Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

386 resultaten


ID: 132571 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant

't Hoogste (Bornem)
Een houtkant met vooral tamme kastanje en zomereik en bijmenging van lijsterbes, vogelkers en aalbes markeert de perceelsgrens van een weiland. De gemengde houtkant bevindt zich op een licht talud langs de straatzijde.


ID: 1953 | Bouwkundig element

Schoothoeve

't Hoogste 14B-C (Bornem)
Achterin gelegen, omgracht hoevecomplex toegankelijk via een populierendreef: woning, opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 132573 | Landschappelijk element

Oeverversterking van els bij omgrachte hoeve

't Hoogste 40 (Bornem)
Het omgrachte erf van een hoeve wordt rondom extra verstevigd door een houtkant van zwarte els. De hoeve met omgrachting is al aanwezig op de Ferrariskaart.


ID: 132572 | Landschappelijk element

Oeverversterking van els bij omgrachte hoeve

't Hoogste 61 (Bornem)
Het omgrachte erf van een hoeve wordt rondom extra verstevigd door een rij van zwarte els. De hoeve met omgrachting is al aanwezig op de Ferrariskaart.


ID: 132529 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting op Scheldeschorren

Bornem (Bornem)
Langs de Scheldedijk ligt een schorrengebied dat in de 19de en 20ste eeuw gebruikt werd voor de wijmen- of wissenteelt. De voormalige grienden zijn verbost maar de aanwezigheid van soorten zoals schietwilg, gele bindwilg, katwilg en amandelwilg wijst nog op het vroeger gebruik en beheer als hakhout.


ID: 132544 | Landschappelijk element

Knotwilgen als perceelsrandbegroeiing

Bornem (Bornem)
Ten noorden van de dorpskern van Bornem ligt een uitgestrekt weilandgebied doorsneden door de spoorlijn en de N60. De perceelsgrenzen van de weilanden worden gemarkeerd door rijen knotwilgen.


ID: 132584 | Landschappelijk element

Gemengde houtwal

Bornem (Bornem)
De perceelsgrens van een akkerland wordt gefixeerd door middel van een houtwal. De gemengde houtkant bestaat uit es, hazelaar, wilg en zomereik met bijmenging van vlier en Amerikaanse vogelkers.


ID: 132606 | Landschappelijk element

Hakhoutstoven van zomereik

Bornem (Bornem)
Langs een onverharde weg in het verlengde van Heuvel staan twee imposante hakhoutstoven van zomereik.


ID: 135024 | Landschappelijk geheel

Het Moer bij Eikevliet en de Grote Kouter

Bornem, Hingene (Bornem), Puurs (Puurs-Sint-Amands)
Het Moer, gelegen tussen de dorpskernen van Bornem, Hingene, Wintham, Eikevliet en Puurs, betreft een centraal gelegen vochtig bos- en moerasgebied, omgeven door kleinschalig cultuurland. De noordelijk gelegen open kouter van Hingene, eertijds een landbouwgebied, is nog mooi gerelateerd aan het lager gelegen moer met een opvallende steilrand als overgang. Het landschap is afwisselend gesloten (hoogstammige bossen, broekbossen, e.d.) en open (weilanden, moerassen, vijvers, e.d.) gebieden, doorweven met lineaire en puntvormige landschapselementen. De ruimtelijke structuur, het centrale afwateringsnetwerk, het wegenpatroon en de perceelsstructuur is de afgelopen 300 jaar vrijwel identiek en gaaf gebleven.


ID: 135355 | Landschappelijk geheel

Landschap van de Oude Schelde tussen Bornem en Weert

Bornem, Weert (Bornem)
Dit gebied omvat een zo goed als ongeschonden, 13de-eeuws, grotendeels gesloten, Scheldelandschap dat doorkruist wordt door oude dijken en wegstructuren. Centraal loopt van noord naar zuid de Oude Schelde, met nog goed bewaarde mechanische sluis, als dominant structurerend element. Langs de zuidgrens van deze oude Scheldearm ligt het neogotische kasteel van Marnix van St.-Aldegonde met bijhorend gaaf, hoofdzakelijk bebost, domein met eendenkooi en gekenmerkt wordt door een rastervormig dreven- en afwateringspatroon. Ten noorden van de Oude Schelde is het landschap meer open en heeft men een afwisseling van weilanden en populieraanplanten, gekenmerkt door talrijke vijvers. Typisch in het gebied is de verspreide kleinschalige bebouwing uit tweede helft 19de en begin 20ste eeuw.