Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1417 resultaten


ID: 27435 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve In den Rostkam

Diepenbeek 6 (Oudenaarde)
Hoeve, circa 1840-1870 uitgebaat als hofstede en herberg en later uitgebreid. Verankerde baksteenbouw met tandlijst en gewitte erfgevel, met uitzondering van boerenhuis, onder pannen zadeldaken, waarvan ten westen boerenhuis en schuur in L-vorm onder één afgewolfd zadeldak. Dwarsschuur met rechts poortingang met rechts een beeldnis met een Sint-Antoniusbeeldje.


ID: 27762 | Bouwkundig element

Hof ten Eecke met kapelletje

Duytstraat 5 (Oudenaarde)
Hoeve achterin behaagde oprit met jonge populieren. U-vormige hoeve opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw met latere aanpassingen. Geelgeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldaken, vijvertje op vroegere mestvaalt. Kapelletje aan begin van de oprit met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in nis.


ID: 27106 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Einestraat 27 (Oudenaarde)
Hoekpand met Lappersfort, respectievelijk twee, één afgeschuinde en vier traveeën onder twee parallele schilddaken (pannen, nok parallel aan de straat), oorspronkelijk met oude kern met zijtrapgevel, verbouwd in 1912.


ID: 27550 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Heurnestraat 229 (Oudenaarde)
Pastorie van 1873 gelegen achterin kleine voortuin afgebakend door laag bakstenen muurtje, voorheen met gietijzeren afsluiting; beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en in de jaren 1920 gedeeltelijk heropgebouwd. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen; lijstgevel met schijnvoegen, met segmentbogige geprofileerde bogenlijst op beide bouwlagen. Grote ommuurde achtertuin, deel van de kerkhofmuur.


ID: 27554 | Bouwkundig element

Vrij meisjesschool in neogotische stijl

Heurnestraat 255 (Oudenaarde)
Vrije meisjesschool in neogotische stijl van 1880. Bakstenen geheel van onderwijzerswoning en lokalen met decoratief uitgewerkte tandlijst, sierankers en travee-nissen op bepleisterde plint. Links onderwijzerswoning van drie Brugse traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Rechts aanleunende leslokalen van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Links aansluitend, kapel opgericht in 1947.


ID: 27555 | Bouwkundig element

Hoeve

Heurnestraat 258 (Oudenaarde)
Voormalige U-vormige aan straat gelegen hoeve met begraasd voorerf met bakstenen pijlers, uit de tweede helft van de 19de eeuw; geelgeschilderde verankerde gevels op gecementeerde plint en pannendaken.


ID: 27618 | Bouwkundig element

Hoeve

Hoek 5 (Oudenaarde)
Schuin aan de straat ingeplant L-vormig bakstenen hoevetje, minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw; naar verluidt circa 1940 verhoogd, aangepast en voorzien van een licht uitspringende rondboogvormige poort met doorrit midden in de straatvleugel en gevelnisje.


ID: 27081 | Bouwkundig element

Lagere school

Hofstraat 14 (Oudenaarde)
Neogotisch schoolgebouw gebouwd als lagere school van de zusters van de Heilige Kindsheid, opgericht door de industrieel O. Gevaert voor de zogenaamde Gevaertswijk, vermoedelijk naar ontwerp van architect A. Vossaert die de hele wijk realiseerde. Beeldbepalende bakstenen constructie met twee bouwlagen onder zadeldak tussen zijtrapgevels, van 1899. Haast blinde trapgevel aan de Dijkstraat met centrale poort onder trapgeveltje met Jezuskind in nis, toegevoegd in 1911.


ID: 27623 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Jagerij 89 (Oudenaarde)
Hoeve met boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag met zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen bedrijfsgebouwen onder zadeldaken, voornamelijk uit diezelfde periode. Driedelig ijzeren toegangshek in de zuidhoek van voorts gesloten gekasseid erf met mestvaalt in de noordhoek. Omlijste rondboogvormige gevelniskapelletjes links en rechts van de erftoegang.


ID: 27624 | Bouwkundig element

Hoeve

Jagerij 96, 100, 104 (Oudenaarde)
Volgens het primitief kadasterplan voorheen één hoeve van het semigesloten type en nadien, wellicht sedert het derde kwart van de 19de eeuw, gesplitst in twee hoeven. Alleen de linker hoeve is deels bewaard. Vrij gesloten vleugel aan de straat met rechthoekige toegangspoort en voorzien van opvallend gevelkapelletje. Naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van vier traveeën onder zadeldak. De gebouwen achter en links van het linker en groter erf met breed ijzeren toegangshek, zijn gesloopt.