Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 84215 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kruisstraat 41 (Zele)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen met de 18de-eeuwse kern, geschikt rond gekasseid erf, toegankelijk via poortdoorrit tussen pilasters in poortgebouw annex stal.


ID: 84072 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Meeus

Langemuntstraat 10, 14 (Zele)
Brouwerswoning, opgetrokken circa 1843 in een fraaie omringende beboomde tuin, met vijver en landschappelijke aanleg, aan de straatkant afgesloten door ijzeren hekwerk met rechts een poorttoegang. De brouwerij werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ontmanteld. De bedrijfsgebouwen ruimden plaats voor een vijver en paardenstallen met garage voor notaris Albert Meeus naar ontwerp van Henri Vanden Broucke van 1921.


ID: 84071 | Bouwkundig element

Brouwerswoning met brouwerij

Langemuntstraat 11-13 (Zele)
Aanvankelijk brouwershuis van drie traveeën van circa 1870, volgens bouwaanvraag van 1941 naar ontwerp van architect Adolf Keppens aangepast, uitgebreid en dak verhoogd. Heden ruim herenhuis met L-vormige plattegrond van zes traveeën en twee bouwlagen in eclectische stijl en lagere aanbouw. Vrijstaand bakstenen bedrijfsgebouw deels uit het begin en deels uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 84095 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Hof ten Goede met park

Lokerenbaan 277 (Zele)
Hof ten Goede gaat terug op een rechthoekige omgrachte site met kasteel ingeplant aan de noordzijde, en aansluitend park in landschappelijke stijl ten zuiden. Onder Eugène van Meldert werd het historische kasteel omstreeks 1840-1844 verbouwd tot een buitenverblijf en werden nieuwe dienstgebouwen met stallen, koetsierswoning en koetshuis gebouwd, beide in neoclassicistische stijl, naar ontwerp van de Gentse architect Louis Minard. Het landhuis bewaart elementen van vroegere bouwfases, zoals aan de noordoosthoek een rechthoekig aanbouwsel, restant van het oude kasteeltje, mogelijk deels opklimmend tot de 16de eeuw.


ID: 84127 | Bouwkundig element

Hoeve

Rinkhout 112 (Zele)
Hoeve met jonger woonhuis en achterin gelegen voormalige boerenwoning. Haaks op de straat ingeplante lange voormalige bakstenen bedrijfsvleugel onder pannen zadeldak volgens kadastergegevens uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 84150 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Veldekensstraat 288 (Zele)
Voormalige hoeve met L-vormig geschikte losse bestanddelen. IJzeren toegangshek aan twee gemetste vierkante hekstijlen aan de straat. Kleinschalige landbouwsite reeds bebouwd in het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 84152 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlietstraat 24 (Zele)
Hoeve, volgens kadasterarchief minstens opklimmend tot het begin van de tweede helft van de 19de eeuw. IJzeren toegangshek aan twee bakstenen vierkante hekstijlen. Rechts in langsrichting aan de straat palende grote bedrijfsvleugel.


ID: 84157 | Bouwkundig element

Rij van vier arbeiderswoningen

Wezepoelstraat 129-135 (Zele)
Volgens kadastergegevens gaat deze huizenrij terug op een midden 19de-eeuws ensemble met L-vormige plattegrond, waarvan het erf en de stal ingekort werd bij de aanleg van de afsnijding van de Bosstraat eind de jaren 1930. Zeer eenvoudige éénlaagse huizenrij van twee en drie traveeën, met enkel- en dubbelhuisopstand onder een doorlopend pannen zadeldak.


ID: 76639 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Denderdreve 53 (Zelzate)
Achterin gelegen 18de-eeuwse hoeve met woonhuis van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak, haaks erop het dienstgebouw met schuur en stallen, toegankelijk via een geplaveide populierendreef.


ID: 61131 | Bouwkundig element

Personeelswoning

Groenstraat 10 (Zelzate)
Bakstenen rijwoning met koetshuis en stal, anderhalve bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak, gebouwd in 1889.