Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

134 resultaten


ID: 307566 | Landschappelijk element

Kanaal van Beverlo

Balen (Antwerpen), Leopoldsburg, Lommel (Limburg)
Kanaal uit 1854-1857 tussen het militair kamp van Beverlo in Leopoldsburg en het Kempisch kanaal in Lommel.


ID: 135066 | Landschappelijk geheel

Grote Netevallei te Balen met De Most

Balen, Olmen (Balen), Lommel (Lommel)
Dit gebied is gelegen in Balen in de Antwerpse Zuiderkempen. Het betreft een kleinschalig gesloten landbouwlandschap, gelegen in een uitgestrekte alluviale vlakte die wordt gevormd door de meanderende Grote Nete en verschillende van haar zijlopen. In het noordwesten is er een overgang naar duinen. De langgerekte percelering, de houtkanten, grachten en greppels, alsook het wegenpatroon zijn allen sporen van de eeuwenoude antropogene invloed in dit al bijna 100 jaar relatief gaaf bewaard bleven. De vijvers in de ‘Eendenkom’ refereren naar hun vroeger gebruik als eendenkweekvijvers. Aan de Grote Nete in Balen liggen nog verschillende watermolens.


ID: 135067 | Landschappelijk geheel

Rammelaars

Olmen (Balen), Kwaadmechelen (Ham), Meerhout (Meerhout)
Dit gebied, gelegen in de zuidelijke Kempen, op de grens van de provincies Limburg en Antwerpen wordt begrensd door het kanaal Dessel – Kwaadmechelen het Albertkanaal. Het kleinschalige valleilandschap wordt doorsneden door de Luikse Beek die het gebied ontwatert. Het weinig uitgesproken afhellend reliëf zorgt voor een gradiënt van venige naar ijzerhoudende moerasgronden waarin turf en ijzererts ontgonnen werd. Het gebied wordt gekenmerkt door een gevarieerd coulissenlandschap dat vooral in het zuidelijk deel gaaf is bewaard. De historische percelering is in dit kleinschalig cultuurlandschap nog intact en goed herkenbaar door de typische houtkanten op de perceelsgrenzen en afwateringsgrachten loodrecht op de beken. In het noordelijk deel werden vele percelen verlaten door landbouwers en heeft de vegetatie zich spontaan ontwikkeld tot elzen- en wilgenbroekbossen.


ID: 51927 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

A. Dierckxstraat (Balen)
Pleintje ter plaatse van de voormalige, openbare bleekweide. Heden door middel van een taxushaag en leilinden, cirkelvormig aangelegd plein met centraal gelegen monument voor de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen.


ID: 51925 | Bouwkundig element

Burgerhuis

A. Dierckxstraat 1-3 (Balen)
Woning met winkel en herberg van de familie Van Dingenen, een vooraanstaande Balense familie die voornamelijk in de periode 1860-1920 de lokale handel domineerde.


ID: 51926 | Bouwkundig element

Jongensschool

A. Dierckxstraat 2 (Balen)
Voormalige jongensschool, naar verluidt opgericht in 1848-1849 op het achterste gedeelte van de gemeentelijke bleekweide; op het kadaster werd de school pas geregistreerd in 1860.


ID: 51931 | Bouwkundig element

Muuns kapelleke

Berg (Balen)
Kleine kapel circa 1900 gebouwd door J. Van de Poel in opdracht van Rosalie Van Vlerken als laatste wilsbeschikking van haar echtgenoot Dominicus Van Dingenen, alias Muun.


ID: 51930 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Berg 4 (Balen)
Arbeidershuisjes van twee traveeën elk en één bouwlaag onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 51932 | Bouwkundig element

Kasteel van de Berkebossen

Berkensingel 24 (Balen)
Neotraditioneel complex naar verluidt van circa 1882 met omringende tuin.


ID: 52226 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Berksvennen 1 (Balen)
Geïsoleerd gelegen langgestrekte hoeve met oudere kern, zie volume, aandak, resten van leem.