10625 resultaten
ID: 89566 | Bouwkundig element
Kanaalweg 13, Meulebeeksestraat (Wielsbeke)
Vlasschuur met gevelkapel, volgens kadaster in 1948 gebouwd door René Vande Kerckhove – Debeuf, vlashandelaar uit Oostrozebeke, vijf jaar later naar achter toe uitgebreid. Het gemeentearchief bewaart een ontwerp voor de vlasschuur uit 1947 opgemaakt door architect Remi Delarue. De gevelkapel was nog niet op het ontwerp afgebeeld.
ID: 89558 | Bouwkundig element
Keihoek 18 (Wielsbeke)
Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, mogelijk teruggaand tot de 15de eeuw (zie volkstelling). In het kaartboek van de parochie Ooigem (1778) worden twee volumes afgebeeld, ter hoogte van het huidige woonhuis en de haaks daartegenover gesitueerde stalvleugel. Op het primitief plan circa 1830 wordt een bijkomend gebouw afgebeeld ten zuiden van het woonhuis.
ID: 89465 | Bouwkundig element
Kleine Molstenstraat 1 (Wielsbeke)
Historische hoeve gelegen op het hoekperceel tussen de Kleine Molstenstraat, Ridder de Ghellinckstraat, Vierlindenstraat en Vaartstraat, bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een begraasd erf. In geschiedenis minstens opklimmend tot halverwege de 17de eeuw, huidige hoevegebouwen vermoedelijk met 18de-eeuwse of begin-19de-eeuwse kern.
ID: 89466 | Bouwkundig element
Kleine Molstenstraat 32 (Wielsbeke)
In 1872 wordt bij kadaster de bouw van een nieuw "huis en gebouw" geregistreerd, in eigendom van landbouwer Joannes Baptiste Vandenbroucke. In 1920 laat vlashandelaar Hendrik Baekelandt ten zuidwesten daarvan een "zwingelarij met motor" oprichten. In 1930 wordt volgens kadaster de vlasschuur ("magazijn") ten oosten aan het woonhuis gebouwd.
ID: 89559 | Bouwkundig element
Kouterstraat 30 (Wielsbeke)
Woning met vlasschuur. Het woonhuis, een ontwerp van architect Julien Holvoet uit Oostrozebeke, wordt circa 1924 gebouwd in opdracht van werkman René Vanlerberghe uit Hulste. In 1938 laat dezelfde eigenaar een aanpalend magazijn en een achterliggende zwingelarij bouwen.
ID: 89560 | Bouwkundig element
Kruishoek 13 (Wielsbeke)
Vlasschuur, in 1927 gebouwd en in 1940 uitgebreid met een achterliggende zwingelarij. Vlasschuur onder dubbel zadeldak (nokken evenwijdig met de straat, mechanische pannen). Donkerrode baksteenbouw onder dubbel zadeldak, met metalen schuifpoort en kapelnis.
ID: 89561 | Bouwkundig element
Kruishoek 37 (Wielsbeke)
Woning teruggaand op hoevesite met 18de-eeuwse kern, zie afbeelding op kaartboek Ooigem uit 1778. Op het primitief plan circa 1830 worden twee parallelle volumes afgebeeld, een landgebouw aan straatzijde en een dieper gelegen woonhuis met een haaks daarop gebouwd bakhuisje ten noorden.
ID: 89562 | Bouwkundig element
Leembosstraat (Wielsbeke)
Vlasfabriek gelegen langs oude Leiearm. In 1936 werd in opdracht van Camiel Declercq, landbouwer uit Ooigem een kunstmatige roterij gebouwd. Deze werd een jaar later onder dezelfde eigenaar uitgebreid met een hangar en zwingelarij, die na een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog heropgebouwd werden.
ID: 89622 | Bouwkundig element
Leiestraat 2-4 (Wielsbeke)
Samenstel van twee dorpswoningen met aangebouwde schuur. Bebouwing op deze plaats klimt minstens op tot het derde kwart van de 18de eeuw. Woonhuizen van drie en vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met een bepleisterde lijstgevel. Ten noorden, schuur opgevat als een eenlaagse verankerde en witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldak.
ID: 89625 | Bouwkundig element
Loverstraat 93 (Wielsbeke)
Eenlaagswoning met restant van warmwaterroterij. Volgens kadaster wordt in 1898 door handelaar Alfons Blondeel uit Waregem een bestaand huis afgebroken om aan de straatzijde van het perceel een nieuw woonhuis op te trekken. In 1931 wordt door vlashandelaar Alfons Carlier achter een oudere vlaszwingelarij (verdwenen) een "kunstmatige roterij" gebouwd.