Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 48569 | Bouwkundig element

Herberg en kuiperij 't Kuipken

Smidsestraat 19 (Dendermonde)
Deels vrijstaand breedhuis met 18de-eeuwse kern, zie bouwsporen en optekening op het Land- en Kaartboek van Grembergen van 1772-1783. Vermoedelijk oorspronkelijk een woonhuis van één kamer en een opkamer onder afgeschuind dak (zie venstertje boven), mogelijk reeds vergroot vlak na de bouw.


ID: 48570 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met smidse

Smidsestraat 20 (Dendermonde)
Voormalig woonhuis smid Mouton en bijhorende smidse. In straatbocht gelegen alleenstaand boerenhuis (nok parallel aan de straat), volgens kadasterarchief gebouwd in 1857.


ID: 207067 | Bouwkundig element

Fabriek Société anonyme de produits chimiques de Schoonaerde

Steenweg naar Wetteren 20 (Dendermonde)
Huidige industrieterreinen aan de steenweg nog gemarkeerd door verschillende bakstenen gebouwen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw verbonden door hoge bakstenen muren. Rechts wordt het terrein begrensd door een bakstenen gebouw met een opvallend halfrond pannen dak, vermoedelijk vernieuwd in 1926. De overige gebouwen aan de steenweg palen met hun zijgevel aan de straat, tellen één of twee bouwlagen onder zadeldak en zijn geritmeerd door hoge rechthoekige of getoogde vensters met kleine metalen roedeverdeling. Recentere bedrijfsgebouwen in binnenblok.


ID: 48886 | Bouwkundig element

Metaalfabriek Ateliers de constructions de Baesrode

Theodoor Vermylenstraat 20 (Dendermonde)
De bedrijfsgebouwen waar allerhande metalen constructies geproduceerd werden, zijn gelegen tussen de huizenrij nummer 14-18 en nummer 24-36, als onderdeel van de aparte fabriekswijk met woningbouw gerealiseerd door het bedrijf Vermylen. De indrukwekkende rechthoekige fabriekshal van 1907 paalt met een hoge kopgevel aan de straat. Rechts een lage lange lijstgevel aan van de latere bedrijfsuitbreidingen van 1909-1911. De gevelwand bezit de typische bouwkarakteristieken eigen aan de industriële architectuur van die tijd.


ID: 48313 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Vlasmarkt 17 (Dendermonde)
Winkelpand gebouwd naar ontwerp van 1920 van architect Frans Van Severen. Rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met eclectisch getinte lijstgevel deels geïnspireerd op de traditionele bak- en zandsteenbouw.


ID: 48844 | Bouwkundig element

Hoeve met olieslagerij

Vlietbergstraat 1 (Dendermonde)
Hoeve met voormalige olieslagerij met gekasseid voorerf in U-vorm omsloten door gebouwen, toegankelijk via ijzeren hek met pijlpunten tussen bakstenen pijlers met dekplaat bekroond met bol. Bakstenen boerenburgerhuis van zeven traveeën lang en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gedateerd 1806, doch vermoedelijk later uitgebreid onder meer met bovenverdieping. Dwarsschuur met stallen, bakoven en aardappelkelder.


ID: 48711 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Vrankrijkstraat 83 (Dendermonde)
Burgerhuis, gebouwd in 1906 en rechts uitgebreid in 1911. In 1921 en in 1931/1939 werden er achter de woning broeikassen en grootschalige bedrijfsgebouwen opgetrokken. Voortuin op driehoekige plattegrond, aan de straatkant afgesloten door een laag, witgeschilderd ijzeren hek. Links van de woning, grote boom en oprit naar de achtergelegen bijgebouwen. Achtertuin met vrij korte, vierkante vrijstaande bakstenen fabrieksschoorsteen van het vroegere tuinbouwbedrijf.


ID: 48405 | Bouwkundig element

Maalderij en olieslagerij Westelinck

Zandstraat (Dendermonde)
In 1857 werd een olieslagerij opgericht, op een perceel waar sinds 1844 een stenen koren- en oliewindmolen stond gebouwd. Achterin gelegen bedrijfsgebouwen bereikbaar via een gekasseid pad waarlangs toegang via ijzeren hek. Verankerde fabrieksgebouwen uit voornamelijk donkerrode bakstenen van twee bouwlagen onder snijdende vernieuwde zadeldaken, in U-vorm rondom een koer geplaatst. Vierkante schoorsteen van 1857.


ID: 48595 | Bouwkundig element

Textielfabriek

Zeelsebaan 87 (Dendermonde)
Beeldbepalend ensemble van drie haaks op de straat ingeplante volumes, van twee en drie traveeën onder verspringende zadeldaken die samen een L-vormig grondplan beschrijven. Typische fabrieksgebouwen uit het begin van de 20ste eeuw. De tot op heden bestaande drie centrale volumes van 1913 werden gerenoveerd, de overige fabrieksgebouwen werden vervangen door nieuwbouw. Beeld van gestileerde Ros Beiaardbeeld, met voorstelling van de vier heemskinderen op de rug van het paard, naar ontwerp van interieurarchitect Klaar Teurrekens en architect Fernand Lancksweerd.


ID: 135402 | Landschappelijk geheel

Poelberg

Dentergem (Dentergem), Aarsele, Tielt (Tielt)
Dit gebied omvat de restheuvel van de Poelberg met de site van de Poelbergmolen en het aansluitende ontginningslandschap rond de resterende boskern van het Meikensbos-Vijverbos. Het open landschap rond de 17de-eeuwse windmolensite, met bijhorende molenaarswoning en vroegere maalderij is gaaf bewaard. In het gebied komt een bijzonder divers religieus erfgoed voor met kleine en grote kapellen, een Lourdesgrot en een voormalige kloosterschoolsite. Vanop de restheuvel zijn er panoramische zichten, onder meer over het Mandel-Leiebekken en het Schelde-Leie-interfluvium en op de kamlijn van het centraal West-Vlaamse zandleemplateau.