelijk georiënteerde boerenwoning van één bouwlaag met aansluitende stallen links, onder zadeldak, in kern waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Op het voorerf ingeplante bakstenen dwarsschuur van vijf traveeën met een centrale rechthoekige doorrit en zadeldak. Linker zijpuntgevel met muurvlechtingen, drie rijen luchtgaten en topankers die het jaartal 1766 vormen.


ID: 36431 | Bouwkundig element

Kloosterhoeve van het karmelietenklooster van Bottelare

Edelarendries 1, 5 (Merelbeke)
Kloosterhoeve van het vroegere karmelietenklooster van Bottelare. Oorspronkelijk vrij grote hoeve van het gesloten type, waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Nummer 1. Boerenwoning van één bouwlaag en acht traveeën. Linker hoek van erfgevel met de doorrit van de poort met afronding en diverse vroegere bedrijfsgebouwen waaronder dwarsschuur en wagenhuis. Nummer 5. Zuidwestelijke vleugel van het complex bestaand uit een ingekorte woning met aansluitende stallen en dwarsschuur.


ID: 36333 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Fraterstraat 123 (Merelbeke)
Schuin ingeplant voormalig boerenhuis, naar verluidt vroeger afhangend van het zogenaamde Kasteel Rotsart de Hertaing en in kern waarschijnlijk uit de 18de eeuw, aangepast in de 20ste eeuw.


ID: 36334 | Bouwkundig element

Hoeve

Fraterstraat 166 (Merelbeke)
Hoeve gebouwd in 1904. Eenvoudig en heden gecementeerd bakstenen boerenhuis met rechts aansluitende L-vormige gewitte bakstenen bedrijfsvleugel.