Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10625 resultaten


ID: 205568 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hertsbergeveldstraat 4 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen in parallelle opstelling rond een met gras begroeid erf. De oudere hoeve die al was weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1829. Breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Ten zuiden van het erf, bakstenen schuur onder zadeldak met centrale dwarsdoorrit.


ID: 205913 | Bouwkundig element

Magazijn bij brouwerswoning

Hille 166B (Wingene)
Half vrijstaand volume volgens kadastergegevens gebouwd in 1906. Baksteenbouw van vijf traveeën en één bouwlaag onder gemansardeerd schilddak met bewaarde bliksemafleider en dakkapel met pinakel en windveer op gesculpteerde consoles. Bewaarde centrale strokenpoort.


ID: 205914 | Bouwkundig element

Burgerhuis met magazijn

Hille 168 (Wingene)
Half vrijstaande woning met rechts aangebouwd magazijn. Volgens kadastergegevens dateert het eerste bedrijf van 1873. Volgens kadastergegevens richt Camiel Vanneste hierin 1873 een driedubbele cichoreidrogerij of ast op, vier jaar later breidt hij uit met een maalderij en olieslagerij. Er was toen een stoommachine in gebruik. Uitbreiding tot melkerij of "Roomerij" in 1903 met een tweede stoommachine. Dan is de familie Vanneste uitgeweken naar de Verenigde Staten. Nieuwe eigenaar familie Blommaert gebruikt de gebouwen voor uitbating van een korenmaalderij, koekenbrekerij, en melkerij met stoommachine. Baksteenbouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Rechts doorrit onder I-profiel met bloemornament en daarboven laadopening.


ID: 205891 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Hille 17 (Wingene)
Onderdeel van samenstel van vier woningen met voortuintjes. Oorspronkelijk gebouwd in 1909 als een magazijn en in 1911 opgedeeld. Laag dubbelhuisje van drie traveeën onder zadeldak met in de gevel drie kordonlijsten. Oranje baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor omlijsting muuropeningen en drie cordonlijsten die verbreden naar boven toe.


ID: 205899 | Bouwkundig element

Tweewoonst

Hille 84 (Wingene)
Lage tweewoonst uit begin 19de eeuw. Half vrijstaand volume van zes traveeën en poorttravee onder doorlopend zadeldak. Afgebroken in februari 2009.


ID: 205575 | Bouwkundig element

Hoeve d' Hooghe brugghe

Hoogweg 12 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Oudere hoeve weergegeven in het landboek van 1756. Volgens het kadaster worden de huidige gebouwen in 1901 gebouwd. Boerenwoning met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak met stal, schuur en pijlerkapel.


ID: 205921 | Bouwkundig element

Hoeve

Joostraat 15 (Wingene)
Kleine hoeve volgens kadastergegevens gebouwd in 1889. Boerenwoning van vier traveeën en vier staltraveeën onder doorlopend zadeldak met geïncorporeerde stal en vrijstaande schuur in het verlengde hiervan. Rechts lage aanbouw onder half schilddak.


ID: 205922 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Joostraat 20 (Wingene)
Hoeve uit de 19de eeuw met vrijstaande, lage bestanddelen in een U-vormige opstelling rondom een met gras begroeid erf en gekiezelde oprit afgesloten door een smeedijzeren hek en een linde. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) zijn een boerenwoning en schuur weergegeven. Circa 1879 vergroting van de boerenwoning en de constructie van de stal. In 1930 tenslotte wordt de boerenwoning verbouwd tot zijn huidige omtrek en zou de stal zijn herbouwd. Ten westen van het erf, boerenwoning. Verankerde, rode baksteenbouw van zeven traveeën onder zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen). Ten noorden van het erf, stal. Roodbakstenen volume van elf traveeën onder licht geknikt zadeldak (rode, mechanische pannen). Ten oosten van het erf, schuur met geïncorporeerd wagenhuis. Rode, verankerde baksteenbouw van drie traveeën onder zadeldak (golfplaten). Ten noordoosten van het erf, schuur. Volume van zes traveeën in oranje baksteen onder zadeldak (rode, mechanische pannen).


ID: 90518 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kanegemstraat 2 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen rond een deels met grint bedekt, deel begraasd erf. Zogenaamd "Lampaerts hof", volgens kadaster opgetrokken circa 1861 door Ferdinand De Muynck-Lampaert, volgens de literatuur door de kinderen De Muynck in 1868. De bijhorende kapel wordt circa 1883 opgericht door de kinderen De Muynck.


ID: 205593 | Bouwkundig element

Hoeve

Kasteeldreef 1 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een onverharde dreef afgezoomd met beuken. Vermoedelijk weergegeven in het landboek van 1756 als een site en volgens het kadaster bakhuis van 1881. Losse bestanddelen gegroepeerd rondom een onverhard erf met restanten van een boomgaard. Boerenwoning, opgevat als een tweewoonst van telkens vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak en een schuur.