Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9469 resultaten


ID: 215862 | Bouwkundig element

Café In 't Hof annex hoeve

Wolfsdonk-Dorp 8 (Aarschot)
Dit qua uitwerking eenvoudige ensemble, bestaande uit een dorpscafé annex hoeve, dateert in zijn huidige vorm uit het interbellum, naar verluidt als vergroting van een ouder boerenhuis van één bouwlaag.


ID: 132505 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van es bij gewezen abdijvijvers

Aalsterse Dreef (Affligem)
Een zware struik van gewone es werd als hakhout gehouden bij de gewezen abdijvijvers van de abdij van Affligem. Deze zware hakhoutstoof met een omtrek van 750 cm is hoogstwaarschijnlijk nog een relict uit de oeverversterking.


ID: 134020 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van de benedictijnenabdij van Affligem

Abdijstraat 6 (Affligem)
Ommuurde benedictijnenabdij teruggaand tot in de 11de eeuw. Rond 1800 deels gesloopt met behoud van de Sint-Benedictuspoort en het zogenaamde Bisschoppenhuis uit 1720, kloostergebouwen grotendeels heropgebouwd in neogotische stijl na de terugkeer van de benedictijnen in 1869. In de 17de en 18de eeuw omringd met siertuinen, moestuinen, boomgaarden, vijvers en een kerkhof. Heraanleg van verschillende delen van de tuin in de eerste helft van de 20e eeuw: verbouwingen en nieuwbouw naar ontwerp van onder meer Dom P. Bellot en A. Kropholler tijdens het interbellum; lindedreven en 'groene' evocatie van het koor van de verdwenen abdijkerk.


ID: 38830 | Bouwkundig element

Abdij van Affligem

Abdijstraat 6, 6A (Affligem)
Stichting van een religieuze gemeenschap circa 1080, kort nadien opgericht als Novum Monasterium, naar de regel van Sint-Benedictus, afhankelijk van het bisdom Kamerrijk.


ID: 306900 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Assestraat (Affligem)
Kapel, gebouwd in 1939. In de volksmond 'Kapel van Augustus', genoemd naar de oprichter Evidius Augustinus Van Mulders (° 1820 - † 1897), landbouwer te Essene.


ID: 215424 | Bouwkundig element

Lourdesgrot en ommegang van de rozenkrans

Balleistraat (Affligem)
Bedevaartsoord met een pittoreske, op een bron gebouwde Lourdesgrot van 1885, en een circuit van 15 kapelletjes uit het interbellum.


ID: 38817 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Bremt of Penitenciërshof

Bellestraat 164 (Affligem)
Voormalige gesloten hoeve met ruime binnenplaats, van de tweede helft van de 18de eeuw en de 19de eeuw, heden niet meer in bedrijf. Ten noordoosten, boerenhuis met één bouwlaag en zadeldak.


ID: 38831 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Bellestraat 5 (Affligem)
Op de hoek met de Diepestraat, gesloten hoevetje uit de 19de eeuw. Gebouwen van baksteen onder zadeldaken met rechthoekige muuropeningen.


ID: 38832 | Bouwkundig element

Lindenhoeve

Bellestraat 57 (Affligem)
Voormalige semigesloten hoeve uit de 19de eeuw met mogelijk oudere kern, beschaduwd door twee linden aan de straatkant.


ID: 130357 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde schermlinden

Bellestraat 57 (Affligem)
Twee lindes beschermden de verdwenen Lindenhoeve aan de westzijde tevens straatzijde tegen weer en wind. De bomen staan derwijze georiënteerd bij de westgevels, dat ze in de zomer als zonnescherm functioneren en ze de gebouwen met hun loverdak voorzien van schaduw en koelte. Ook beschermen ze het dak en de dakbedekking tegen stormwind en -regen uit het zuidwesten.