Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 209314 | Bouwkundig element

Hoeve d'Hooghe Schuere

Faliestraat 2 (Zedelgem)
Hoeve, gelegen op een spie-vormig perceel tussen de Kronestraat en de Faliestraat. Staat vermeld staat in de ommeloper van 1674. De vroegste afbeelding vinden op een kaart van 1761. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) staan woonhuis, schuur en bakoven gegroepeerd rond het erf. oeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf. Verankerde, bakstenen gebouwen met 19de-eeuws uitzicht onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen). Woonhuis met bloktandfries onder de dakgoot en segmentboogvormige muuropeningen, beluikte vensters. Schuurstalvolume langs de Kronestraat.


ID: 209315 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Faliestraat 91 (Zedelgem)
Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde stalling, wellicht uit het begin van de 20ste eeuw. Op een ICM-kaart van 1911 staat hier een volume aan de straatkant getekend. Geelbruine verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen). Rechts een rondbogig gevelkapelletje.


ID: 209581 | Bouwkundig element

Pachthoeve

Faliestraat 98 (Zedelgem)
Pachthoeve volgens zegsman een 'moerashuisje', horend bij het kasteel "Litterveld". Staat nog niet op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadaster (circa 1830) is bebouwing te zien. De eerste schets van 1847 en legger maken gewag van de bouw van een huis in 1838. In 1847 wordt de schuur bijgebouwd, in 1933 woning vergroot. Huisje en schuur gelegen in een bosrijke omgeving palend aan het kasteeldomein en met deels begraasd erf. Dubbelhuis met vroeg 19de-eeuws uitzicht. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw van anderhalve verdieping boven een gepekte plint en onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen). Schuur met geïncorporeerde stalling ten zuiden van het erf. Verankerde, deels witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen).


ID: 209329 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groenestraat 104 (Zedelgem)
Rond een begraasd erf, gelegen langs een bocht van de Groenestraat en op de hoek met de Lindestraat. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. De site staat opgetekend op de Ferrariskaart (1770-1778). Het huidige boerenhuis met geïncorporeerde stalling (nu garage) kan in kern teruggaan tot voor de opmaak van de kadastrale kaart (1808-1810). De stalling ten westen dateert allicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Dwars op de straat gelegen boerenhuis in witbeschilderde, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). Kleine stalling in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Schuurstalvolume onder zadeldak (Vlaamse pannen en golfplaten).


ID: 210073 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Halfuurdreef 137 (Zedelgem)
Gelegen langs de straat en volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1927 door Karel Vermeulen, werkman te Veldegem.


ID: 210072 | Bouwkundig element

Hoeve 't Oud Hof

Halfuurdreef 28 (Zedelgem)
Toegankelijk via metalen hekken gevat in witbeschilderde bakstenen pijlers met gepekte plint en piramidale bekroning. Volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1851 door dokter Antonius Herrebout uit Brugge.


ID: 209887 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Vijverskasteel

Heidelbergstraat 29, 29A, Zeedijkweg 11 (Zedelgem)
Kasteeldomein met laatclassicistisch landhuis van 1848, mogelijk met oudere kern (late 18 eeuw). Park ontstaan in het begin van de 19de eeuw en heraangelegd in landschappelijke stijl vanaf circa 1848 met gazons, padennetwerk, solitaire bomen, bomengroepen en een parkbos. In de grote vijver ligt een eiland met een kunstmatige grot en aanmeerplaats, bereikbaar via een houten tuinbrug. In het park staat een klein kapelletje en enkele sokkels voor beelden. Het kasteel heeft rechthoekige plattegrond en drie bouwlagen, verhoogde begane grond boven een kelderverdieping en onder schilddak (leien). Bepleisterde en witbeschilderde gevels met rechthoekige muuropeningen. Ten westen ligt het vroegere washuis, ten oosten een grote ovalen ommuurde moestuin waarvan de ingang door bakstenen pijlers bekroond met siervazen geflankeerd wordt. Rond bakstenen kippenhok binnen ommuurde kippenren met poel. De monumentale stalling werd omgebouwd tot woning.


ID: 209888 | Bouwkundig element

Hoeve

Heidelbergstraat 32 (Zedelgem)
Boerenhuis met geïncorporeerde stalling in verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen), eventueel met kern opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 209890 | Bouwkundig element

Hoeve

Heidelbergstraat 74 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve, toegankelijk via een onverharde oprit en gelegen aan een begraasd erf. Wellicht gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw. Staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (1845). Breed boerenhuis met geïncorporeerde stal (nu verbouwd tot garage) en achteraan een lagere dwarsvleugel. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk, beluikte vensters met grote roedeverdeling. Aan de achtergevel een venster met diefijzers. Omlopende stoep in cementtegels. Stal uit het interbellum ten westen van het erf.


ID: 209335 | Bouwkundig element

Hoeve

Hollevoordestraat 18-20 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve op een hoogte en met uitzicht op de Moubeekvallei, toegankelijk via een asfaltweg. Heden als tweewoonst opgedeeld.