Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10625 resultaten


ID: 90420 | Bouwkundig element

Hoeve

Brandstraat 8 (Wingene)
Hoevetje, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1936. Dubbelhuis met voortuin aan de straat en achterliggende bijgebouwen opgesteld in L-vorm aan een deels begraasd en deels geasfalteerd erf.


ID: 90441 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Roo

Brandstraat 91-93 (Wingene)
Kasteeldomein "De Roo" of "Kasteel Coffyn", naar de huidige bewoner (nummer 91) met koetshuis en neerhof (nummer 93). Gelegen in een park afgebakend door landwegen met in de zuidoosthoek een schandpaal uit 1783.


ID: 90462 | Bouwkundig element

Rijksopvoedingsgesticht en Penitentiair Landbouwcentrum

Bruggesteenweg 128-134 (Wingene)
Groot complex gelegen op het Sint-Pietersveld van de Gemeenschapsinstelling Bijzondere Jeugdbijstand leefgroep "De Zande", voorheen het Rijksopvoedingsgesticht, het Penitentiair Landbouwcentrum en bezoekerscentrum. Oorspronkelijk in 1836 opgericht als suikerfabriek.


ID: 90448 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bruggesteenweg 61 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen. De site staat reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Pachthoeve van de familie de Kerchove d'Ousselghem. De oude gebouwen worden volgens het kadaster in het laatste kwart van de 19de eeuw vervangen zie huidig: het woonhuis circa 1874, de landgebouwen circa 1884, het bakhuisje circa 1896.


ID: 90453 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bruggesteenweg 68 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen rond een deels begraasd, deels geasfalteerd erf. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778). Het woonhuis wordt volgens kadastergegevens circa 1877 volledig heropgebouwd, de er tegenover liggende dwarsschuur met wagenhuis heeft een jaarsteen met "1869" op de westelijke eindgevel.


ID: 205866 | Bouwkundig element

Molensite De Plaetsemeulen

Bruggestraat 98 (Wingene)
Voormalige molensite, minimaal opklimmend tot de 16de eeuw, huidig gebouwenbestand is te dateren in de 18de eeuw. Hoeve met vrijstaande bestanddelen rondom een met gras begroeid erf met coniferenhaag en hek tussen betonpijlers. Woning van vijf traveeën en drie staltraveeën onder zadeldak en schuur met aanbouw.


ID: 90497 | Bouwkundig element

Hoeve Grooten Eeckhoute

Bundingstraat 1 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, zogenaamd "GROOTEN EECKHOUTE" zie houten opschrift links van de oprit. Ook nog "Hallaerts hof" genoemd naar de bewoners. De hoeve paalt aan de Pannemeersen in de vallei van de Bundingbeek.


ID: 205879 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Cauwenteynestraat 10 (Wingene)
Vroeg 19de-eeuwse hoeve rond een deels met gras begroeid, deels gekiezeld erf, toegankelijk via twee erfopritten gemarkeerd door een smeedijzeren hek tussen bakstenen pijlers met per baksteenlaag getrapte topbekroning. De westzijde van het erf wordt afgelijnd door een hulsthaag en een rij lindebomen met aan de straatzijde een kapel. Boerenwoning en schuur zijn in kern weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1834. Boerenwoning met zeven traveeën onder zadeldak. Dwarsschuur met geïncorporeerde stal en wagenhuis.


ID: 205876 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Cauwenteynestraat 2 (Wingene)
Hoevesite opklimmend tot de vroege 19de eeuw met verbouwingen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Bestaande uit losse, lage bestanddelen gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf. Opgetekend op het primitief kadasterplan circa 1834. Boerenwoning met geïncorporeerde stal en bakhuis. . Laag volume van zes traveeën en drie staltraveeën onder een doorlopend zadeldak (rode, mechanische pannen). Nieuw parement van oranje baksteen, naar verluidt van 1946. Rechthoekige muuropeningen onder strek, vernieuwd houtwerk. Dwarsschuur en stal met geïncorporeerd wagenhuis.


ID: 90499 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Diksmuidse-Boterweg 8 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een met grint bedekt erf. Staat afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830). Volgens kadastergegevens is het woonhuis circa 1849 gedeeltelijk heropgebouwd en aan de rechterzijde uitgebreid.