Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84066 resultaten


ID: 81584 | Bouwkundig element

Herenhuis

Stijn Streuvelsstraat 18 (Anzegem)
Dieper in gelegen herenhuis, aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje. Dubbelhuis met lijstgevel van rode baksteen op arduinen plint. Licht getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.


ID: 81585 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stijn Streuvelsstraat 22 (Anzegem)
Dieper in gelegen vrijstaande burgerwoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis met lijstgevel van rode baksteen met rijkelijk gebruik van arduin voor onder meer plint, aanzet- en sluitstenen, waterlijsten en in muurband doorgetrokken onderdorpels.


ID: 81586 | Bouwkundig element

Kunstenaarswoning Het Lijsternest en tuin

Stijn Streuvelsstraat 25 (Anzegem)
De woning van Stijn Streuvels, sinds 1980 ingericht als Provinciaal Museum, werd in 1904 gebouwd. De woning is het resultaat van de samenwerking tussen de schrijver Stijn Streuvels (bouwheer) en de architect Jozef ViƩrin, die er allebei naar streefden om een synthese te brengen van de West-Vlaamse landelijke architectuur.


ID: 81543 | Bouwkundig element

Hoeve

Stijn Streuvelsstraat 8 (Anzegem)
Dieper in gelegen hoeve met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Noordelijke erfoprit afgezoomd door berken. Woonhuis ten zuiden. Dieper in gelegen hoeve met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Noordelijke erfoprit afgezoomd door berken. Woonhuis ten zuiden, lijstgevel van anderhalve bouwlaag verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen; licht getoogde muuropeningen met behouden schrijnwerk. Stalvleugel met aangrenzende schuur ten westen.


ID: 81493 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Ter Schabbe 7 (Anzegem)
Boerenarbeiderswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van witbeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak.


ID: 81693 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van dorpswoningen

Tieboutslaan 17-19 (Anzegem)
Verankerde baksteenbouw uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Eenheidsbebouwing van twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema. Verankerde baksteenbouw uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Vericaliserende lisenen verbonden door korfbogen. Korfbogige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Nummer 17 met muurnis van donkere baksteen en heiligenbeeld. Links voormalige schuur, heden garage.


ID: 81692 | Bouwkundig element

Veevoederbedrijf Morgenstond

Tieboutslaan 4 (Anzegem)
Bakstenen voorgebouw met daarachter vijf parallelle beuken onder scheddaken. Lijstgevel afgelijnd door bakstenen kantelen. Centraal, dubbele poortopening.


ID: 81694 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Arnolduspark

Tiegemberg, Warandedreef 6-10 (Anzegem)
Bedevaartoord en recreatief park. Sint-Arnolduskapel opgetrokken tussen 1864 en 1865 naar ontwerp van Pierre Nicolas Croquison en gewijd in 1866 door bisschop J.J. Faict. Ten noorden van de kapel ligt het zogenaamd Sint-Arnoldusputje, de miraculeuze bron die in de loop der tijd verzonken is in de grond. Voormalig boswachtershuisje en later souvenirwinkel en herberg gelegen ten noorden van de kapel. Ten westen van de hoofdkapel, staat een kleine bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond. Puntgevel bekleed met rotsimitatie en bekroond door kruis. Het park wordt op het eind van de 19de eeuw in opdracht van Vital Moreels aangelegd.


ID: 81695 | Bouwkundig element

Villa Maene Min

Tiegemberg 15 (Anzegem)
Buitenverblijf van kunstenaar Firmin Colardyn (1896-1977). Dubbelhuis uit de jaren 1930 aanknopend bij de nieuwe zakelijkheid.


ID: 81696 | Bouwkundig element

Villa Dahlia

Tiegemberg 17 (Anzegem)
Eenvoudige baksteenbouw onder speelse pannen bedaking. Hoek gemarkeerd door overhoekse erker met ervoor afgeronde bakstenen plantenbak. Woning aan de straat afgezet door bakstenen muurtje.