Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1871 resultaten


ID: 134363 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel de Fauconval

Daaleindestraat 2 (Kortessem)
Eenvoudig, verwaarloosd en deels verbost park in landschappelijke stijl uit het laatste kwart van de 19de eeuw met enkele behouden merkwaardige bomen, ook exemplaren van een oudere aanleg.


ID: 32379 | Bouwkundig element

Kasteel Jongenbos

Jongenbos 2-4 (Kortessem)
Complex uit het midden van de 19de eeuw, bestaande uit een alleenstaand dubbelhuis en een koetshuis, in een park in landschapsstijl.


ID: 200656 | Bouwkundig element

Vakwerkschuur met hekwerk

Printhagendreef (Kortessem)
De vakwerkschuur is een dienstgebouw behorende tot de kasteelhoeve van het kasteel van Printhagen, aan de overzijde van de Printhagendreef. Het hek is een restant van een oude dreef, die dwars op de Printhagendreef uitkomt.


ID: 135155 | Landschappelijk geheel

Argendaalbos en Bellegembos

Bellegem (Kortrijk)
Het gebied bevindt zich op de noordwestelijke helling van het Schelde-Leie-interfluvium. Hier ontspringen enkele beekjes door de geologische opbouw van de heuvel. Centraal op de heuvelkam liggen het Argendaal- en het Bellegembos. Ze zijn omgeven door open akkerareaal. De bovenste gedeelten van de valleien worden meestal als weiland gebruikt, waar ook nog perceelsrandbegroeiing aanwezig is. Het kasteel van Argendaal is een restant van de heerlijkheid van Argendaal. Het vormt een blikvanger door de afwezigheid van omringende bossen en door de ligging op een hoogte. De hoeven ten noordwesten van de bossen zijn nog gaaf. In het gebied zijn weinig wegen en paden, de enkele die er zijn zijn onverhard. Vanop de kamlijn zijn vele zichten mogelijk naar de Schelde- en Leievallei toe.


ID: 301831 | Bouwkundig element

Sint-Elisabethbegijnhof: omgeving

Begijnhofpark, Begijnhofstraat, Groeningestraat, Guido Gezellestraat, Guldenbergplantsoen, Lange-Brugstraat (Kortrijk)
Het Sint-Elisabethbegijnhof heeft een grosso modo vierzijdig grondplan met huisjes gegroepeerd rond twee binnenpleinen met grasperken, gekasseide bestrating, een kerk, een kapel en aaneensluitende woonhuizen rondom.


ID: 75160 | Bouwkundig element

Dwarsschuur met aansluitend wagenhuis

Cisterciënzerplein (Kortrijk)
Langgestrekt schuurvolume met 17de-eeuwse dwarsschuur en aansluitend wagenhuis uit de vroege 19de eeuw. De schuur maakte deel uit van een abdijhoeve van de Kortrijkse Groeningeabdij. Bij de sloop van de hoeve (begin jaren 1970) werden het hoeve-erf, de resterende walgracht, een deel van de gekasseide erfoprit met bakstenen hekpijlers en het imposante schuurvolume behouden. Erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers, waarvan één met heiligennis afgesloten door hekwerk met Maria-monogram.


ID: 59443 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met tuin

Deerlijksestraat 16 (Kortrijk)
Deerlijksestraat nr. 16. Omwald landhuis met lange erfoprit, reeds aangeduid op de Vandermaelenkaart (op Ferrariskaart onduidelijk, vermoedelijk wel aangeduid). In oorsprong jachtpaviljoen van één bouwlaag. In 1894: bouw van afsluitingsmuur aan straatzijde met smeedijzeren poort. In 1908 laat de Kortrijkse industrieel C. Destoop-De Poortere een huisje voor de huisbewaarder-tuinier bouwen.


ID: 60537 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Argendaele

Doornikserijksweg 208-210 (Kortrijk)
Het goed vormde het 3de achterleen van de heerlijkheid van Moscherambacht. Eerste vermelding in 1448. Hoeve bestaande uit witbeschilderde bakstenen bestandelen, in gesloten U-vorm opgesteld. Kon niet bezocht worden.


ID: 59516 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Willems mote met park

Erasmuslaan 30-32, 36 (Kortrijk)
Landhuis uit het einde van de 18de eeuw met dienstgebouwen (conciërgewoning, koetshuis, paardenstal) ten zuiden en villa van circa 1950 naar ontwerp van Jacques Viérin ten noorden. Toegankelijk via een toegangsdreef afgesloten met smeedijzeren hekken met gietijzeren hekpijlers en een secundaire toegang aan de villa. Parkje met centrale vijver met eilandje bereikbaar via tuinbrug met octagonaal hoenderhok en achthoekige serre. Parkje in landschappelijke stijl met vijver, gazon, bomengroepen en omgevende bomenrand. Waardevol bomenbestand met onder meer een zeldzame zwarte moerbeiboom.


ID: 60848 | Bouwkundig element

Goed te Tollardrie

Geitenbergstraat 1 (Kortrijk)
De oudste vermeldingen gaan terug tot 1442. Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en het landboek van Kooigem (1771), met losse bestanddelen en met omwalling. Vanaf 1830 geleidelijke demping van de omwalling. Tevens aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843), als hoeve met losse bestanddelen en deels omwald. Heden aaneengesloten, U-vormige opstelling.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.