Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15102 resultaten


ID: 76825 | Bouwkundig element

Hoeve Klein Hof te Bollebeek

Z. 5 Mollem 345 (Asse)
Achterin gelegen hoeve, in oorsprong opklimmend tot het laatste kwart van de zeventiende eeuw en bereikbaar via een lindedreef in de as van de toegangspoort.


ID: 300293 | Landschappelijk geheel

Krekengebied Assenede

Assenede (Assenede)
Dit gebied omvat het krekengebied van Assenede dat één geheel vormt met het krekengebied van Zeeuws-Vlaanderen. Het betreft een aaneenschakeling van grote open polders ingedijkt in de 16de en 17de eeuw. Het gebied wordt doorsneden door een aaneenschakeling van kreken, dijken en extensief beheerde graslanden. De kreken manifesteren zich als open of half verlande waterplassen en/of laagten ingenomen door grasland die zich aftekenen in het akkerareaal. De rechtlijnige en hoekige dijken zijn noord-zuid georiënteerd en afgeboord met populieren. In de polder liggen verspreide vrijstaande boerderijen. De bewoning wordt gekenmerkt door verspreide vrijstaande boerderijen in de polder en rijnederzettingen met dijkhuisjes geënt op het tracé van de dijken. Gietijzeren grenspalen markeren de landgrens tussen Nederland en België en herinneren nog aan het smokkelverleden.


ID: 300287 | Landschappelijk geheel

Scheldepolders rond de Oesterput met overgang naar de zandstreek

Boekhoute (Assenede), Sint-Margriete, Watervliet (Sint-Laureins)
Inpolderingen uit de 17de en 18de eeuw deden het huidige geüniformeerd, vlak en open polderlandschap rond de Oesterput ontstaan. Het polderlandschap wordt gedomineerd door grootschalige akkers. De bewoning bleef schaars en beperkt tot historische rijnederzettingen en dijkhuisjes. De oorspronkelijke getijdengeulen zijn steeds verder verland maar de morfologie is nog herkenbaar aan de hand van het microreliëf in de graslandcomplexen. In de open polder zelf liggen enkele geïsoleerde hoeves die verantwoordelijk waren voor de ontginning van dit gebied. De Graaf Jansdijk werd opgericht op een pleistocene dekzandrug en vormt een natuurlijke grens tussen het relatief nieuwe polderlandschap en het houtland ten zuiden. Het Leopoldkanaal wordt gekenmerkt door hoge dijken met telkens een rij populieren en in het oosten de Notelaarsbrug.


ID: 76315 | Bouwkundig element

Hoeve

Antwerpse Heirweg 3 (Assenede)
Het enige nog bewaarde hoevetje in de straat, volgens het kadasterarchief van 1872. Eenvoudige boerenwoning van vijf traveeën onder zadeldak, later uitgebreid met een woongedeelte in het vroegere dienstgebouw. Verankerde bakstenen gevel op gecementeerde plint met beluikte vensters.


ID: 76125 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Basseveldestraat 11 (Assenede)
Hoeve met losstaande bestanddelen, vermoedelijk uit 18de eeuw, doch nagenoeg volledig vernieuwd. Van de oude boerenwoning rest aan de gewitte straatgevel nog een gebogen deurtje in een bakstenen omlijsting met neuten, oren, sluitsteen en kroonlijstje.


ID: 76015 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beekstraat 45 (Assenede)
Hoeve met losse bestanddelen, boerenhuis vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. De oude bedrijfsgebouwen werden in 1939 vervangen door nieuwe stallen.


ID: 76316 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Bijsterveld

Bijsterveld 5 (Assenede)
Oude vierkant omgrachte hoeve met losse bestanddelen, reeds vermeld eind 15de eeuw, toegankelijk via populierendreven. Na verkoop in 1986 volledig gerenoveerd. Boerenwoning van één bouwlaag onder overstekend zadeldak, vermoedelijk in kern uit de 18de eeuw en voormalig bedrijfsgebouw met schuur en stallen.


ID: 76022 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Blokmeersstraat 8 (Assenede)
Hoeve met losstaande bestanddelen, minstens opklimmend tot de 18de eeuw, zie Ferrariskaart van 1771-1778. Huidig boerenhuis uit eind 19de of begin 20ste eeuw en vernieuwde bijgebouwen.


ID: 76023 | Bouwkundig element

Hoeve met losse  bestanddelen

Bloksheule 14 (Assenede)
Oude hoeve met losse bestanddelen, minstens opklimmend tot 18de eeuw, volgens het kadasterarchief begin 19de eeuw eigendom van de familie Borluut uit Gent. Erftoegang gemarkeerd door decoratief gemetselde bakstenen hekpijlers, hek verdwenen.


ID: 76317 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bosstraat 42 (Assenede)
Hoeve, aan de straat afgesloten met beukenhaag en ijzeren hek aan betonnen pijlertjes. Bedrijfsgebouwen later bijgebouwd of vernieuwd. Boerenwoning met later aangebouwde stallen van één bouwlaag onder pannen zadeldak, vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw.