Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1049 resultaten


ID: 14286 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Wijnegemhof

Turnhoutsebaan 381-385 (Wijnegem)
De Jan Vlemincktoren, een duiventoren, en het koetshuis zijn twee overblijfselen van het 16de-eeuws kasteel Wijnegemhof, een park en parkbos omgeven het landhuis, de duiventoren en het koetshuis.


ID: 1757 | Bouwkundig element

Kasteel De Kraag

Groene Laan 59 (Willebroek)
Classicistisch kasteel van vijf traveeën en drie bouwlagen en lage aansluitende bijgebouwen ten noorden, gelegen in het heden openbaar park Den Blijk met vijver.


ID: 205502 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Wildenburg

Beernemsteenweg 106 (Wingene)
Voormalig kasteel Wildenburg, toegankelijk via een lange dreef. Ingeplant in een ruime parkomgeving met vijvers, dreven, ommuurde groentetuin en ijskelder. Het oorspronkelijke kasteel van 1860, gebouwd door baron Frederic van der Bruggen werd in 1985 afgebroken. De conciërgewoning met koetshuisvleugel werd in 1985 gerestaureerd en omgebouwd tot een woning. In de gevel van de voormalige paardenstallen staat een toren met naaldspits en windvaan. Voormalig koetshuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak gevat tussen twee trapgevels. Verankerde oranjerode bakstenen lijstgevel tegenaan de goot afgewerkt met een bakstenen sierlijstje. Kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter bestaande uit een park, een parkbos, een monumentale, driezijdig ommuurde moestuin en een perceel boomgaard.


ID: 205629 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Munkegoed

Munkelostraat 35 (Wingene)
De oudste vermelding van de site dateert van 1274, oorspronkelijk een landbouwontginning 'in de woestenij' toebehorende aan het klooster van Onze-Lieve-Vrouw Ter Duinen. Tijdens de godsdiensttroebelen in de tweede helft van de 16de eeuw werd het goed geplunderd en verlaten, later heropgericht. In 1796 werd het ganse domein door de Fransen aangeslagen. Volgens het kadaster organiseerde de toenmalige Brusselse eigenaar Constantinus Ophoven-Suys een grote verbouwingscampagne in 1852, toen werden de twee woonhuizen samengevoegd en verbouwd tot kasteel. Vrijstaand neogotisch kasteel ingeplant binnen een ruime parkaanleg met laat 19de-eeuwse landschappelijke kenmerken, vijver en parkboomgroepen met omliggende bossen. Aan de straat gelegen ommuurde moestuin en recentere boomgaard. Hoofdvolume van twee bouwlagen onder leien zadeldak met centrale toren met naaldspits.


ID: 205750 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parkbosstructuur

Sint Pietersveldstraat (Wingene)
Oorspronkelijke parkbosstructuur omstreeks begin 20ste eeuw ten noorden uitgebreid met fragmentair bewaard parkvijvertje, brugconstructie met leuning in cementrustieke boomstamimitatie afgesloten door dito poortje met spijlenhekwerk, toegangshek met bakstenen pijlers en half ondergronds ingewerkte bewaarkelder.


ID: 205748 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Carpentier met park

Sint Pietersveldstraat 4 (Wingene)
Op de kaart van Ferraris 1770-1778 weergegeven met verschillende veldvijvers. Huidig kasteeltje gebouwd in 1883. Kasteel op een onregelmatige plattegrond bestaande uit een centraal volume van drie traveeën en twee bouwlagen en entresol onder een pannen schilddak met trapgevels en torentje met leien naaldspits. Parkaanleg met gebogen oprijweg.


ID: 28203 | Bouwkundig element

Proosdijhoeve

Eekhoutstraat 33 (Wortegem-Petegem)
Site van een voorheen omgrachte hoeve, omgrachting begin 20ste eeuw grotendeels gedempt; ten oosten resterende vijver, gedeeltelijk afgebroken boerenhuis en nieuw bakhuis. L-vorm en losse bestanddelen rond vierkant erf. Volledig omhaagd en met ijzeren hek aan vierkante bakstenen hekpijlers. Gewitte baksteenbouw uit minstens de eerste helft van de 19de eeuw op gepikte plint en onder pannen zadeldaken.


ID: 28242 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Rochusparochie met tuin

Gotstraat 2 (Wortegem-Petegem)
Pastorie met aansluitende, deels ommuurde tuin van eind 19de eeuw op plaats van pastorie van circa 1840.


ID: 28166 | Bouwkundig element

Hof De Ruyck

Hulstehoekstraat 2 (Wortegem-Petegem)
Aan de straat gelegen hoeve van het semigesloten type uit het derde kwart van de 18de eeuw met latere aanpassingen. Baksteenbouw onder zadeldaken op grotendeels gekasseid erf met ijzeren hek aan vroegere gewitte paardenstal ten zuiden.


ID: 28250 | Bouwkundig element

Goed te Walem

Kleistraat 8 (Wortegem-Petegem)
Belangrijk pachtgoed met ten westen grote vijver en voorheen met verder afgelegen korenwatermolen, in oorsprong minstens teruggaand op het eerste kwart van de 16de eeuw, midden 18de eeuw met schuur uitgebreid en later evoluerend naar vierkante aanleg rond gekasseid en met gras begroeid binnenerf. In de loop van jaren 1970 nog verschillende uitbreidingen.