Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15236 resultaten


ID: 54862 | Bouwkundig element

Tempeliershoeve

Vaartdijk-Zuid 50 (Middelkerke)
Hoeve aangeduid op Ferrarriskaart van 1770-1778, gelegen op terp met omwallingsresten ten westen. Hoeve met losse, bakstenen bestanddelen rondom een deels met gras begroeid erf. Sterk aangepast witgekalkt boerenhuis met oude kern uit de 18de eeuw bestaande uit een linker stalgedeelte en een woongedeelte met rechts opkamer van twee traveeën onder onderbroken zadeldak; aandaken. 19de-eeuwse dwarsschuur met tweeledig wagenhuis onder zadeldak.


ID: 54863 | Bouwkundig element

Hoeve Meeuwenoord

Vaartdijk-Zuid 60 (Middelkerke)
Sterk verbouwde wederopbouwhoeve met losse bestanddelen naar ontwerp van architect C. D'Hooghe van 1920.


ID: 55121 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve De Roode Poort

Westendelaan 195 (Middelkerke)
Zwaar vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de hoeve, die in oorsprong minstens tot het eerste kwart van de 17de eeuw terugging, in 1920-1924 heropgebouwd. De hoevegebouwen werden daarbij in een semigesloten opstelling ingepland rond een rechthoekig erf, met in het noorden de boerenwoning, in het westen de schuurvleugel en in het zuiden en het oosten een L-vormige stalvleugel met een beeldbepalende inrijpoort. Voor het ontwerp en de opvolging van de werken werd beroep gedaan op Théodore Raison. Hij hanteerde daarbij een op de regionale baksteenarchitectuur van de 16de en 17de eeuw geïnspireerde vormentaal.


ID: 55122 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Duingalm

Westendelaan 240 (Middelkerke)
Wederopbouwhoeve, volgens bewoners uit 1921, aansluitend bij regionale hoevebouw: opstelling: losse, lage bestanddelen rondom geasfalteerd erf met centrale siertuin; ten zuiden toegankelijk; boerenhuis ten zuiden; stallingen ten oosten en ten westen, schuur met tweeledig wagenhuis ten noorden.


ID: 55249 | Bouwkundig element

Hoeve

Wilskerkestraat 14 (Middelkerke)
Midden de velden gelegen hoevetje uit het derde kwart van de 19de eeuw. Lage, verankerde bakstenen bestanddelen L-vormig opgesteld rondom deels ingebouwd erf, met ten oosten boerenhuis en ten zuiden een schuur met stalgedeelte. Ten oosten is de hoeve toegankelijk via lange erfoprit, aan straatzijde gemarkeerd door een kapelletje.


ID: 54865 | Bouwkundig element

Hoeve

Zevekotesteenweg 6 (Middelkerke)
Aan de weg gelegen hoeve met deels aaneengesloten lage verankerde en meestal witgekalkte bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, opgesteld rondom een deels gekasseid erf met resten van bakstenen stoepen en door middel van muur afgesloten vaalt. Sier- en moestuin ten zuidwesten. Ten zuiden, sporen van omwalling confer reliëf. Drenkplaats ten westen. Boerenwoning uit de 18de eeuw van twee traveeën + twee opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak. L-vormige stalvleugel - in kern teruggaand tot de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 54866 | Bouwkundig element

Druïdenhof

Zwarteweg 1, 1B (Middelkerke)
Sterk verbouwde hoeve met lage losse bestanddelen L-vormig opgesteld rondom het erf. Ten noorden, boerenwoning in kern opklimmend tot de 18de eeuw confer onder meer scherpe dakhelling. Bestaande uit vier traveeën en twee opkamertraveeën onder onderbroken zadeldak.


ID: 54904 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve 't Geuzegat

Zwarteweg 22 (Middelkerke)
De hoeve werd volledig vernield tijdens de Eerste wereldoorlog. Kwaliteitsvol heropgebouwd naar ontwerp van architecten A. Neyrinck & J. Heyneman van 1922 teruggaand op de regionale hoevebouw met accentuering van de streekeigen bouwelementen. De hoevegebouwen werden daarbij U-vormig ingeplant rond een vierkant erf, met in het zuiden de boerenwoning, in het noorden de schuur met wagenhuis en in het westen de koestalvleugel.


ID: 55096 | Bouwkundig element

Polderhoeve

Zwarteweg 9 (Middelkerke)
Naar verluidt vooroorlogse hoeve omwald en op andere plaats gelegen, heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Dothée van 1920. Getypeerd door minder streekeigen volumes confer brede dakhellingen met hoge nok en geknikt zadeldak bij boerenhuis, voorst echter in lijn van de traditionele hoevebouw.


ID: 34244 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abelendreef 1 (Moerbeke)
Hoeve met vrij groot aan de straat ingeplante boerenwoning met aansluitende omheiningsmuur die het achterliggende erf deels omsluit. Lage annex met vroegere bakoven, onder lessenaarsdak. Lange bedrijfsvleugel ten oosten. Gewitte bakstenen dwarsschuur en stallen onder pannen zadeldak.