Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1853 resultaten


ID: 58765 | Bouwkundig element

Drie polderhoeven en kasseiweg

Hazegrasstraat 75, 85, 120-122 (Knokke-Heist)
Beeldbepalend ensemble van drie polderhoeven met hun karakteristieke bijgebouwen, namelijk polderschuur, stallingen en een oude kaasfabriek, gelegen aan weerszijden van een gekasseide weg. Het geheel wordt bepaald door twee parallelle historische tracés, namelijk de Sint-Paulusdijk (huidige Hazegrasstraat) en de Paulusstraat, die beide getuigen van de in 1634 aangelegde verdedigingslinie in de Zwinstreek, de zogenaamde Linie van Fontaine, welke in 1645 versterkt werd door Andreas de Cantelmo.


ID: 58588 | Bouwkundig element

Hoevesite

Heistlaan 382 (Knokke-Heist)
Achterin gelegen hoeve met losse, lage bestanddelen, gaaf bewaarde witgeschilderde volumes onder pannen zadeldaken. Boerenhuis aansluitend bij het langgestrekte type ten gevolge van de aansluitende paardenstal, huisgedeelte met opkamer. Keldergewelf met centrale middenpijler.


ID: 58592 | Bouwkundig element

Brug over de Noordwatergang

Ramskapellestraat (Knokke-Heist)
Brug over de Noordwatergang. De toegang tot de dorpskern van Ramskapelle vanuit het zuiden gebeurt van oudsher via het tracé van de Ramskapellestraat.


ID: 208611 | Bouwkundig element

Hoeve

Litterveldstraat 6 (Koekelare)
Hoevetje volgens het kadaster gebouwd in 1913 in opdracht van landbouwer David Degadt-Lammens uit Vladslo. Toegankelijk via een korte dreef, aan erfoprit twee lindebomen waarvan rechter met houten kapelkastje met Mariabeeld.


ID: 300071 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Groeningenhof en omgeving

Groeningenlei, Kontichhof (Kontich)
Het domein heeft zich gevormd vanaf de 16de eeuw. Het in oorsprong middeleeuwse kasteel is gelegen in een ruim omhaagd landschapspark met parkbos dat in zijn huidige vorm grotendeels dateert uit het einde van de 19de eeuw.


ID: 13444 | Bouwkundig element

Baddenbroekse hoeven

Groeningenlei 80-82 (Kontich)
Hoeven uit het derde kwart van de 19de eeuw tot de 20ste eeuw en met oudere kern. Voormalige zetel van het leen- en laathof van Vrijsel, leen van het leenhof van Mechelen.


ID: 300073 | Bouwkundig element

Omgeving Sleutelstraat

Mechelsesteenweg, Sint-Jansplein, Sleutelstraat (Kontich)
In de dorpskern, smalle geasfalteerde L-vormige straat tussen Sint-Jansplein en Mechelsesteenweg. Vermoedelijk aangelegd door de Franken toen deze de eerste dorpskern uitbreidden en afbakenden met de Pastoorsgracht.


ID: 13526 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Tanghof

Reepkenslei 134 (Kontich)
Symmetrisch opgebouwd kasteel met noordelijke voorgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder complexe bedaking uit eind 16de of begin 17de eeuw, verbouwd in het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 308044 | Archeologisch / Landschappelijk element

Middeleeuwse dorpskern Werken

Werken (Kortemark)
De historische dorpskern van Werken is gelegen op de grens van het laat-Romeinse/vroegmiddeleeuwse schorrengebied of overstromingsvlakte. De dorpskern omvat het mottekasteel De Hogen Andjoen met aansluitend de Sint-Martinuskerk. Ten zuiden en ten westen liggen graslanden die zich uitstrekken tot aan de Kalvebeek en de Handzamenvaart. De typische dorpsstructuur uit de middeleeuwen is hier bewaard is gebleven. 


ID: 91301 | Bouwkundig element

Hooizaadhoeve

Oude Vladslostraat 3 (Kortemark)
Hoevesite, als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), met ten zuidoosten van de hoeve een dreef naar de Handzamevaart. Op het primitief kadasterplan (circa 1827, eigenaar is dan de Brugse rentenier Van Caloen Depotter) weergegeven als een hoeve met drie losse bestanddelen met U-vormige opstelling. Ten oosten van het erf, boerenhuis binnen een U-vormige omwalling (achter het huis een 'hof'), wat men zou kunnen interpreteren als een omwald opperhof.