Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15236 resultaten


ID: 34266 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dorpvaart 89 (Moerbeke)
Grotendeels omhaagde hoeve met losse bestanddelen uit de tweede helft van de 19de eeuw. IJzeren hekken aan betonnen hekpijlers voor erf met boomgaard.


ID: 34267 | Bouwkundig element

Hoeve

Dorpvaart 91 (Moerbeke)
Voormalige hoeve met lichtjes schuin bij de straat ingeplante boerenwoning van vijf traveeën onder zadeldak. Op het achtererf: lange en lage bakstenen dwarsschuur met stallen onder golfplaten zadeldak


ID: 34269 | Bouwkundig element

Drongengoed

Drongendreef 92 (Moerbeke)
Aanvankelijk een 15de-eeuwse kloosterhoeve opgericht door de premonstratenzers van Drongen bij Gent, in 1797 openbaar verkocht. Heden bescheiden hoeve met aan de straat gebouwd boerenhuis van drie traveeën onder zadeldak, vermoedelijk uit de 19de eeuw.


ID: 300867 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herberg Etboshoeve en omgeving

Etbos (Moerbeke)
De omgeving van de Etboshoeve vormt een markant geheel door de aanwezigheid van de Zuidlede, de weg Etbos met zijn populierenrijen en de brug over de Zuidlede. De Etbosbrug is een kleine vaste stenen brug met gemetste bruggenhoofden en ijzeren leuningen. Langs de Zuidlede zijn enkele onverharde wegen.


ID: 34277 | Bouwkundig element

Herberg Etboshoeve

Etbos 3 (Moerbeke)
Het boerenhuis vertoont als langgerekte rechthoekige woning van één bouwlaag bouwsporen die een 18de-eeuwse kern laten veronderstellen, terwijl het later voorkomen resulteert uit aanpassingen in de 19de eeuw. De dwarsschuur bezit kenmerken van dit type bedrijfsgebouw uit de 18de eeuw, doch werd ingekort aan de straatzijde in 1968.


ID: 34279 | Bouwkundig element

Hoeve

Fortstraat 14 (Moerbeke)
Leegstaande voormalige hoeve bij de Moervaart. Naar het zuiden georiënteerd gewit bakstenen boerenhuis van drie traveeën, onder zadeldak (pannen), waarschijnlijk uit de 18de eeuw.


ID: 34286 | Bouwkundig element

Ruïne hof van Coudenborn

Heirweg (Moerbeke)
Ruïne van het buitenhof van de cisterciënzerabdij Boudelo in Stekene, daterend uit de 16de en 17de eeuw, omvat de resten van een kleine noordvleugel uit de 17de eeuw en een grote zuidvleugel die minstens uit de 16de eeuw dateert. Tussen de twee vleugels staat het overblijfsel van een vierkante traptoren. De ruïne wordt aan de straatzijde afgesloten door een lage bakstenen muur met de resten van een poort


ID: 34283 | Bouwkundig element

Herberg De Drie Koningen

Heirweg 53 (Moerbeke)
Voormalige hoeve-herberg, vermeld in de lijst van herbergen van 1779. Naar verluidt tot circa 1960 uitgebaat als café. Heden hoeve van het semigesloten type. Aan de straat palend breedhuis van zeven traveeën onder zadeldak. Rechts naast de woning aanpalend bakstenen bedrijfsgebouw met gesloten straatgevel.


ID: 34284 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Heirweg 55 (Moerbeke)
Hoeve met losse bestanddelen naast de Coudenbornbrug over de Moervaart. Lang boerenhuis met georiënteerde voorgevel ingeplant aan de straat. Breedhuis van zeven traveeën onder zadeldak, minstens uit eerste helft 19de eeuw. Bijbehorend bakstenen bakhuis en een gerenoveerde bakstenen bedrijfsvleugel.


ID: 34285 | Bouwkundig element

Meershoeve

Heirweg 57 (Moerbeke)
Hoeve-herberg, gebouwd aan de zuidelijke oever van de Moervaart in de nabijheid van een gietijzeren meerpaal met jaartal 1852. Breedhuis van vier traveeën met links twee onderkelderde achterin springende traveeën, onder zadeldak, waarschijnlijk uit eerste helft 19de eeuw.