Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

18526 resultaten


ID: 99183 | Varend element

Tristan

Antwerpen (Antwerpen)
De Tristan is een Kempenaar die in 1927 op één van de werven in Baasrode werd gebouwd.


ID: 99190 | Varend element

T'ai

Antwerpen (Antwerpen)
De T’ai is een klipper onder zeil die in 1906 werd gebouwd door Van Garsse in Moerbeke.


ID: 99192 | Varend element

Angèle

Antwerpen (Antwerpen)
De Angèle is een motorkastje dat in 1923 werd gebouwd in Langerbrugge.


ID: 99193 | Varend element

Sint-Antonius

Antwerpen (Antwerpen)
De Sint-Antonius werd gebouwd in 1914 in Ledeberg als klipperaak onder zeil en maakt deel uit van de collectie van het Museum aan de Stroom.


ID: 99194 | Varend element

Freja

Antwerpen (Antwerpen)
De Freja is een Scheldejol gebouwd in 1932.


ID: 135063 | Landschappelijk geheel

Brakwaterschorren langsheen de Schelde ten noorden van Antwerpen

Antwerpen, Zandvliet (Antwerpen), Doel, Kallo, Kieldrecht (Beveren)
De brakwaterslikken en schorren langs beide oevers van de Schelde staan onder invloed van het getijdenregime van de Schelde en zijn vroeger in cultuur geweest in de vorm van intensieve begrazing, getuige de nog aanwezige greppelpatronen en dijkstructuren in het gebied. De overgang van de rivier naar de slikken en verder naar de hogere schorren en dijken zorgt voor een zeer gradiëntenrijk landschap met een gevarieerde en zeldzame flora. Het polderdorp Doel wordt gekenmerkt door een geometrische aanleg die sinds 1612 niet meer gewijzigd werd. In de latere Prosperpolder gaan de ‘Antoniushoeve’, het ‘Groothof’, alsook de ‘Prosperhoeve’ allen terug tot de eerste helft van de 20ste eeuw. Op een strategische locatie langs de Schelde werden tijdens de Tachtigjarige oorlog de tweelingforten Lillo en Liefkenshoek gebouwd ter verdediging van Antwerpen.


ID: 140031 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Antwerpen

Antwerpen (Antwerpen)
Deze zone omvat de historische stadskern van Antwerpen.


ID: 302857 | Landschappelijk element

Blokkersdijk

Antwerpen (Antwerpen), Zwijndrecht (Zwijndrecht)
Het gebied Blokkersdijk, oorspronkelijk deel van de Borgerweertpolder, bestaat uit opgehoogde gronden met centraal een natuurlijk ontstane plas. Het is een typisch voorbeeld van een kunstmatig door de mens gecreëerd landschap voor de uitbreiding van de Antwerpse havenindustrie en woongebied. Dat nieuwe landschap kwam bovenop het traditionele polderlandschap. Sinds het interbellum kreeg de hele linkeroever een grondig make-over: de laag gelegen, natte en rijke poldergronden werden opgehoogd met een metersdikke laag kalkrijk zand. Voor Blokkersdijk begon de terreinverhoging vanaf 1950, een proces dat tot 1977 doorging. In deze kunstmatige omgeving ontwikkelde spontaan nieuwe natuur, een attractiepool voor heel veel vogelsoorten en pioniersvegetatie.


ID: 305804 | Varend element

Stadsgraanzuiger 19

Antwerpen (Antwerpen)
De Stadsgraanzuiger 19 werd in 1927 in gebruik genomen door de haven van Antwerpen om graan over te slaan van zeeschepen op binnenschepen. Het is een ponton met daarop een zuiginstallatie op basis van stoom.


ID: 306393 | Varend element

Stadssleepboot T70

Antwerpen (Antwerpen)
De havensleepboot T70 werd in 1968 gebouwd voor de sleepdienst van de Antwerpse haven. Het vaartuig werd gebruikt om zeeschepen in de haven te assisteren. De twee Voith-Schneiderpropellers zorgden voor een maximale manoeuvreerbaarheid.