Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

209 resultaten


ID: 88819 | Bouwkundig element

18de-eeuwse hoeve

Kalsijdeweg 1C (Jabbeke)
Prachtige 18de-eeuwse hoeve gelegen aan de westrand van de dorpskern van Stalhille, bestaande uit drie in U-vorm aan elkaar gebouwde historische volumes van woonhuis (noord), stal (west) en schuur (zuid).


ID: 88821 | Bouwkundig element

Grote Molen

Kalsijdeweg 34 (Jabbeke)
De Grote Molen of Molen Verburgh is een koren- en oliemolen. De bakstenen grondzeiler verving in 1860-1861 een afgebrande houten staakmolen. De bewaarde molenromp is achterin gelegen en werd in 1995 gerenoveerd en omgebouwd tot verblijfplaats.


ID: 88746 | Bouwkundig element

Klooster, kapel en school

Kapellestraat 16 (Jabbeke)
Vrije basisschool "De Klimtoren", bestaande uit de oorspronkelijke kloostergebouwen van de zusters Apostolinnen uit 1838-1839, de kapel uit 1869, de gebouwen van de meisjesschool uit 1951 die er ten zuiden werden aan toegevoegd, en het veelhoekige schoolgebouw uit 1989 ten noorden.


ID: 88747 | Bouwkundig element

Torenvormige behuizing van de pompmachine van melkerij Ferdinand D'hondt

Kastanjebosstraat (Jabbeke)
Torenvormige behuizing van de pompmachine bij de voormalige melkerij die Ferdinand D'hondt in 1936 nabij de Korte Zerkegemstraat oprichtte.


ID: 88774 | Bouwkundig element

Hoeve Vlaeminckpoort

Kasteeldreef 1 (Jabbeke)
Van de hoeve met losse bakstenen bestanddelen omheen een vierkante binnenerf is enkel het boerenhuis bewaard. Het grote, eertijds volledig omwalde erf, is via een hek tussen mooie bakstenen pijlers bewaard, begroeid met klimop. Thans volledig gerenoveerd tot villa en omgeven door een boomrijke tuin.van 1494 en betreft een hoeve in eigendom van ridder Cornelis Miles. Het was op dat moment een belangrijke hoeve met veel landerijen rondom. In 1681 wor


ID: 88776 | Bouwkundig element

Hoeve bij kasteel van Snellegem

Kasteeldreef 10 (Jabbeke)
Hoeve horend bij het kasteel van Snellegem, gelegen ten zuiden van het kasteeldomein. Pittoreske hoeve gelegen ten zuiden bij het kasteeldomein. Hoeve met losse rode bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken op een deels verhard erf; het schrijnwerk is rood geschilderd. Ten noorden, laag boerenhuis (1875) van drie traveeën, baksteenmetselwerk versierd met gecementeerde banden.


ID: 88777 | Bouwkundig element

Oranjerie van het kasteel van Snellegem

Kasteeldreef 16-18 (Jabbeke)
Oranjerie van het kasteel van Snellegem, gelegen ten oosten van het kasteel in een ommuurde tuin met moestuin, met een hoog hek van de straat afgescheiden. De remise werd in 1970 ingericht als woning, en is op die manier geïntegreerd in de villaverkaveling die op het oorspronkelijke kasteeldomein is aangelegd.


ID: 88775 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Snellegem

Kasteeldreef 5-7 (Jabbeke)
Het eclectische kasteel van Snellegem is in 1874-75 in opdracht van baron Edmond le Bailly de Tilleghem opgetrokken ten oosten van het historische domein Vlaeminckpoort. Na de Tweede Wereldoorlog werd het kasteeldomein volledig verkaveld, waarbij het kasteel en de remises tussen de villabebouwing zijn geïntegreerd. Gelegen centraal in een landschapspark. Het betreft een ruim met gras begroeid park, omzoomd met bomen en met ten noorden van het kasteel een serpentinevijver. Op het domein een bakhuis en koetshuis.


ID: 88778 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius

Kerkeweg 1 (Jabbeke)
De Sint-Eligiuskerk is de parochiekerk van Snellegem en bestaat uit een combinatie van een romaanse en een neogotische kerk. De neogotische basilicale kerk werd in 1892-1893 gebouwd naast de 12de-eeuwse romaanse kerk, wat een heel ongewone optie was in de 19de eeuw.


ID: 88779 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kerkeweg 2 (Jabbeke)
Gelegen aan de hoek met Bosweg. Mooie dorpswoning gelegen tegenover de ingang van de parochiekerk Sint-Eligius.