Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

124 resultaten


ID: 308863 | Landschappelijk element

De Schrieken

Beerse, Lille (Antwerpen)
Het gebied De Schrieken wordt gekenmerkt door een afwisseling van laagveenmoeras, rietland, broekbos, loof- en naaldbos en enkele percelen waardevol blauwgrasland. Enkele hooilanden vormen relicten van de ontginning tijdens de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 135010 | Landschappelijk geheel

Kolonie Merksplas

Beerse (Beerse), Merksplas (Merksplas), Rijkevorsel (Rijkevorsel)
De Kolonie Merksplas is een voor het Vlaams Gewest uniek en intact voorbeeld van de opbouw en inrichting van een gebied als ‘onvrije’ weldadigheidskolonie. In 1823 werd de ’onvrije kolonie’ van Merksplas ontgonnen op de heide. Ze bood al snel onderdak aan ongeveer 600 bedelaars. In 1893 werd begonnen met het graven van de ringgracht, om ontsnappingen tegen te gaan. Deze ringgracht is nog grotendeels bewaard. Ook van het gebouwenbestand is heel wat bewaard gebleven (kerk, gebouwen van de huidige strafinrichting, boerderijen, bedrijfsgebouwen, schoolgebouw en personeelswoningen). Ook bijzonder is het kerkhof. Kenmerkend voor het landschap van de ankerplaats zijn verder het rastervormig drevenpatroon en de beboste percelen afgewisseld met akkerland. Het uitgestrekte en rustige geheel is een visueel zeer aantrekkelijk compartimentlandschap. De dendrologische waarde is groot.


ID: 135034 | Landschappelijk geheel

Visbeekvallei

Beerse (Beerse), Lille, Wechelderzande (Lille)
De Visbeekvallei is een mooi en authentiek restant van een valleigebied met een gesloten karakter. De repelpercelering is nog duidelijk herkenbaar en de aanwezigheid van veel lijnvormige landschapselementen als bomenrijen en houtkanten benadrukken de kleinschaligheid van het gebied. Van de vroegere heide op de hogere delen van het landschap zijn nog een paar restanten over. De rest is omgezet in akker- en weiland. De aaneenschakeling van verschillende biotooptypen te midden van kleinschalig landbouwland, aansluitend op het uitgestrekt gemeentelijk bosgebied, geven de ankerplaats een gevarieerd en aantrekkelijk karakter.


ID: 305971 | Bouwkundig element

Turnhoutkanalstellung

Beerse (Beerse), Brecht, Sint-Job-in-'t Goor, Sint-Lenaarts (Brecht), Oud-Turnhout (Oud-Turnhout), Rijkevorsel (Rijkevorsel), Schoten (Schoten), Turnhout (Turnhout)
De 'Turnhoutkanalstellung' is een Duitse verdedigingsstelling uit de Eerste Wereldoorlog, die vanaf november 1916 was aangelegd langs het kanaal Dessel-Schoten-Turnhout. Aan de Oude Kom in Turnhout draaide de stelling weg van het kanaal in de richting van Corsendonk (Oud-Turnhout) en vormde ze een halve kringstelling ten oosten van Turnhout.


ID: 135363 | Landschappelijk geheel

Domein Blommerschot en Beulkbeemden

Vlimmeren (Beerse), Wechelderzande (Lille), Oostmalle (Malle), Vorselaar (Vorselaar), Pulderbos (Zandhoven), Zoersel (Zoersel)
De ankerplaats Domein Blommerschot en Beulkbeemden is samengevat te omschrijven als een centraal gelegen bosgebied, het noordoost-zuidwest georiënteerde vliegveld en de landbouwenclave van Blommerschot, geflankeerd door een kleinschalig valleilandschap in het oosten (vallei van de Visbeek) en westen (vallei van de Molenbeek – Beulkloop).


ID: 11767 | Bouwkundig element

Villa ontworpen door L. Jansen

Akkerschootstraat 8 (Beerse)
Villa van 1970 naar ontwerp van architect L. Jansen, oorspronkelijk met symmetrisch uitgewerkt, vierkant grondplan met driezijdige insprong aan elke zijde.


ID: 11768 | Bouwkundig element

Café De Jachthoorn

Antwerpseweg 1 (Beerse)
Café, gelegen op hoek met Gierleseweg recht tegenover de Bisschopslaan. Voormalige afspanning bij tramhalte buurtspoorweg.


ID: 12351 | Bouwkundig element

Hoeve Het Epelaar

Antwerpseweg 128 (Beerse)
Heden hoeve bij stoeterij Arabica; boerderij met losstaande bestanddelen uit het vierde kwart van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 12352 | Bouwkundig element

Villa ontworpen door B. Van Heugten

Antwerpseweg 145 (Beerse)
Achterin gelegen villa met oprit, in cottagestijl van 1934 naar ontwerp van architect B. Van Heugten uit Eindhoven. Bakstenen dubbelhuis op onregelmatig grondplan.


ID: 12353 | Bouwkundig element

Woning Ceulemans

Antwerpseweg 160 (Beerse)
Modernistische villa van 1966, naar ontwerp van architect Lou Jansen. Witgeschilderde, rechthoekige bakstenen volumes van één bouwlaag onder plat dak.