1206 resultaten
ID: 15268 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Belseledorp 90 (Sint-Niklaas)
De pastorie van de Sint-Andreas- en -Gislenusparochie werd in 1851 gebouwd ten zuidoosten van de parochiekerk en is ontworpen door architect J. De Somme-Servais. Gelegen op het einde van een dreefje en voorafgegaan door een ommuurde, gekasseide koer. Achterin gelegen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. Links en rechts een aanbouwsel van één travee en één bouwlaag onder een plat dak. Pastorietuin aangelegd in landschappelijke stijl met een siervijver en brevierpad.
ID: 15017 | Bouwkundig element
Houten Schoen 98A-B (Sint-Niklaas)
Ruime alleenstaande villa in nieuwe zakelijkheid gelegen te midden van een prachtig park met vijver, gebouwd circa 1930 vermoedelijk op de plaats van een vroeger kasteel.
ID: 76215 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hulstbaan 26 (Sint-Niklaas)
Alleenstaand kasteeltje in 1901 gebouwd door de familie C. De Bock-Bauwens, vormgegeven in een romantische stijl met speelse trapgevels, torenvormige risalieten en slanke hoekerkertjes, en gelegen in een mooi aangelegd park met vijver en ijzeren straathek met gemetselde pijlers. Rechts van het kasteeltje bevindt zich het voormalige koetshuis.
ID: 15106 | Bouwkundig element
Kroonmolenstraat 4, Nieuwstraat 75, 91 (Sint-Niklaas)
Klooster en school, in 1826 gesticht als jongensweeshuis. Indrukwekkende gebouwengroep op complexe plattegrond, systematisch gegroeid en uitgebreid door toevoeging van onder meer een kosteloze school gesticht in 1840, en een krankzinnigeninrichting gesticht in 1849.
ID: 15077 | Bouwkundig element
Lodewijk De Meesterstraat 30 (Sint-Niklaas)
Aan de straat gelegen woonhuis en achterliggende fabriek en klein park met vijver. In 1877 opgericht als brouwerij door J.B. Van Hecke, later voortgezet door De Sutter-Blankaert en na 1914 omgevormd tot breigoedfabriek door A. Cockelbergh.
ID: 15237 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Walburgstraat 33-39 (Sint-Niklaas)
Het Walburgkasteel bevindt zich in een groot park en bestaat uit het kasteel, terras met prieeltjes en duiventoren. De parkingang situeert zich langs de Walburgstraat. Waterburcht in traditionele bak- en zandsteenstijl bestaande uit twee langse vleugels van verschillende lengte, met steil zadeldak gevat tussen trapgevels. Ten westen van het kasteel, vrijstaande duiventoren. Zogenaamde conciërgewoning ten noorden van het kasteel. Verankerde bak- en zandsteenbouw in traditionele stijl. Voornamelijk landschappelijke parkaanleg met grote vijver waarover houten boogbrug, kiosk, golvende grasvelden, kronkelende wandelpaden, struikenmassieven en solitaire bomen. Ten slotte het zogenaamd bos met dicht op elkaar staande bomen.
ID: 15422 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Wijnveld 251 (Sint-Niklaas)
Alleenstaand landhuis in ruim park met later toegevoegde kloosterkerk en schoolgebouwen. Onderkelderd bakstenen gebouw op vierkante plattegrond, met telkens drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien), volgens arduinen gedenksteen naar ontwerp van architect P. Van Haver in 1865 gebouwd.
ID: 15360 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zandstraat 5 (Sint-Niklaas)
Neoclassicistisch kasteeltje, genaamd Sint-Martin, met omringend park toegankelijk via een ijzeren hek tussen vierkante arduinen pijlers. Alleenstaand gebouw met twee bouwlagen en vijf traveeën, met brede voorgevel onder mansardedak met oeils-de-boeuf, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Resterende vijver met eilandje in het park.
ID: 134776 | Landschappelijk element
Inkendaalstraat 1, Postweg 231 (Sint-Pieters-Leeuw)
Neoclassicistisch landhuis met bijgebouwen uit het derde kwart van de 19de eeuw, site mogelijk teruggaand op feodale burchtmotte; landhuis omgeven door landschappelijk park van circa 2 hectare, aangelegd in de jaren 1890 met toevoeging portierswoning in noordwestelijke hoek, omgebouwd tot kinderkliniek vanaf 1946, later revalidatieziekenhuis.
ID: 134770 | Landschappelijk element
Karel Gilsonstraat 15-19 (Sint-Pieters-Leeuw)
Volledig omgracht classicistisch landhuis met aanhorigheid en duiventoren gebouwd rond 1730, teruggaand op middeleeuwse motte met dorpskasteel, in oorsprong beperkte tuinaanleg; rond 1860 werd de omgevende tuin uitgebreid tot circa 3 hectare; recente geslaagde renovatie, zowel van het kasteel als van de tuin.