Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64094 resultaten


ID: 83832 | Bouwkundig element

Hoeve

Dendermondse Steenweg 7b (Berlare)
Hoeve, opgericht in 1938. Voorin gelegen eenvoudige bakstenen boerenwoning van één bouwlaag onder kunstleien zadeldak. Centrale gebogen voordeur met bouwjaar 1938 op de hardstenen voordeuromlijsting. Gevelnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in de linker zijpuntgevel naast de gekasseide oprit.


ID: 78629 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Donklaan 110 (Berlare)
Aan de straat gelegen vrijstaande dorpswoning van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, volgens het kadasterarchief heropgebouwd in 1890. Witgeschilderde bakstenen gevels op een gecementeerde plint.


ID: 201462 | Bouwkundig element

Proosdij van Bareldonk

Donklaan 121 (Berlare)
In 1887 werd de oude wijk Bareldonk erkend als proosdij met de Bareldonkkapel als bidplaats. Woning opgericht in 1887 en gewijzigd in 1959. Vrijstaand dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder pannen zadeldak. In de jaren 1960 boven de vensters toegevoegde cementen sculpturale decoratie die de vier seizoenen verbeelden, naar ontwerp van E. De Wolf. Aangepaste deuromlijsting boven de druiplijst bekroond door een nisje met Piëtabeeldje.


ID: 83835 | Bouwkundig element

Café-restaurant

Donklaan 162 (Berlare)
ingeplant tegenover de Brielstraat met uitzicht op het Donkmeer. Villa volgens bouwaanvraag van 1951 opgericht als café-restaurant voor rekening van De Saedeleer Laura en De Leenheer P., naar ontwerp van architect A. Burm (Berlare). Benaming verwijzend naar één van de oudste café-restaurants eeuw bij het Donkmeer.


ID: 84660 | Bouwkundig element

Villa Jeanne

Donklaan 59 (Berlare)
Voormalig palingrestaurant; één van de eerste palingrestaurants aan het Donkmeer, gebouwd circa 1900 door brouwer G. De Smet-De Naeyer van Berlare. Oorspronkelijk huis van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannendak. Links van het huis langgerekte stalvleugel onder pannen zadeldak, heden verbonden met het huis.


ID: 84659 | Bouwkundig element

De Scheve Villa

Donklaan 7 (Berlare)
Villa uit 1933 met omgevende tuin gelegen aan de rand van het meer. Bakstenen villa van twee bouwlagen onder kunstleien schilddak met driehoekige houten dakkapellen. Oorspronkelijk hekwerk en tuinarchitectuur, en zwemcabines aan vijver, verdwenen.


ID: 84664 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Berlare

Dorp 1 (Berlare)
Kasteel centraal gelegen in de dorpskern, met kasteelpark in landschapsstijl met dreven, bos, moestuin en vijverpartijen met ijzeren brug. Kasteel in 1722 heropgebouwd, waarschijnlijk op het puin of de resten van het voorgaande kasteel. De twee parallelle dienstgebouwen aan het voorplein van het kasteel kwamen gezien hun rococostijl waarschijnlijk pas in het midden of derde kwart van de 18de eeuw tot stand. De noordelijke dienstvleugel met de koetsierswoning, paardenstal en hovenierswoning, de zuidelijke vleugel met een werkplaats, het wagenhuis, de woning van de paardenknecht en een paardenstal met zadelkamer.


ID: 84686 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Dorp 101A-B (Berlare)
Neogotisch bakstenen schoolgebouwencomplex opgetrokken in 1883-84. Schoolhuis rechts van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) gevat tussen zijtrapgevels. Links ernaast haakse vleugel één bouwlaag onder pannen zadeldak, voorheen met turnzaal en vijf klaslokalen. Straatgevel met twee venstertraveeën uitgewerkt tot trapgevel.


ID: 84667 | Bouwkundig element

Herenhuis met tuin

Dorp 2 (Berlare)
Vrijstaand herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw en gelegen in grote tuin, tegenover het kasteel van Berlare. Oorspronkelijk huis met de twee bijgebouwen in U-vormige opstelling; de twee bijgebouwen werden in de jaren 1920 gesloopt en in 2001 heropgebouwd.


ID: 84668 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Berlare

Dorp 22 (Berlare)
Gemeentehuis, gebouwd in 1846 naar ontwerp van architect J.-B. De Pauw van Dendermonde. Bij dit nieuwe gemeentehuis hoorde eveneens een woning en herberg. Vanaf 1907 uitsluitend in gebruik als gemeentehuis en een woning voor de politiecommissaris. Gebouw van vier traveeën breed en twee bouwlagen onder zadeldak, in neoclassicistische stijl.