Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 84309 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bamstraat 4 (Dentergem)
Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Het kadaster vermeldt in 1928 de omvorming van bestaande gebouwen tot huis en werkhuis. Woonhuis is een verankerde bruine baksteenbouw onder zadeldak. Segmentboogdeur en -vensters, nieuw schrijnwerk.


ID: 84474 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deinzestraat 97 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond een begraasd erf, met enkele fruitbomen. Bebouwing op deze site is reeds terug te vinden in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste van Huffel (1770) en op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) staat een woonhuis weergegeven, met dwars erop aan de oostzijde van het erf een vlaszwingelarij. Toegang tot het erf via een smeedijzeren hek gevat in bakstenen pijlers. Aan de westzijde van het erf een kleine kapel.


ID: 84428 | Bouwkundig element

Maalderij en moderne woning

Dujardinstraat 7 (Dentergem)
Vroegere stoomkorenmolen met losstaande vierkante fabrieksschouw, volgens het kadaster opgetrokken circa 1885 door Carolus-Philippus Lauwers, pachter van de windmolen van de heerlijkheid "Ter Hoyen" aan de Tieltstraat. Oorspronkelijk opgetrokken in bruine baksteen met steekboogvormige muuropeningen. Ten oosten ervan moderne woning.


ID: 84476 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Walle

Heuvelhoekstraat 35 (Dentergem)
Staat weergegeven in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste (1770), naar een origineel uit de tweede helft van de 17de eeuw, met een opperhof met ronde omwalling, waar zich vroeger het kasteel van de dorpsheer van Oeselgem bevond. Toegankelijk via een grinten oprit, afgesloten met een smeedijzeren hek gevat in ronde pijlers. Langgerekt, laag woonhuis, bepleisterde verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak en boven een lichtbruine plint, imitatievoegen in de voorgevel. Monumentale dwarsschuur in verankerde bruinrode baksteenbouw. Circa 1923 wordt een bedrijfsgebouw ten noorden van het erf, verbouwd tot vlaszwingelarij.


ID: 84520 | Bouwkundig element

Bakstenen fabriekspand met daarachter atelier

Kapellestraat 73 (Dentergem)
Vestiging, sedert het eind van de 19de eeuw van de textielfabriek van Jules Derveaux, zie bestellingen van houten weefgetouwen in 1897. Het kadaster vermeldt in 1911 de oprichting van nieuwe gebouwen voor een stoomweverij. De gebouwen zijn heden ingenomen door een leverancier van brandstoffen.


ID: 215063 | Bouwkundig element

Boswachtershoeve bij het Vijverbos

Katteknok 12 (Dentergem)
Kleine hoeve van boswachter uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gebouwen in L-vorm rond erf geschikt. Aan de noordzijde, bakstenen woonhuis onder zadeldak, plint van geteerde bakstenen. Centrale voordeur met bovenlicht. Bewaard gebleven schrijnwerk, vernieuwde vensterluiken. Op de westzijde van het erf, bakoven. Recente schuurtjes tegen de zijgevels van het woonhuis.


ID: 84434 | Bouwkundig element

Vlasfabriek

Kruisstraat (Dentergem)
Vroegere vlasfabriek met warmwaterroterij, loods en zwingelmachine, opgericht in 1954 en in werking gebleven tot 1990 wanneer de loods vernietigd werd door een zware storm.


ID: 84535 | Bouwkundig element

Herenhuis met zeepziederij

Mandelstraat 19 (Dentergem)
Herenhuis met voormalige zeepziederij. Volgens kadastergegevens circa 1874 ter vervanging van een ouder pand en in opdracht van de koopman Joannes Vandenpoel gebouwd. In 1893 wordt de zeepziederij gedeeltelijk heropgebouwd en ingericht als paardenstal. Dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder pannen schilddak. Links een zijrisaliet met koetsendoorrit.


ID: 84562 | Bouwkundig element

Directeurswoning bij weverij

Markegemstraat 116 (Dentergem)
Halfvrijstaand huis, monumentale burgerwoning met achterliggende opslagruimte, volgens het kadaster een voormalige weverij. Kadastergegevens vermelden de bouw van een huis circa 1938, in 1942 vervangen zie huidig, waarschijnlijk als directeurswoning bij de weverij. Rode baksteenbouw op L-vormige plattegrond onder zadeldaken (daktegels). Accenten van witte bepleistering bij de muuropeningen, hoekketting en imitatievakwerk in de topgevels.


ID: 84563 | Bouwkundig element

Heilig Hartkapel

Markegemstraat 139 (Dentergem)
Heilig Hartkapel, eigenaarskapel in de volksmond Vanhaesebrouckskapel genoemd. De kapel zit ingebouwd in de site van een voormalige stoomvlasfabriek de Haesebroucks fabrieke, opgericht door de handelaar en vooraanstaande Wakkenaar Karel Vanhaesebrouck, nu in gebruik door een bedrijf in plastic. Bakstenen kapel met driezijdige apsis. Roodbakstenen voorgevel in neogotische stijl met puntgevel bekroond door stenen kruis. Gebruik van arduin voor sokkels, sluitstenen en dekplaten.