Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

144 resultaten


ID: 214826 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Groot Park 4 (Bierbeek)
Dit traditionele burgerhuis met ruime, omhaagde tuin is gelegen binnen het kasteeldomein; het pand werd kadastraal geregistreerd in 1849.


ID: 307646 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Hoegaardsestraat-Herpendalstraat

Herpendalstraat (Bierbeek), Hoegaardsestraat (Leuven)
Het betreft een kasseiweg in overwegend Tiense kwartsiet die fragmentair is overgeleverd in de Hoegaardsestraat en de Herpendalstraat. De kasseiweg snijdt zich geleidelijk aan dieper in en krijgt het karakter van een holle weg met dicht begroeide taluds. De weg maakt deel uit van de noord-zuidverbinding tussen Leuven en Bierbeek die langs de abdij van Park passeerde, via een voorde de Molenbeek overstak en over de uitgestrekte kouters zuidwaarts liep. Door de aanleg van de spoorlijn Mechelen-Luik in de 19de eeuw werd het oorspronkelijk wegtracé onderbroken.


ID: 41554 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius Abt met kerkhof

Hoegaardsesteenweg (Bierbeek)
Basilicaal gebouw met blinde hoofdbeuk van drie traveeën waarvan de kern schijnt op te klimmen tot de middeleeuwen en aangepast werd in classicistische stijl bij de wederopbouw van de kerk in 1770-1772.


ID: 130945 | Landschappelijk element

Lindenprieel bij pastorie

Hoegaardsesteenweg (Bierbeek)
Het lindenprieel bestaat uit 8 geknotte lindes, geknot op een hoogte van 250 à 300 cm, aangeplant in een cirkel. Een van deze lindes bestaat uit twee vergroeide stammen. De omtrek van het volledige lindenprieel bedraagt 1235 cm. De individueel stamomtrekken zijn gemeten en bedragen 124 cm, 114 cm, 72 cm, 129 cm, 77 cm, 118 cm, 152 cm en 96 cm.


ID: 131502 | Landschappelijk element

Meidoorn rond het Moordenaarskruis

Hoegaardsesteenweg (Bierbeek)
Oude meidoorn naast het ‘Moordenaarskruis’ vlak bij de Hoegaardsesteenweg ten oosten van Opvelp. In het open akker landschap rondom het ijzeren kruis is er de laatste eeuwen bijzonder weinig veranderd. Boom hoort bij kruis, maar kruis amper zichbaar doordat het is opgenomen door de boom


ID: 302562 | Bouwkundig element

Dorpskern Opvelp

Hoegaardsesteenweg, Koekoeksplein, Velpestraat, Verbranden Toren (Bierbeek)
Het historisch centrum van Opvelp met de parochiekerk, pastorie, twee historische huizen en de Verbrande Toren wijk.


ID: 307984 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus

Hoegaardsesteenweg, Kapelstraat (Bierbeek)
Op de hoek van de Hoegaardsesteenweg en de Kapelstraat in Opvelp staat een kleine wegkapel met links ervan een imposante op stam gezette taxus. De taxus heeft een breed uitgegroeide kruin die tot over het kapelletje reikt. Deze soort is een typische beplanting voor een religieuze context omdat hij door zijn eeuwig groen karakter het eeuwige leven (in de hemel) symboliseert.


ID: 307987 | Landschappelijk element

Drie op stam gezette taxussen

Hoegaardsesteenweg (Bierbeek)
De parochiekerk Sint-Antonius-Abt in Opvelp dateert uit 1770 met rondom het volledig met een bakstenen muur omsloten kerkhof. De enige beplanting op het kerkhof bestaat uit een naaldboom en drie op stam gezette taxussen. De wintergroene taxus is een soort die volgens de traditie op of bij begraafplaatsen wordt geplant.


ID: 41558 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Antonius Abtparochie met tuin

Hoegaardsesteenweg 10 (Bierbeek)
Pastorie en pastorietuin bij de parochiekerk Sint-Antonius Abt te Opvelp. Betreft een classicistisch gebouw uit het einde van de 18de eeuw met koetshuis. In de ommuurde pastorietuin rest nog een klein rond lindenprieel en een Lourdesgrot.


ID: 41559 | Bouwkundig element

Dorpswoning van 1753

Hoegaardsesteenweg 12 (Bierbeek)
Eenvoudige dorpswoning met één verdieping opgetrokken uit bak- en breuksteen, uit 1753.