Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10625 resultaten


ID: 89572 | Bouwkundig element

Vlasfabriek Peers

Oostrozebeeksestraat 57 (Wielsbeke)
Vlasfabriek Peers, thans tot woning omgebouwd. Jules Peers – Descheemaeker, een vlashandelaar uit Ooigem laat in 1936 een kunstmatige roterij en zwingelarij oprichten. Een jaar later wordt het vlasbedrijf in westelijke richting uitgebreid met een landgebouw en een tweede kunstmatige roterij.


ID: 89501 | Bouwkundig element

Vlasfabriek Arthur Lambrecht

Rijksweg (Wielsbeke)
Vlasfabriek Arthur Lambrecht met vlasschuren en incorporatie van een ouder gedeelte. Gelegen aan de zuidzijde van de Rijksweg in de nabijheid van de Leie, ten oosten van de "Bornkapel".


ID: 89646 | Bouwkundig element

Vlasfabriek

Rijksweg (Wielsbeke)
Vlasfabriek, bestaande uit 20ste-eeuwse fabrieksgebouwen, schoorsteen en vlasschuren. De roterij werd afgebroken. Naar verluidt omvorming van een voormalige maalderij.


ID: 89514 | Bouwkundig element

Neerhof en kasteelhoeve kasteel Ten Broucke

Rijksweg 312 (Wielsbeke)
Voormalig neerhof en kasteelboerderij van het kasteel "Ten Broucke". Deels gekasseid erf, gelegen ten zuiden van het kasteel, toegankelijk via de Rijksweg. Voor een kort stuk aan de noordzijde voorzien van een witgekalkte bakstenen muur langsheen de gekasseide dreeftoegang tot het kasteel, met ingewerkt toilet onder lessenaarsdak. Eertijds met aangebouwde serre.


ID: 89520 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis met achterliggende vlasfabriek

Rijksweg 490-498 (Wielsbeke)
Neoclassicistische herenwoning uit 1875 met achterliggende vlasfabriek.


ID: 89640 | Bouwkundig element

Dorpswoning met vlasschuur

Rijksweg 67 (Wielsbeke)
Woning met vlasschuur. In 1913 laat Gustaaf Wemel, handelaar te Sint-Baafs-Vijve, een nieuwe woning met naastgelegen schuur optrekken. De woning wordt vermoedelijk verbouwd tijdens de jaren 1940-1950.


ID: 89644 | Bouwkundig element

Dorpswoningen met vlasschuur en magazijn

Rijksweg 87, 91-93 (Wielsbeke)
Samenstel van twee naoorlogse woningen met 20ste-eeuwse vlasschuur en achtergelegen 19de-eeuws magazijn. Circa 1856 laat Leo Carton, koopman te Sint-Baafs-Vijve, op dit onbebouwde perceel langsheen de steenweg een nieuw woonhuis oprichten met een achtergelegen magazijn parallel daarmee ten zuiden. Tegelijk worden ook bij zijn eigen woning nieuwe magazijnen opgetrokken.


ID: 89652 | Bouwkundig element

Walhoeve

Roterijstraat 10 (Wielsbeke)
Bestaande uit 19de-eeuwse losstaande hoevegebouwen op een historische hoevesite die opklimt tot het tweede kwart van de 17de eeuw. Afgebeeld als solitair volume op een figuratieve kaart bij het renteboek van de baronie en heerlijkheid van "Inghelmunstre Vijfve" (1642). Op een kaart in het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763) wordt het woonhuis weergegeven binnen een eivormige omwalling die toegankelijk is aan zuidzijde. Het primitief kadasterplan (circa 1830) beeldt binnen de omwalling twee parallelle oost-west georiënteerde gebouwen af, met bakhuis ten oosten.


ID: 89585 | Bouwkundig element

Vlasfabriek

Schaapdreef (Wielsbeke)
Vlasroterij gebouwd in 1935 door Aloïs Dewitte – Maertens, vlashandelaar uit Ooigem die reeds in 1919 een vlasvezelbereidingsbedrijf oprichtte. In 1937 wordt bij kadaster ten westen van de roterij een magazijn geregistreerd en in 1947 een dubbele vlasschuur ten oosten daarvan. Voor deze laatste werd een ontwerp opgemaakt door architect Léon Van Maercke.


ID: 89655 | Bouwkundig element

Hoeve

St.-Bavostraat 9 (Wielsbeke)
Dorpshoeve, gelegen ten noorden van de kerk, bestaande uit losstaande 19de-eeuwse hoevegebouwen, in geschiedenis opklimmend tot het tweede kwart van de 17de eeuw, zie voorkomen op een figuratieve kaart bij het renteboek van de baronie en heerlijkheid van "Inghelmunstre Vijfve" (1642).