Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1417 resultaten


ID: 27168 | Bouwkundig element

Hoekhuis in laatclassicistische stijl

Jezuietenplein 5 (Oudenaarde)
Ruim hoekhuis in laatclassicistische stijl met voorgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen, afgedekt met zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Op rechter hoekpenant houten kapelletje met Mariabeeld, naar verluidt naar ontwerp van E. Vandevijvere van 1955. Ommuurde tuin met bakstenen tuinhuis onder geknikt leiendak, naar verluidt voorheen met gevelsteen gedateerd 1907. Tuingevel met beeldnis met heiligenbeeldje.


ID: 27205 | Bouwkundig element

Refugiehuis van de abdij van Petegem

Kattestraat 32 (Oudenaarde)
Refugehuis van de abdij van Petegem. Hoekpand met verankerde bak- en zandsteenbouw, oorspronkelijk palend aan de stadsgracht en één ensemble vormend met nummer 28-30. Huidige lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder hoog zadeldak, en haaks achteraanbouwsel, minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Rechts deels gesloopt voor de straataanleg circa 1880. Houten Onze-Lieve-Vrouwekapelletje.


ID: 27376 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Koestraat 49 (Oudenaarde)
Achterin en schuin ingeplant boerenhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (pannen), met oude kern, aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw. Voortuintje afgesloten door ijzeren hek op bakstenen voet tussen vierkante pijlers.


ID: 27239 | Bouwkundig element

Huis De Gulden Mortier

Markt 22 (Oudenaarde)
Huis De Gulden Mortier, gekend midden 15de eeuw. Tijdens de Franse overheersing bewoond door dokter Van Cauwenberghe die het huis naar ontwerp van architect Ph. Van der Meersch liet verbouwen. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak; oude onderkelderde verankerde kern met twee bouwlagen en voorpuntgevel.


ID: 27650 | Bouwkundig element

Kloosterschool

Materplein 15 (Oudenaarde)
Gesitueerd in de noordwestelijke hoek van Materplein met een aangepast, lang rechthoekige bakstenen schoolgebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw - het eerste kwart van de 20ste eeuw achter een verharde speelplaats. Westkant van de verharde speelplaats begrensd door een bakstenen muur met afdak. Rechts in de muur één van de twee dezelfde omlijste beglaasde rondboogvormige nissen die aanvankelijk aan beide uiteinden van de muur voorkwamen.


ID: 27462 | Bouwkundig element

Maalderij

Molenstraat 32A (Oudenaarde)
Maalderij en stapelruimte van acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder verspringend zadeldak en opgericht in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Ingebouwd kapelletje op de afgekante hoektravee, met geschilderde spitsboogvormige nis en negblokken bekroond met kruis


ID: 27719 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin

Mullemstraat 11 (Oudenaarde)
Omwalde voormalige pastorie, minstens uit eerste kwart 19de eeuw, met grote beboomde tuin gelegen in een dal ten noorden achter de kerk. e bereiken ten oosten van de kerk, via gietijzeren toegangshek tussen bakstenen pijlers naar een pad leidend tot een brugje met bakstenen leuning en klein toegangsgebouw, van eind de jaren 1860, onder zadeldak.


ID: 27728 | Bouwkundig element

Schooltje met onderwijzerswoning en kapel

Mullemstraat 22, 22A (Oudenaarde)
Schooltje van 1880 in straatbocht gelegen. Verankerde baksteenbouw onder verspringend zadeldak. Lijstgevel met houten klossen en overhoekse tandlijst op gecementeerde plint. Linker deel, schooltje van zes traveeën en anderhalve bouwlaag. Rechts, onderwijzerswoning van het dubbelhuistype; drie traveeën en twee bouwlagen. Aanleunende kapel van circa 1960.


ID: 27745 | Bouwkundig element

Arbeiderscité

Nederenamestraat 192-250 (Oudenaarde)
Rij van 30 bakstenen arbeiderswoningen in seriebouw met spiegelbeeldschema en voortuintje, opgericht in 1924 door Henrist en Dupuis, eigenaars van de gelijknamige katoenspinnerij aan het begin van de Oudstrijdersstraat.


ID: 27467 | Bouwkundig element

Herenhuis

Nestor De Tièrestraat 128 (Oudenaarde)
Eertijds majestueus woningcomplex minstens uit de tweede helft van de 17de eeuw, tijdens beide Wereldoorlogen beschadigd en grotendeels heropgebouwd circa 1920 en circa 1940. Volledig ommuurde tuin met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met bolornamenten. Achterin een arduinen en bakstenen zitbank met inscriptie van jaartal 1680 en wapensteen. Koetshuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, onder zadeldak. Lange serre met centrale ingang en ijskelder.