1256 resultaten
ID: 76338 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Puttenberg 1 (Pepingen)
19de-eeuwse ijskelder van een nu verdwenen neogotisch kasteel omgeven door een kasteeldomein van feodale oorsprong, tot circa 1860 met een axiaal-symmetrische structuur en een lusttuin van 2 hectare; hybridische landschappelijke aanleg, die rond 1900 werd uitgebreid tot een landschappelijk park van 3 hectare.
ID: 211624 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Boterstraat 6, Waterstraat (Pittem)
Kliniek, met kasteel en park uit 1873-1875. In 1945 ingericht als kliniek voor psychiatrische patiënten, en in de tweede helft van de 20ste eeuw in verschillende fasen uitgebreid.
ID: 212233 | Bouwkundig element
Brugsesteenweg 213 (Pittem)
Hoeve met woonhuis met vermoedelijk 18de-eeuwse kern en bakhuis. De hoeve maakt deel uit van een site van oorspronkelijk twee naast elkaar gelegen voormalige hoeves, toegankelijk via dezelfde drevenstructuur. De hoeve ten noorden met de historische naam Fonteinegoed, is niet langer bewaard.
ID: 212275 | Bouwkundig element
Grootveldstraat 7 (Pittem)
Voornamelijk met 19de-eeuws gebouwenbestand, vermoedelijk de historische hoeve "De Kardinaal", waarvan de naam in gebruik was vanaf de 16de tot het begin van de 20ste eeuw.
ID: 31314 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Couthoflaan 31, 50 (Poperinge)
Het kasteel ’t Couthof, gebouwd als zomerverblijf in 1763, wordt omgeven door een 19de-eeuws park in landschappelijke stijl, getypeerd door een vijver, graslanden, visuele assen en her en der verspreide tuinornamentiek en -meubilair en gebouwen.
ID: 31133 | Bouwkundig element
Krombeekseweg 32 (Poperinge)
Merkwaardige herenhoeve die getuigt van de heropleving van de Poperingse landbouwbedrijvigheid in de 19de eeuw. Semigesloten opstelling van de hoevegebouwen. Afgezonderde hopast uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.
ID: 31312 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Krombeekseweg 82-84 (Poperinge)
Het kasteel De Lovie werd in 1856 opgetrokken naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Pierre Nicolas Croquison met koetsgebouw en conciërgewoning. Het park, aangelegd in landschappelijke stijl, met vijvers en gazon omgeven door een parkbos en bomengroepen. In het park een toegangspoort, 19de-eeuwse kapel, tuinpaviljoen, vijvers, jagersgrot, ijskelder en schuilgebouwtje. Deels bewaarde rabattenstructuur en moestuinmuur, motteheuvel en stuwen. Bewaard klooster, kloosterkapel en Mariagrot uit de eerste helft van de 20ste eeuw.
ID: 135045 | Landschappelijk geheel
Puurs, Ruisbroek (Puurs-Sint-Amands)
Het Kasteel van Kolem en de Moeren zijn gelegen in Puurs in Klein Brabant. Het hof van Kolmen, in het zuidwesten, bestaat uit een parkbos rondom een hoeve en schuur, eertijds afhankelijk van de St-Bernardsabdij van Hemiksem. Het grootste deel van het gebied wordt bedekt door het beboste Moer, één van de drie grote moerassige laagten in Klein Brabant en een voormalig turfwingebied van de abdij dat sinds de 17de eeuw wordt gekenmerkt door een dicht stelsel van grachten en met hakhout beplante dammen. Door de hydrologische geïsoleerdheid van het gebied treft men er nog zuivere milieuomstandigheden aan. Overgangen van het ene vegetatietype naar het andere en het dichte patroon van grachten en dreven, maken het tot een esthetisch aantrekkelijk geheel. Langs de zuidrand zorgt het contrast van open akkerland met achterliggend bos voor een mooi zicht.
ID: 2178 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteeldreef 32 (Puurs-Sint-Amands)
Een omgracht geheel, bestaande uit een voorhof met bijgebouwen en het eigenlijke kasteelcomplex met verschillende volumes uit het eerste kwart van de 20ste eeuw gelegen binnen een omgracht en met dreven doorsneden park dat reeds op de Ferrariskaart is afgebeeld .
ID: 135027 | Landschappelijk geheel
Oelegem (Ranst), Schilde (Schilde), Wommelgem (Wommelgem)
De Vallei van het Groot Schijn met kastelen Schilde, Bleekhof en Vrieselhof heeft een relatief gaaf bewaard landschap, dat door de afwisseling van open en gesloten structuren een kleinschalig karakter heeft. Dit wordt nog wordt versterkt door het uitgebreide paden- en drevenstelsel. Het historisch waardevolle gebouwenpatrimonium van de kasteeldomeinen en omliggende oude hoeven geeft het gebied een landelijk karakter, te midden van bebouwing en infrastructuur. Esthetisch waardevol zijn de dreef tussen de dorpskom van Schilde en het Hof van Schilde en de mooi bewaarde repelpercelering bij het Bleekhof.