Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1895 resultaten


ID: 208611 | Bouwkundig element

Hoeve

Litterveldstraat 6 (Koekelare)
Hoevetje volgens het kadaster gebouwd in 1913 in opdracht van landbouwer David Degadt-Lammens uit Vladslo. Toegankelijk via een korte dreef, aan erfoprit twee lindebomen waarvan rechter met houten kapelkastje met Mariabeeld.


ID: 300071 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Groeningenhof en omgeving

Groeningenlei, Kontichhof (Kontich)
Het domein heeft zich gevormd vanaf de 16de eeuw. Het in oorsprong middeleeuwse kasteel is gelegen in een ruim omhaagd landschapspark met parkbos dat in zijn huidige vorm grotendeels dateert uit het einde van de 19de eeuw.


ID: 13444 | Bouwkundig element

Baddenbroekse hoeven

Groeningenlei 80-82 (Kontich)
Hoeven uit het derde kwart van de 19de eeuw tot de 20ste eeuw en met oudere kern. Voormalige zetel van het leen- en laathof van Vrijsel, leen van het leenhof van Mechelen.


ID: 300073 | Bouwkundig element

Omgeving Sleutelstraat

Mechelsesteenweg, Sint-Jansplein, Sleutelstraat (Kontich)
In de dorpskern, smalle geasfalteerde L-vormige straat tussen Sint-Jansplein en Mechelsesteenweg. Vermoedelijk aangelegd door de Franken toen deze de eerste dorpskern uitbreidden en afbakenden met de Pastoorsgracht.


ID: 13526 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Tanghof

Reepkenslei 134 (Kontich)
Symmetrisch opgebouwd kasteel met noordelijke voorgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder complexe bedaking uit eind 16de of begin 17de eeuw, verbouwd in het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 308044 | Archeologisch / Landschappelijk element

Middeleeuwse dorpskern Werken

Werken (Kortemark)
De historische dorpskern van Werken is gelegen op de grens van het laat-Romeinse/vroegmiddeleeuwse schorrengebied of overstromingsvlakte. De dorpskern omvat het mottekasteel De Hogen Andjoen met aansluitend de Sint-Martinuskerk. Ten zuiden en ten westen liggen graslanden die zich uitstrekken tot aan de Kalvebeek en de Handzamenvaart. De typische dorpsstructuur uit de middeleeuwen is hier bewaard is gebleven. 


ID: 91139 | Bouwkundig element

Hoeve Ampe

Brouckstraat 4 (Kortemark)
Fasegewijs tot stand gekomen met opeenvolgende bouwfasen begin 19de eeuw, in 1884, 1894 en 1903. Hoeve met losse bestanddelen in U-vormige opstelling rond een begraasd erf met paden van kasseien en bakstenen op hun kant, restant van een oude fruitboomgaard, grote treurwilg en mestvaalt. Toegankelijk via een gekasseide erfoprit rechts van het huis, voorzien van weegbrug (zie bewaarde ast) en afgesloten door een smeedijzeren hek.


ID: 91301 | Bouwkundig element

Hooizaadhoeve

Oude Vladslostraat 3 (Kortemark)
Hoevesite, als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), met ten zuidoosten van de hoeve een dreef naar de Handzamevaart. Op het primitief kadasterplan (circa 1827, eigenaar is dan de Brugse rentenier Van Caloen Depotter) weergegeven als een hoeve met drie losse bestanddelen met U-vormige opstelling. Ten oosten van het erf, boerenhuis binnen een U-vormige omwalling (achter het huis een 'hof'), wat men zou kunnen interpreteren als een omwald opperhof.


ID: 134193 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Vroenhoven

Zandrodestraat 2-4 (Kortenaken)
Omstreeks 1862 werd het historische Vroenhovencomplex vervangen door nieuwe gebouwen. Het koetshuis en de kasteelhoeve dateren van omstreeks 1862. Rond 1876 liet ridder Adolf de Wouters de Vroenhoven het woonhuis heropbouwen; in 1903 kreeg het een neogotische heraankleding door de Brusselse architect Alphonse Gellé. De gebouwen zijn omgeven door een park van bijna 20 hectare met 'jardin anglais'.


ID: 32349 | Bouwkundig element

Kasteel Ridderborn

Baron A.de Heuschstraat 24 (Kortessem)
in de Atlas van de Buurtwegen van 1846 aangeduid als een langgestrekt kasteel met haakse dienstgebouwen achteraan en vooraan een lange dreef in de richting van de huidige Gulmerstraat.