1046 resultaten
ID: 88406 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Belselestraat 2, Bulk 10 (Waasmunster)
Het kasteeldomein Ortegat omvat een buitenplaats in neoclassicistische stijl met empire-elementen met bijhorend park in landschappelijke stijl uit de eerste decennia van de 19de eeuw. Het landhuis is één van de weinige gekende en bewaarde realisaties uit het architecturale oeuvre van architect Jean-Baptiste Dubois, en is eveneens van een zeldzaam geworden en heel representatief type landhuis dat door welstellende burgers en grootgrondbezitters sinds eind 18de-begin 19de eeuw als buitenplaats werd gebouwd. Het kasteeldomein werd onder Jean-Baptiste Vermeulen gefaseerd uitgebreid in de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 34360 | Bouwkundig element
Groenstraat 11 (Wachtebeke)
Boerderijtje achter omhaagde moestuin met ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuilen. Woonhuis van drie traveeën onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen bedrijfsgebouw met dwarsschuur en stallen onder zadeldak op achtererf.
ID: 34390 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Puyenbrug 5 (Wachtebeke)
Eclectisch getint kasteel met neorenaissance-inslag middenin een park met deels bewaarde vijver en omgrachting, gebouwd in 1881 ter vervanging van een vroeger buitenhuis. Ten noorden, oranjerie uit het tweede kwart van de 19de eeuw, gelegen achter waaiervormig ommuurde moestuin. Ten oosten van het kasteel gelegen ijskelder. Ten noorden en ten noordoosten, bewaarde bijbehorende bossen en rechtlijnige dreven.
ID: 34399 | Bouwkundig element
Walderdonk 15 (Wachtebeke)
Vroeger omgrachte hoeve met losse bestanddelen, naar verluidt reeds bestaand in de 17de eeuw. Boerenburgerhuis achter omhaagde moestuin, met ijzeren voetgangershek tussen vierkante gemetste pijlers, axiaal tegenover de toegangsdeur.
ID: 207620 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Stationsstraat 34 (Waregem)
Neoclassicistisch landhuis, in oorsprong daterend van circa 1852 en vrij grondig uitgebreid in 1921, en koetshuis, eveneens van circa 1852 met oranjeriegedeelte links en in 1904 aangebouwde hondenkennel. Gelegen in een kasteelpark vermoedelijk daterend van circa 1872 en ontworpen in Engelse landschapsstijl met romantiserende invloed, voorzien van siervijvers, brugjes en een ijskelder. In het park bevindt zich ook het laatste overblijvend exemplaar van een 19de-eeuws pompmolentje in Vlaanderen, gebouwd tussen 1872 en 1883. Aan de Stationsstraat is het park afgesloten door een laag gecementeerd muurtje, waarboven een ijzeren hekwerk; de toegang wordt gemarkeerd door vierkante, gecementeerde pijlers met vaasbekroning.
ID: 32476 | Bouwkundig element
Bloemenstraat 49 (Wellen)
Woonhuis, eertijds in vakwerk, nu in baksteenbouw, daterend uit einde van de 19de, begin 20ste eeuw.
ID: 32805 | Bouwkundig element
Busbekestraat 5 (Wervik)
Hoeve met losse bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, grosso modo L-vormig opgesteld rondom een deels verhard erf met esdoorn en kleine vaalt, gelegen in straatbocht.
ID: 32956 | Bouwkundig element
Dadizelestraat 54 (Wervik)
Semigesloten hoeve uit het begin van de jaren 1920, qua bouwtrant en schikking aansluitend bij de Noord-Franse en Waalse wederopbouwhoeven van het type "cense"; naar ontwerp van architecten M. en E. Boom en O. Moreau van 1920. U-vormige opstelling van toegangspoort en hoevegebouwen rondom een gekasseid erf met boerenhuis ten noorden. Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Stalvleugel en dwarsschuur.
ID: 32946 | Bouwkundig element
Geluwesesteenweg 189 (Wervik)
Historische hoeve teruggaand op de heerlijkheid Ter Elst. Semigesloten opstelling van verankerde, bakstenen gebouwen onder kort overstekende zadeldaken, rondom een erf. Ten noorden van het erf, toegangspoort. Korfboogpoort onder bakstenen druiplijstje met centraal Marianisje.
ID: 32831 | Bouwkundig element
Hoogweg 44 (Wervik)
Dieperin gelegen lage boerenarbeiderswoning met voor- en achterliggende moestuin. Mogelijk oorspronkelijk tweegezinswoning, thans stal links + woongedeelte van drie traveeën en één opkamertravee rechts onder overstekend zadeldakop houten modillons. Voornamelijk 19de-eeuws uitzicht, echter met oudere kern.