Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84066 resultaten


ID: 81638 | Bouwkundig element

Kruisbroekhoeve

Walstraat 2 (Anzegem)
Voormalige historische hoeve reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als deels omwalde hoeve met U-vormige opstelling. Ten noorden aangepast boerenhuis met rechthoekige vensteropeningen die verlengd zijn tot op de grond. Ten westen 19de-eeuwse schuur met vernieuwd spant. Ten zuiden 20ste-eeuws wagenhuis., Ten oosten vermoedelijk 18de-eeuws nutsgebouw (waarschijnlijk voormalig poortgebouw) met aansluitende bakstenen erfpijlers. Ten zuidoosten tweeledig bakhuisje. Aan de straat gelegen kapelletje.


ID: 81702 | Bouwkundig element

Villa Moortgat

Warandedreef 3 (Anzegem)
Woning gelegen ten noorden van het Sint-Arnolduspark. Vermoedelijk opgetrokken circa 1891, zie kadastrale gegevens, door Vital Moreels, onder wiens initiatief ook het park werd (her)aangelegd. De woning wordt in 1897 en in 1983 langs de achterzijde uitgebreid. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de woning beschadigd; herstel circa 1919. Vanaf 1919 bewoond door toondichter en taalkundige Alfons Moortgat.


ID: 81740 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Waregemstraat 14 (Anzegem)
Dieper in gelegen villa uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Woning met invloeden van de cottagestijl zoals te zien in de deels bepleisterde rode baksteenbouw met pseudovakwerk, het dakenspel, de in- en uitspringende muurvlakken en de erkers.


ID: 81788 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Waregemstraat 19 (Anzegem)
Lage arbeiderswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van witbeschilderde verankerde baksteen, vermoedelijk voormalige herberg, zie behouden ijzeren ringen voor het vastmaken van paarden. Licht getoogde muuropeningen met bewaarde luikduimen, vernieuwd schrijnwerk.


ID: 81789 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Waregemstraat 25 (Anzegem)
Half vrijstaand burgerhuis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Enkelhuis met eenvoudige bakstenen lijstgevel met aflijnende tandlijst. Segmentbogige muuropeningen met arduinen aanzet- en sluitstenen. Bewaard schrijnwerk.


ID: 81790 | Bouwkundig element

Hoeve

Waregemstraat 51 (Anzegem)
Kleine hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, deels verhard erf. Ten westen het woonhuis van negen traveeën getypeerd door muurvlechtingen in noordelijke zijpuntgevel. Bewaard schrijnwerk. Ten zuiden, eenbeukige schuur met vlechtingen in oostelijke zijpuntgevel.


ID: 81505 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Weedries 9 (Anzegem)
Aan de straat gelegen historische hoeve met 19de-eeuws uitzicht, vermoedelijk in kern opklimmend tot in de 18de eeuw. Losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond een gekasseid erf. Westelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers en ijzeren hek. Gedenkplaat op de hekpijler. Ten oosten het woonhuis, ten noorden de schuur en ten zuiden de stalvleugel. . Woonhuis van zeven traveeën met aflijnende fries en waterlijst. Licht getoogde muuropeningen met deels bewaard houtwerk.


ID: 81703 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Arnoldus

Westdorp 1 (Anzegem)
Georiënteerd bedehuis in kern teruggaand tot de 13de eeuw, maar het huidig neogotisch uitzicht wordt bepaald door de ingrijpende verbouwingswerken op het einde van de 19de eeuw naar ontwerp van A. Van Assche. De interieurdecoratie van de kerk wordt uitgevoerd door L. Bressers circa 1907. Ten oosten van de kerk bevinden zich resten van de ommuring.


ID: 81706 | Bouwkundig element

Landhuis Klein Kasteel

Westdorp 17 (Anzegem)
Breedhuis van vier plus één travee en twee bouwlagen onder leien mansardedak. Horizontale gevelgeleding door het druiplijstje en de doorgetrokken arduinen onderdorpels van de bovenvensters.


ID: 81707 | Bouwkundig element

Handelshuis Nijverheid-Kwartier

Westdorp 22 (Anzegem)
Diephuis met bakstenen puntgevel van drie traveeën en rechts als torentje uitgewerkte deurtravee. In oorsprong twee torentjes met ertussen poorttravee; heden poorttravee en rechtertorentje afgebroken, zie oude foto.