174 resultaten


ID: 301436 | Bouwkundig geheel

Bunkers KW-linie Antwerpen

Boechout, Bonheiden, Duffel, Hove, Kontich, Lier, Lint, Mechelen, Mortsel, Putte, Ranst, Sint-Katelijne-Waver, Wommelgem, Zandhoven (Antwerpen)
Deel van de verdedigingslinie tussen Koningshooikt en Waver, gebouwd in 1939 om België te beschermen tegen een Duitse inval.


ID: 135022 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Boechout en omgeving

Boechout (Boechout), Hove (Hove)
Deze ankerplaats is gelegen in de landelijke gemeenten Boechout en Hove, ten zuidoosten van de stedelijke agglomeratie Antwerpen. Het laatclassicistische U-vormige kasteel van Boechout is gelegen ten zuiden van de dorpskern binnen een grotendeels omhaagd domein en landschapspark. Het omgevende park werd in grote lijnen aangelegd in het begin van de 19de eeuw. Opvallend zijn de waterpartijen, de levensgrote zandstenen beelden, de vroeg 19de-eeuwse moestuin en een oud bomenbestand. De omgeving bestaat uit het Bos van Moretus, aansluitend op het kasteelpark, en een kleinschalig landbouwgebied, rijk aan typische oude hoeven en landschapselementen. Het ten oosten van het kasteel gelegen gebied van ‘De Melkkuip’, een kwelamfitheater met een uitgesproken reliëf, verschilt sterk van de omgeving door de openheid en doordat het zich als een aparte entiteit heeft ontwikkeld.


ID: 12452 | Bouwkundig element

Twee arbeiderswoningen

Alexander Franckstraat 16-18 (Boechout)
Arbeiderswoningen van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken, uit het vierde kwart van de 19de eeuw(?).


ID: 12453 | Bouwkundig element

Eclectisch herenhuis

Alexander Franckstraat 17 (Boechout)
Alleenstaand herenhuis op vierkante plattegrond uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, gelegen bij de straat in een grote omhaagde en beboomde tuin.


ID: 12454 | Bouwkundig element

Landhuis Lust en Rust

Alexander Franckstraat 20 (Boechout)
Eclectisch landhuis op vierkante plattegrond daterend van 1897 en uitgevoerd door aannemer J.C. Franck; inplanting in beboomde tuin afgesloten door gietijzeren hek.


ID: 12455 | Bouwkundig element

Burgerhuis en reeks arbeiderswoningen

Alexander Franckstraat 22-36 (Boechout)
Burgerhuis, drie traveeën en twee bouwlagen, en reeks arbeiderswoningen van twee à drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken.


ID: 12451 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Alexander Franckstraat 4 (Boechout)
Rijhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 12456 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Alexander Franckstraat 41 (Boechout)
Neoclassicistisch herenhuis van circa 1900, ingeplant binnen ommuurde tuin. Rechthoekig gebouw van vier en één travee en twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 12457 | Bouwkundig element

Woning Bloemenlust

Alexander Franckstraat 55 (Boechout)
Eclectisch burgerhuis van circa 1900, ingeplant binnen tuin. Straatgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak.


ID: 12458 | Bouwkundig element

Landhuis Vijverhof

Alexander Franckstraat 75 (Boechout)
Heden rusthuis Heilige Familie. In park gelegen alleenstaand landhuis met rechthoekige plattegrond; elf traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak.