Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9469 resultaten


ID: 307856 | Archeologisch geheel

Castelbergh

Ossenwegstraat, Pijpstraat (Zoutleeuw)
De feodale Castelbergh-motte bij het Vinne te Zoutleeuw is het aarden restant van de middeleeuwse residentie van een lokale heer. De geschiedenis ervan gaat minstens terug tot de 12de eeuw, maar vondsten in en om de motte wijzen op menselijke activiteit op deze plek in de prehistorie, IJzertijd en Romeinse periode. De aanwezigheid van een Romeinse versterking (Castelbergh–castellum) wordt gesuggereerd maar kan niet worden gesubstantieerd.


ID: 307678 | Landschappelijk element

Kasseiweg Oude Kassei

Oude Kassei (Zoutleeuw)
De Oude Kassei is een 520m lange kasseiweg op de grens tussen het gehucht Helen-Bos en Zoutleeuw. Een deel werd al al voor 1871 met kasseien verhard. Tegen 1886 was de hele weg tussen Zoutleeuw en Drieslinter verhard.


ID: 307632 | Landschappelijk element

Kasseiweg Panisbornestraat

Panisbornestraat (Zoutleeuw)
De Panisbornestraat is een kasseiweg die vroeger de hoofdstraat van het gehucht Panisborne (Budingen, Zoutleeuw) tussen Ransberg en de Roelbeek vormde. Een deel van de weg is met Tiense kwartsiet gekasseid, een ander deel in petit granit.


ID: 307680 | Landschappelijk element

Passtraat

Passtraat (Zoutleeuw)
De Passtraat in Dormaal is een 110m lange kasseistrook in Tiense kwartsiet, met boordstenen eveneens in Tiense kwartsiet, aangezet in graniet. Hij maakt deel uit van de dorpskern van Neer-Dormaal met de Sint-Martinuskerk. De Passtraat is vrij laat verhard, tussen 1932 en 1957, wellicht omwille van het lokale belang van het weggetje.


ID: 307706 | Landschappelijk element

Cluster van hoogstamboomgaarden

Passtraat (Zoutleeuw)
In de dorpskern van Dormaal liggen enkele hoogstamboomgaarden, restanten van de vroegere commerciële fruitteelt in en rond Haspengouw. De boomgaarden zijn (deels) omheind met een traditionele veekering van meidoornhaag (Crataegus monogyna).


ID: 43169 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Cyriacus

Pastorijstraat 7 (Zoutleeuw)
Homogeen geheel van bak- en zandsteen uit de 18de eeuw, onderbouw van de toren uit begin 18de eeuw, de overige delen circa 1788 door architect Wincqz.


ID: 200156 | Bouwkundig element

Gasthuis van de grauwzusters

Prins Leopoldplaats 3 (Zoutleeuw)
Neoclassicistisch complex door F. Drossart ontworpen in 1846, een 13 traveeën brede straatvleugel met twee kortere dwarsvleugels die een vierkante binnentuin begrenzen.


ID: 43167 | Bouwkundig element

Deel lemen schuur

Retsbaan 1 (Zoutleeuw)
Bezijden de weg een gedeelte van een lemen schuur, een muurvak van vakwerk en baksteenbouw en een wand van bepleisterde leem.


ID: 43155 | Bouwkundig element

Refugium der Ridders van Malta

Ridderstraat 1 (Zoutleeuw)
Dubbelhuis met twee verdiepingen, baksteenbouw verlevendigd met arduin en sokkel van kwartsiet-breuksteen, gedagtekend 1786.


ID: 43156 | Bouwkundig element

Woonhuis

Ridderstraat 12 (Zoutleeuw)
Enkelhuis uit de 18de eeuw, voorgevel gewijzigd en bepleisterd omtrent einde 19de of begin 20ste eeuw.