Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10625 resultaten


ID: 90538 | Bouwkundig element

Hoeve

Klaphullestraat 9 (Wingene)
Hoger gelegen hoevetje op de hoek met de Gallatasstraat, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Laag boerenhuis van drie traveeën. Verankerde, bruine baksteen onder zadeldak (mechanische pannen) op gecementeerde plint (imitatievoegen).


ID: 205933 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kleistraat 3 (Wingene)
Hoeve uit de 19de eeuw bestaande uit losse, lage bestanddelen gegroepeerd rondom een deels met gras begroeid, deels gekiezeld erf met centrale treurwilg. Toegankelijk via hek tussen erfpijlers. Boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak. Dubbele dwarsschuur met verluchtingsspleten onder zadeldak.


ID: 205610 | Bouwkundig element

Ferme Vanwalleghem

Kleiweg 4 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels bekiezeld en deels met gras begroeid erf. Op de kaart van Ferraris 1770-1778 staat de site weergegeven. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) zijn een boerenwoning, schuur, stal in U-vormige opstelling en een verderop gelegen bakhuis opgetekend binnen een boomgaard. Een mutatieschets van 1873 registreert het jaar daarvoor de omvorming van de oorspronkelijke boerenwoning tot stal en de bouw van de huidige boerenwoning. Breedhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak met dakruiter en klokje. Schuur met geïntegreerd wagenkot en aardappelkelder.


ID: 90493 | Bouwkundig element

Dorpshoeve

Kloosterstraat 111 (Wingene)
Dorpshoeve met losstaande bestanddelen rond een deels bekiezeld, deels begraasd erf op de hoek met de Knokstraat.


ID: 90494 | Bouwkundig element

Klein Kraaienbroek

Kloosterstraat 158 (Wingene)
Hoeve "Klein Kraaienbroek" zie topografische kaart, losse bestanddelen rond een begraasd erf. Achterin gelegen, vanaf de Bruggestraat toegankelijk via een lange, bochtige oprit in asfalt maar vroeger (zie 18de- en 19de-eeuwse kaarten) met quasi rechte dreef toegankelijk vanaf de Schietspoelstraat. Voor het eerst afgebeeld op een figuratieve kaart met de bezittingen van de families Triest en Piers uit 1769. Groot begraasd erf. Twee bakstenen pijlers geven toegang tot het erf. Iets hoger gelegen woonhuis van rond 1884 met gekasseid toegangspaadje en stoep. Verankerde, bruine baksteen boven een grijsbeschilderde plint en met zadeldak. Ten zuiden van het erf situeert zich een dwarsschuur met 19de-eeuws uitzicht onder zadeldak met wagenhuis en geïncorporeerde stal.


ID: 90489 | Bouwkundig element

Magazijn firma Wispelaere

Kloosterstraat 75 (Wingene)
Voormalig magazijn zie opschrift "FIRMA DE WISPELAERE / VOEDERS UNICA". Volgens kadastergegevens opgetrokken in opdracht van de familie Wispelaere. Heden in gebruik als kunstenaarsatelier (Paul Dhuyvettere). Betonnen skeletbouw met roodbakstenen parement doorbroken door horizontaal geplaatste smalle vensterpartijen.


ID: 90542 | Bouwkundig element

Hoeve

Knokstraat 25 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve, toegankelijk via een lange, onverharde oprit. Staat weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Het kadaster registreert in 1873 een uitbreiding van het huis aan de oostkant en de afbraak van het bakhuis.


ID: 205941 | Bouwkundig element

Hoeve

Koolskampstraat 17 (Wingene)
Hoeve met lage bestanddelen langsheen de weg. Woning volgens kadaster opgetrokken in 1881. Half vrijstaande boerenwoning van vier traveeën en afgeschuinde hoektravee onder afsnuiting onder zadeldak met bliksemafleider en beluikte muuropeningen. Dwarsschuur met centrale dwarsdoorrit. Stalling aan woning en achterliggend bakhuis.


ID: 205942 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Couttere

Koolskampstraat 20 (Wingene)
Hoeve met historiek minimaal opklimmend tot de 17de eeuw. Weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als een hoeve bestaande uit vier vrijstaande gebouwen binnen een ruime boomgaard op een omhaagd perceel. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) zijn de boerenwoning en de schuur al weergegeven. Huidig gebouwenbestand dateert hoofdzakelijk uit de 19de eeuw. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen georganiseerd rond een met gras begroeid erf met hoogstamboomgaard, grote linde voor de boerenwoningen. Boerenwoning. herbouwd in 1923 met recuperatie van een aantal elementen van de boerenwoning dat reeds was weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Opgebouwd uit een hoger volume van vier traveeën en twee bouwlagen met aan weerszijden een lage aanbouw. Centraal gebouw in verankerde, oranje baksteen onder zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen). Bakhuis, stal/ schuur met geïncoporeerd wagenhuis gedateerd 1855, schuur en ast.


ID: 90544 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kortekeer 1 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Staat aangeduid op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. Toegankelijk via een oprit in grint en ijzeren hekken gevat in bakstenen pijlers. Boerenhuis met aangebouwde stalling ten noorden van het erf gelegen, opklimmend tot de 18de eeuw.