Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10625 resultaten


ID: 89610 | Bouwkundig element

Hoeve

Drogenbroodstraat 1 (Wielsbeke)
Hoeve, bestaande uit voornamelijk 20ste-eeuwse hoevegebouwen rondom een erf. Gelegen bij een bocht van de Kasteelbeek, op de grens met Oostrozebeke. Site minstens opklimmend tot het midden van de 18de eeuw.


ID: 89453 | Bouwkundig element

Hoeve

Gaverstraat 2 (Wielsbeke)
Kleine hoeve, bestaande uit losse hoevegebouwen, grotendeels opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 89456 | Bouwkundig element

Roterij Coussens

Grote Molstenstraat (Wielsbeke)
Roterij Coussens, vlasverwerkingsbedrijf opgetrokken na de Tweede Wereldoorlog. Roterij of vlasfabriek waarvan het westelijke deel in betonbouw met zes rootbakken, afgesloten met ijzeren schuifdeuren. Bakstenen fabrieksschoorsteen met stookplaats aan de noordzijde. Oostelijk deel (opslagplaats, zwingelarij) in rode baksteenbouw met betonnen draagstructuur (skeletbouw?), schuifpoort aan de zuidzijde. Ten zuiden daarvan een schuurtje met aanpalende aparte rootbak.


ID: 89454 | Bouwkundig element

Hoeve

Grote Molstenstraat 5 (Wielsbeke)
De geschiedenis van de site klimt minstens op tot het tweede kwart van de 17de eeuw, op een kaart bij het renteboek van de heerlijkheden Vijve en Ingelmunster (1642) wordt een boerenhuis afgebeeld. Op de kaart van het vierde kanton, de "West wijck", van het landboek van Wielsbeke (1720) wordt schematisch een groot boerenhuis afgebeeld, haaks op de weg georiënteerd.


ID: 89611 | Bouwkundig element

Goed te Roopoorte

Heirweg 103 (Wielsbeke)
Historische hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen binnen een rechthoekige omwalling, toegankelijk via een bakstenen poort: vernieuwd boerenhuis, 18de-eeuwse schuur en 19de-eeuwse stallen en wagenhuis.


ID: 89613 | Bouwkundig element

Hoeve met nieuwe bijgebouwen

Heirweg 133 (Wielsbeke)
Hoevetje met nieuwe bijgebouwen. Hoevesite in geschiedenis opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, rond 1830 eigendom van de Burgerlijke Godshuizen te Gent. Boerenhuisje volgens kadaster opgetrokken rond 1885 ter vervanging van een ouder woonhuis dat meer ten noorden lag.


ID: 89615 | Bouwkundig element

Hoeve en maalderijsite

Heirweg 228 (Wielsbeke)
Hoeve en maalderijsite, waarvan het woonhuis wellicht dateert uit 1786.


ID: 89620 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hooiestraat 23 (Wielsbeke)
Opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie voorkomen van bebouwing op kaarten van het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763). In huidige constellatie komt de hoeve voor op een kadastrale kaart uit 1815, met aanduiding van het woonhuis, een haaks landgebouw en naastgelegen bakhuisje.


ID: 89621 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hooiestraat 26 (Wielsbeke)
Opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie voorkomen van bebouwing op kaarten van het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763). Vóór de rechttrekking van de Mandel is de hoeve langs de "Groeningstraet" gelegen, zie Atlas der Buurtwegen (1844), en aangeduid als twee huidige gebouwen in L-vorm, met bakhuis. Gebouwenbestand vermoedelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 89552 | Bouwkundig element

Dorpswoning met vlasschuur

Hulstersestraat 10 (Wielsbeke)
Huis met vlasschuur. Woning uit 1931, gebouwd in opdracht van landbouwers Gustaaf, Alida en Magdalena Dewitte. In 1937 wordt door dezelfde eigenaars een aanpalend magazijn en achterliggende zwingelarij gebouwd.