Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2040 resultaten


ID: 30529 | Bouwkundig element

Klasgebouw

Sint-Jacobsstraat 36 (Ieper)
Klasgebouw van de voormalige Sint-Aloysiusschool, met vrijstaande zuidgevel uitziend op kleine speelplaats van de straat afgescheiden door middel van bakstenen muur met poort; thans zogenaamd "D'Arcke" en fungerend als lokaal voor jeugdbewegingen.


ID: 30539 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Maarten en bijhorend klooster

Vandenpeereboomplein 59 (Ieper)
Volgens overleveringen teruggaand op de eerste Onze-Lieve-Vrouwe- of Sint-Andrieskapel op deze plaats, vanaf 1012 toegewijd aan Sint-Maarten. In de loop van de 13de en 14de eeuw verkreeg zij een gotisch uitzicht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte de kerk volledig vernield. Reeds in 1922 startte de Ieperse stadsarchitect Jules Coomans met de wederopbouw van de kerk. Het interieur van de kerk heeft een heel correcte reconstructie gekend. Enkel de dekenkapel werd niet opnieuw opgebouwd. De kerk werd uiteindelijk op 15 juli 1930 ingewijd, met een torenspits van 100 meter. In de kerk refereren heel wat elementen en gedenktekens naar de Eerste Wereldoorlog.


ID: 30661 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en kapel

Veurnseweg 110 (Ieper)
Georiënteerd bedehuis in vereenvoudigde neoromaanse stijl met toren op het zuidwesten, naar ontwerp van de architecten J. en L. Viérin van 1924, afwijkend van vooroorlogs uitzicht, middenin een deels omhaagd kerkhof, afgezet door middel van een bakstenen muurtje met ezelsrug tussen postamenten. Neogotische kapel achter het koor, richting Kerkweg. Gekasseid west gelegen kerkpad.


ID: 30897 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Catharina met kerkhof

Zillebeke-Dorp 7 (Ieper)
Neogotische hallenkerk met westtoren naar ontwerp van architect G. Lernould van 1923, grosso modo heropgebouwd naar vooroorlogs uitzicht. In de kerk en op het omringende kerkhof zijn er verschillende relicten die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog.


ID: 30595 | Bouwkundig element

Huis Roland Deplancke van 1924

Zonnebeekseweg 2 (Ieper)
Huis naar verluidt, naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper), gedateerd 1924 door middel van gevelstenen.


ID: 30684 | Bouwkundig element

Hoeve Manquetiendehof en kapel

Zorgvlietstraat 64 (Ieper)
Hoeve met losse bestanddelen, daterend van 1895. Verspreide opstelling van verankerde, rood bakstenen gebouwen onder doorlopend zadeldak met overkragende rand op houten modillons. Ten noordwesten, boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type. Erfoprit, rechts geflankeerd door neogotisch kapelletje onder overkragend zadeldak met windborden. Drenkplaats ten noorden van het hof.


ID: 44058 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Leonardusparochie met tuin

Zuidschote-Dorp 13 (Ieper)
Pastorie, midden omhaagde tuin, gelegen in bocht van Zuidschote-Dorp, ten zuidoosten van de kerk. Neogotisch huis van circa drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak naar ontwerp van architect Jules Coomans uit het begin van jaren 1920.


ID: 44057 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Leonardus

Zuidschote-Dorp 17A (Ieper)
Georiënteerd bedehuis, centraal in de straatbocht gelegen, midden een omhaagd kerkhof - onder meer Engelse graven van Commonwealth 1939-1945 - met linden aan zuidkant; omlopend geasfalteerd kerkpad.


ID: 51225 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Oostrozebekestraat 2 (Ingelmunster)
Georiënteerd bedehuis, ten westen uitkijkend op de Markt. Omringend plantsoen op de plaats van het in 1887 opgeruimd kerkhof, met ten noorden neogotische Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten van 1886 en zeven kapelletjes van 1919-1920, met voorstelling van de zeven smarten van Maria.


ID: 51261 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ingelmunster

Stationsstraat 1-3 (Ingelmunster)
Omwald kasteel met omringend park, gelegen tussen de Mandel - die de omwalling voedde - en de kerk, waarop het kasteel van oudsher georiënteerd was. Park in landschappelijk stijl met drie platanen, aangeplant als herdenkingsbomen, een gedenkzuil en tuinbruggen. Recentere conciërgewoning en restant van tuinmuur met korfboogpoort en hekken ten noorden. Lange westwaarts georiënteerde dreef naar de voormalige, omgrachte hermitage, later boswachterswoning.