2943 resultaten
ID: 76505 | Bouwkundig element
Warandestraat 100-102 (Grimbergen)
Het waterkasteel, oorspronkelijk van de heren van Humbeek, gelegen op een omgracht eiland met aan weerszijde van het ereplein een losstaand bijgebouw. Het eiland is toegankelijk via een poortgebouw met boogbrug. In de zuidoostelijke hoek van de ringgracht staat een klein lustpaviljoen of kapelletje. Houten schuur aan de Warandestraat.
ID: 134047 | Landschappelijk element
Warandestraat 100-102, 138-140 (Grimbergen)
Het circa 100 hectare grote domein van het Gravenkasteel bestaat uit een 14de-eeuws omwald kasteel met bijgebouwen, een park aangelegd in laat 19de-eeuwse landschappelijke stijl met twee toegangsdreven, een deels ommuurde moestuin met muurserre en nutsgebouw en een uitgestrekt sterrenbos ten noorden, waarvan de aanleg minstens dateert uit het midden van de 18de eeuw.
ID: 76514 | Bouwkundig element
Westvaartdijk 333-334 (Grimbergen)
Vrijstaande 19de-eeuwse brouwerswoning van de voormalige Sint-Michael-brouwerij. Onderkelderd breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder hoog pannen schilddak.
ID: 75323 | Bouwkundig element
Zevensterre (Grimbergen)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk met uitspringende westtoren gesitueerd op een van oost naar west licht hellend terrein. Het met gras begroeid kerkhof bevat nog enkele grafstenen en -kruisen uit de 17de tot begin 20ste eeuw.
ID: 41868 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 23 (Haacht)
Groot gebouw bestaande uit een toren, drie beuken van twee traveeën, een vooruitspringend transept en een polygonaal koor, dat in het oosten uitloopt op een sacristie. Rondom de kerk ligt het ommuurd kerkhof.
ID: 41863 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kraneveld 1 (Haacht)
Ruime omgrachte hoeve van het gesloten type met geïsoleerd bakhuis. Bewaarde gebouwen in traditionele stijl die hoofdzakelijk dateren uit de 17de eeuw. De hoeve wordt ontsloten door een netwerk van rechte wegen en ligt in een agrarische omgeving die ongewijzigd is sinds de 18de eeuw.
ID: 200084 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kruineikestraat 5, 5A-B (Haacht)
Het dorpsbeeld van Tildonk wordt in belangrijke mate bepaald door het imposante eclectische en neogotische klooster- en scholencomplex van de zusters ursulinen, dat in 1818 door pastoor Lambertz werd gesticht. Het complex werd verschillende malen uitgebreid in de 19de en het begin van de 20ste eeuw, onder andere met bijkomende vleugels, een lagere school, een boerderij en een kloosterkapel en -kerk. Rond 1900 bouwde men een art-nouveau-feestzaal naar ontwerp van architecten J. Prémont en A. Gellé. De tuin werd uitgebouwd vanaf 1821, aanvankelijk was zowel de sier- als de nutstuin op traditionele wijze ingericht (rechthoekige blokken). Eind 19de eeuw heraanleg van de siertuin (circa 3 hectare) in een hybride landschappelijke stijl, structuur en aankleding werden bepaald door religieuze thema's (calvarie, 'gotisch' gewelf van linden, Lourdesgrot, ...).
ID: 41869 | Bouwkundig element
Pastoor Lambertzdreef 8 (Haacht)
Bak- en natuurstenen dubbelhuis met twee verdiepingen en schilddak voorzien van dakvensters, gedateerd ANNO 1761.
ID: 41867 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Pastoriestraat 13 (Haacht)
De pastorie uit 1758 met ingemetseld abtswapen boven de deur omsluit samen met het poortgebouw en een omheiningsmuur de met een linde beplante voortuin. Achteraan bevindt zich een ommuurde pastorietuin waarvan de oorspronkelijke inrichting in twee delen nog afleesbaar is. In het achterste beboste gedeelte bleven nog enkele hoogstammige bomen en struiken bewaard.
ID: 134502 | Landschappelijk element
Pastoriestraat 13 (Haacht)
Norbertijnenpastorie met poortgebouw gebouwd in 1758 volgens 18de-eeuwse model 'vivre entre cour et jardin', omgeven door ommuurde tuin van 52 are, langgerekt; sporen van regelmatige, symmetrische aanleg bij de pastorie en een landschappelijk gedeelte met bruine beuken achteraan.