Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

209 resultaten


ID: 88719 | Bouwkundig element

Hoeve d' Oude Stokerij

Aartrijksesteenweg 70 (Jabbeke)
Hoeve "d' Oude Stokerij", teruggaand op het neerhof van een minimaal 16de-eeuwse kasteelsite "Zuytveld", waarvan het opperhof op nummer 72 te situeren is. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen op een erf dat via mooie overhoekse hekpijlers vanaf de Aarstrijksesteenweg toegankelijk is. Hoeve bestaande uit twee parallelle, haaks op de steenweg geplaatste historische gebouwen, namelijk het in kern wellicht 16de-eeuwse boerenhuis ten noorden, en het minimaal 18de-eeuwse schuurvolume ten zuiden.


ID: 88720 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Aartrijksesteenweg 72 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen op een rechthoekig omwald, onverhard erf. De hoeve gaat vermoedelijk terug tot het opperhof van een 16de-eeuwse kasteelsite "Zuytveld", gedurende de 19de eeuw tot een landbouwbedrijf geëvolueerd.


ID: 88721 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Aartrijksesteenweg 91 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen op een onverhard erf, gelegen langs de "Waterstraat", een aarden wegel die vanaf de Aartrijksesteenweg naar de Eernegemweg leidt, op het Primitief kadasterplan (1830) "koeyweg" genoemd. Volgens Desmedt ook "Schepenwegelken" genoemd: ooit woonde de burgemeester in deze hoeve; de schepenen kwamen hier vergaderen.


ID: 88722 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Aartrijksesteenweg 93 (Jabbeke)
Hoeve van het langgeveltype, bestaande uit een woonhuis van vijf traveeën, met aan beide zijden aansluitende stalgedeelten, onder zadeldaken met doorlopende nok (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Gelegen op een deels omhaagd, onverhard erf.


ID: 88829 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bedevaartstraat 4 (Jabbeke)
Historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen op een deels omgracht, onverhard erf met boomgaard ten noorden. De vele verschillende kleuren en formaten van de gebruikte baksteen wijzen op een ingewikkelde bouwgeschiedenis. Hoofdvolume haaks op de straat bestaande uit boerenhuis van twee traveeën + één opkamertravee in bruinrode baksteen, met links aansluitende stal met gele baksteenfragmenten.


ID: 88830 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Bekegemstraat 22-24 (Jabbeke)
Identieke lage dorpswoningen in omhaagde tuin die respectievelijk circa 1891 en 1893 worden gebouwd voor veldwachter Karel Carbonez-De Leye, op één groot perceel. Gele bakstenen breedhuizen van één bouwlaag en vier traveeën onder pannen zadeldak


ID: 88831 | Bouwkundig element

Wegkapel Onze- Lieve-Vrouw van Troosters Nood

Bekegemstraat 42 (Jabbeke)
Gebouwd in 1929 tegenover de nieuwe rij woningen aan de overkant van de straat. Gebouwd in opdracht van Alexander Vergaerde, die er een stukje grond voor afstond; metselaar-aannemer August Vergaerde voerde de werken uit. Rode baksteenbouw onder pannen zadeldak (Vlaamse pannen, nok haaks op straat); voorpuntgevel kreeg een nieuw bakstenen parement.


ID: 88764 | Bouwkundig element

Hoeve Bouchouttehof

Boekhoutestraat 25 (Jabbeke)
Historische hoeve die haar naam verleende aan de straat. De Boekhoutestraat was oorspronkelijk de lange erfoprit vanaf de Kerkeweg naar deze hoeve. Hoeve met 19de-eeuwse witgekalkte bakstenen volumes onder pannen zadeldak, namelijk boerenhuis en schuur. De hoeve is via een lange erfoprit te bereiken en is tussen weiden gelegen.


ID: 88801 | Bouwkundig element

Burgerhuis en magazijnen

Cathilleweg 1 (Jabbeke)
Voormalige woning en magazijnen van een graanhandelaar, volgens de jaarankers in "1879" gebouwd. Sinds 1974 woning, gieterij en expositieruimte van kunstenaar Hubert Minnebo. De gebouwen zijn gelegen vlakbij de Stalhillebrug, langs het Noordgeleed. Woonhuis aan straatkant in donkere baksteenbouw onder pannen zadeldak. Onderkelderd breedhuis van één brede poorttravee + vier gelijke traveeën en twee bouwlagen.


ID: 88804 | Bouwkundig element

Brouwerij Den Hoorn

Cathilleweg 11 (Jabbeke)
Gebouwen van de voormalige brouwerij "Den Hoorn", bestaande uit de brouwerswoning aan straatkant en de achterliggende brouwerijgebouwen gebouwd circa 1893 voor brouwer Alexander De Ridder. De brouwerij werd uitgebreid in 1897 en werd in 1902 met een stoommachine uitgerust. In 1952 werd de zaak stopgezet; de machines werden verkocht.