Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10625 resultaten


ID: 85151 | Bouwkundig element

Hoeve Burgemeestershof

Kriephoekstraat 25 (Wetteren)
Huidige gebouwen rondom een ruime rechthoekige binnenplaats, grotendeels daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. In aanleg gaat het complex terug op een oudere hoeve waarvan het deels vroeger aangepast aanvankelijke boerenhuis uit de 18de eeuw in de linker zijvleugel behouden bleef. Huidige herenwoning met dominant volume ingeplant aan de straat, voorzien van een voortuintje met ijzeren hekwerk op hardstenen voet.


ID: 85009 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mellesteenweg 43 (Wetteren)
Hoeve teruggaand op een oudere hoevesite die reeds aangeduid is op het Primitief Plan van circa 1830 en volgens kadastergegevens in 1912 grotendeels herbouwd werd. Langs de straat gelegen boerenwoning van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder leien zadeldak. Haaks op de straat gesitueerde witgeschilderde bakstenen schuur en achterin gesitueerd gebouwtje onder pannen zadeldak, in kern mogelijk opklimmend tot de 18de of begin 19de eeuw.


ID: 85159 | Bouwkundig element

Hof ten Hondert

Oude Heerbaan 19 (Wetteren)
Vierkant omgracht domein met woonhuis ten noorden, twee vleugels teruggaand op de vroegere stallen en koetsgebouw respectievelijk ten oosten en ten westen parallel tegenover elkaar op het recent nieuw aangelegde voorerf. Woonhuis, voorheen op cartouche van de voorgevel gedateerd 1719, met kenmerken eigen aan de overgangsperiode van de traditionele bak- en zandsteenbouw naar de Lodewijk XIV-stijl.


ID: 85184 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Voorde

Oudenhoek 36 (Wetteren)
Laat 18de-eeuwse grote semigesloten hoeve, niet opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-1778; op de gebouwen gedateerd 1778 en 1781. Huidige aan de straat palende hoeve samengesteld uit vier afzonderlijke hoevegebouwen in het vierkant opgesteld rondom een ruime gekasseide binnenplaats met ten noordwesten achterin gelegen vrijstaande boerenwoning.


ID: 85185 | Bouwkundig element

Hoeve

Oudenhoek 38 (Wetteren)
Hoeve nu bestaand uit een achterin gelegen in oorsprong oud boerenhuis en één lang bedrijfsgebouw aan de straat. De Ferrariskaart (1771-1778) geeft een gebouwenconfiguratie aan in U-vorm met achterliggend gebouw, volgens de Poppkaart later geëvolueerd tot een hoeve met gesloten aanleg.


ID: 85187 | Bouwkundig element

Hoeve

Oudenhoek 43 (Wetteren)
Grote gesloten hoeve met aan de straat, op de rooilijn vooruitspringende boerenwoning. Rechts aanpalend lager, L-vormig bedrijfsgebouw met brede poortdoorrit en stallen, grote hoge dwarsschuur ten zuidoosten op het achtererf. Als hoeve met losse bestanddelen opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-78; vóór 1835 uitgebreid en geëvolueerd naar een aanleg overeenstemmend met de huidige.


ID: 85087 | Bouwkundig element

Magazijn

Tragelweg (Wetteren)
Parallel met de weg gelegen pand in ijzerskeletbouw met baksteenmetselwerk onder zadeldak in golfplaten, plint voorzien van voegwerkimitatie. Magazijn, opgetrokken in 1931 in opdracht van de Boerenbond.


ID: 85088 | Bouwkundig element

Woning met magazijnen

Tragelweg 1-2 (Wetteren)
Volgens gegevens uit het kadaster bouwde landbouwer August Van Swalm uit Schoonaarde in 1932 een huis met aanpalend kolenmagazijn. De Vennootschap De Witte Gebroeders liet in 1946 links daarvan een nieuw volume optrekken, bestaande uit burelen en bergplaats. Links hoger opgetrokken loods in ijzerskeletbouw.


ID: 85191 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Westremdries 2 (Wetteren)
Vrijstaand burgerhuis met voortuintje, volgens gegevens van het kadasterarchief in 1934 vooraan gebouwd op het erf van een bestaande hoeve. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met symmetrische opstand, onder zadeldak van kunstleien.


ID: 85195 | Bouwkundig element

Hoeve

Westremstraat 67 (Wetteren)
Semigesloten hoeve met haaks op de straat ingeplant woonhuis ten noordwesten en in L-vorm gebouwde bedrijfsgebouwen ten oosten en ten zuidoosten van het deels verharde en begraasde erf. Nieuw laag toegangshek aan de straat in het westen tussen het vroegere kuiperskot en een vernieuwde muur.