Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10625 resultaten


ID: 205823 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Akkerstraat 3 (Wingene)
Hoeve uit de 19de-eeuw bestaande uit vrijstaande, lage bestanddelen in een haakse opstelling rondom een deels met gras begroeid en deels gekiezeld erf. Boerenwoning van zes traveeën en één poortravee onder zadeldak met schuur met geïncorporeerde stal. Deels bewaarde kasseistoep. In het landboek van 1692 is hier een hoeve opgetekend. Op de Ferrariskaart (1770-1778) zijn twee gebouwen in parallelle opstelling binnen een boomgaard te zien. Zelfde weergave op het primitief kadasterplan (circa 1834) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Ten zuidoosten van het erf, boerenwoning. Wit geschilderde baksteenbouw van zes traveeën en één poortravee onder zadeldak (rode, mechanische pannen), lage, zwart geschilderde plint. Ten oosten van het erf, schuur met geïncorporeerde stal. Verankerde, rode baksteenbouw onder zadeldak (rode, mechanische pannen).


ID: 90413 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Axpoelmolenstraat 1 (Wingene)
Op de hoek met de Aaltervoetweg. Hoeve met losstaande bestanddelen rond een begraasd erf gelegen op de hoek met de Aaltervoetweg. Reeds afgebeeld op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. In de zuidoosthoek bevindt zich vroeger de "Axpoelmolen", die al vermeld wordt in 1457 en getekend staat op de kaart van de Bersacques.


ID: 205521 | Bouwkundig element

Hoeve-herberg 't Hof van Vlaanderen

Beernemstraat 9 (Wingene)
Voormalige hoeve-herberg bestaande uit losse bestanddelen weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1829. Woonhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak met bewaarde schuiframen met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Imposante schuur onder een pannen zadeldak en bakhuis.


ID: 205532 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Blauwhuisstraat 2 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels met gras begroeid en deels verhard erf. De bebouwing is fasegewijs tot stand gekomen. In 1885 wordt een woonhuis en bijhorende stal op een braakliggend terrein gebouwd. Achter het woonhuis wordt vermoedelijk een bakhuisje gebouwd. Eenlaagse boerenwoning met dubbelhuisopstand van drie traveeën en geïntegreerde stal van twee traveeën onder een pannen zadeldak. Achteraan stal-schuur onder een pannen zadeldak.


ID: 205533 | Bouwkundig element

Hoeve Vagevuurhof

Blauwhuisstraat 4 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. De huidige boerenwoning dateert van 1941 en is een dubbelhuis van vier traveeën en twee traveeën onder verspringend pannen zadeldak. Boerenwoning loodrecht op de straat ingeplant. Dubbelhuis van vier traveeën en twee traveeën onder verspringend pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw, witgeschilderd boven een zwarte plint. De schuur gebouwd in 1890 bestaat uit één bouwlaag onder een pannen zadeldak.


ID: 90422 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Brandstraat 13 (Wingene)
Achterin gelegen en dwars op de straat georiënteerde boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde schuur en aangebouwde stal. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier bebouwing afgebeeld. Volgens kadastergegevens circa 1840 gedeeltelijk herbouwd en verdeeld in twee woningen die circa 1928 worden samengevoegd. De aanbouw aan de westkant dateert van circa 1977.


ID: 90423 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brandstraat 16 (Wingene)
Voormalige pachthoeve van de familie Gilliodts, grootgrondbezitter in Doomkerke. Vroeger "Tieste Van Ackers hof", nu beter bekend als "Pestels hof" genoemd respectievelijk naar de vroegere en huidige bewoners. De kleigrond op de weide achter deze hoeve dient als grondstof voor de bakstenen die gebruikt worden voor het bouwen van de kerk, school en klooster, pastorie en de omliggende huizen.


ID: 90415 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brandstraat 2 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Voor de eerste maal afgebeeld in het Renteboek van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede uit 1686 en beschreven als "behuysde hofstede ende drij stucxkens lants groot ontrent vijf gemeten", eigendom van Christaen Lootens en zijn kinderen.


ID: 90429 | Bouwkundig element

Basisschool De Linde met klooster en ouderlingengesticht

Brandstraat 24-26 (Wingene)
Basisschool "DE LINDE" met voormalig klooster en ouderlingengesticht, fasegewijs tot stand gekomen.


ID: 90439 | Bouwkundig element

Herberg met slagerswinkel Den Hert

Brandstraat 71 (Wingene)
Voormalige herberg met slagerswinkel "Den Hert", volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1866. Voorgevel met recenter parement wellicht in de jaren 1930-1940 aangebracht. Naar verluidt met achter de slagerswinkel (rechts) een opslagruimte voor voedingswaren. De herbergactiviteit (links) wordt tegelijk met de slagerswinkel/ kruidenierszaak in 1985 stopgezet.