Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1255 resultaten


ID: 23328 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg 2-4 (Roeselare)
Omwald kasteel met zuidelijk voorhof bestaande uit oost gelegen poortgebouw met aanpalend koetshuis en conciërgewoning en westelijk poortgebouw met aanpalende paardenstal. Voorheen omwald neerhof ten westen van het kasteel en ten oosten motte met bloemenhof. Park ten noorden toegankelijk via 18de-eeuwse bakstenen hekpijlers met natuurstenen vazen. Sterrenbos met tiental lanen uitkijkend op de kerktorens van Roeselare en Rumbeke, op molens en op speciaal daartoe opgerichte beelden. In het park nog een Engelse tuin met merkwaardige bomen, twee kwadrantvijvers en een derde vijver aan de overzijde van de Moorsleedsesteenweg,


ID: 300748 | Landschappelijk element

Park van het Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg 2-4 (Roeselare)
Het domein van het Kasteel van Rumbeke of het zogenaamde Kaasterkasteel bevindt zich in een dal van de Regenbeek.


ID: 104902 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bruulpark

Bruul, Sint-Pietersnieuwstraat (Ronse)
Stadspark, aangelegd als promenade tijdens het Franse bewind, op de Poppkaart L'Esplanade genoemd en voorzien van twee schutterswippen van Sint-Sebastiaan en Sint-Hermes. Driehoekig grasperk afgezoomd door dubbele rijen kastanjebomen en een monumentale bruine beuk. Huidige muziekkiosk gebouwd in 1966 naar ontwerp van architect J. De Weerdt. Verschillende monumenten sieren het park, namelijk een oorlogsmonument en het standbeeld Glorieux.


ID: 301288 | Bouwkundig element

Bruul en omgeving

Bruul, De Biesestraat, Priestersstraat, Sint-Pietersnieuwstraat (Ronse)
De omgeving van het oude stadscentrum van Ronse, een site die minstens teruggaat tot de middeleeuwen, wordt afgebakend door de Sint-Pietersnieuwstraat, Bruul, De Biesestraat, Hospitaalstraat en Priestersstraat.


ID: 28544 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Park met poortgebouw en torenruïne van de familie Snoeck

Doorniksesteenweg 15 (Ronse)
19de-eeuws park, aangelegd door de familie Snoeck en na oorlogsschade in het midden van de 20ste eeuw hertekend door landschapsarchitect Jules Buyssens in een vereenvoudigde pittoreske stijl. Park met rondweg, siervijver en waardevol bomenbestand. Bewaard dienstgebouw en artificiële torenruïne als uitzichtpunt over de omgeving met bijhorende groentekelder. Kasteeltje uit de 19de eeuw vervangen door een L-vormige villa in 1952.


ID: 28551 | Bouwkundig element

Provinciaal Instituut Heynsdaele

Eisdale 1 (Ronse)
Voormalig sanatorium opgericht door de provincie Oost-Vlaanderen, nu zogenaamd "Provinciaal Instituut Heynsdaele", opvangtehuis en school voor jongens met gedrags- en aanpassingsmoeilijkheden. Volgens de bewaarde bouwplannen van 1922 opgericht naar ontwerp van architect M. Aubert (Gent). Ingehuldigd op 18 oktober 1924.


ID: 28762 | Bouwkundig element

Park de l'Arbre de Malander

Kruisstraat (Ronse)
Gelegen boven op de Kruisberg met panoramisch zicht op de stad. In 1951 aangelegd als wandelpark door tuinarchitect R. Pechère.


ID: 29032 | Bouwkundig element

Villa Te Nitterveld

Savooistraat 223 (Ronse)
Het landhuis Te Nitterveld is gelegen in de bosrijke omgeving van de Muziekberg te Ronse, aan het einde van de Savooistraat en de grens met de parochie Louise-Marie met dorpskern en parochiekerk te Maarkedal. De woning werd in 1899-1902 gebouwd in opdracht van C. Ameye, naar ontwerp van architecten Albert en Alexis Dumont.


ID: 134766 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Puttenberg met park

Gasthuisstraat 1, Puttenberg 2 (Roosdaal)
Kasteelvilla en portierswoning, gebouwd in 1928 voor Joseph De Schepper naar ontwerp van Adrien Blomme in een uitgesproken neotraditionele stijl. Park van 3 hectare, aangelegd naar ontwerp van Jules Janlet rond een gedeeltelijk bebost, grotendeels landschappelijk met slechts enkele strakke elementen (oprijlaan); sterkt uitgewerkt toegangshek.


ID: 40532 | Bouwkundig element

Kasteel Rokkenborch

Koning Albertstraat 132 (Roosdaal)
Landhuis van middeleeuwse oorsprong, aangepast in de 18de eeuw en na brand in de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw heropgebouwd en gerestaureerd, huidig gebouw met complexe plattegrond, gelegen in beboomde park met vijver en bereikbaar via lang dreef met hekpijlers, tweede ingang in Koollochting met ronde toren en aanhorigheid.