Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

209 resultaten


ID: 88812 | Bouwkundig element

Burgerhuis met  ommuurde boomgaard

Cathilleweg 83 (Jabbeke)
Ruime, centraal in het dorp gelegen burgerwoning met achterliggende ommuurde boomgaard. Woning circa 1855 gebouwd door Pieter Demonie en Coleta Van Damme, landbouwers uit Oudenburg die in Stalhille kwamen rentenieren. De kadastrale gegevens worden bevestigd door een helrode steen in de top van de linker zijpuntgevel van het bijgebouw, waarin het jaartal en de initialen van de eigenaars zijn gekrast: "PDM CVD 1855".


ID: 88813 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Cathilleweg 85 (Jabbeke)
Ruim burgerhuis in de dorpskern van Stalhille, ontstaan door de gefaseerde samenvoeging van twee woningen die sinds midden 19de eeuw op dit perceel aanwezig zijn. Hoekhuis van twee bouwlagen en vier + vijf traveeën, rode baksteenbouw met sierankers, op gecementeerde plint, onder pannen schilddak.


ID: 88814 | Bouwkundig element

Café 't Oud Gemeentehuis

Cathilleweg 88 (Jabbeke)
Sinds het begin van de 19de eeuw wordt op deze plaats een herberg uitgebaat, in combinatie met een smidse op het binnenerf. In 1874 worden de woon- en herbergvolumes aan straatkant volledig heropgebouwd, om in 1958 uiteindelijk met het volume van de smidse uitgebreid te worden.


ID: 88815 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Cathilleweg 91 (Jabbeke)
Mooi burgerhuis grenzend aan de zuidelijke kerkhofmuur. De woning werd in 1902 gebouwd door koopman Hendrik Lippens, in de plaats van een brouwerswoning die hier sinds begin 19de eeuw stond. De achterliggende bedrijfsgebouwen van brouwerij "Sint-Antonius" werden grotendeels bewaard, tot ze anno 2006 werden afgebroken voor de bouw van garages; hoofdgebouw staat leeg.


ID: 88800 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan Baptist met kerkhof

Cathilleweg 91A (Jabbeke)
De Sint-Jan-Baptistkerk is de parochiekerk van Stalhille. De bakstenen kerk met vieringtoren is in kern vroeggotisch; zo dateren het transept, de kruising en de toren uit de periode 1260-1300. De tweede geleding van de toren werd wellicht toegevoegd in het eerste kwart van de 14de eeuw. De kerk kende heropbouwwerken, onder andere in de 17de eeuw, en een uitbreiding eind 19de eeuw naar ontwerp van architect Antoine Verbeke. De kerk is omringd door een rechthoekig, deels ommuurd en met leibomen afgezoomd kerkhof, met statige hekpijlers aan de hoofdtoegang langs de Cathilleweg, voorzien van een ijzeren hek versierd met een uiltje. In de zuidwestelijke kerkhofmuur is een herdenkingskapel voor de militaire slachtoffers en de weggevoerden uit de Eerste Wereldoorlog ingewerkt.


ID: 88816 | Bouwkundig element

Herenhuis

Cathilleweg 93 (Jabbeke)
Imposante vrijstaande woning, gelegen ten noorden van het kerkhof, haaks op de weg. Het huis gaat terug op een 18de-eeuws basisvolume.


ID: 88808 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Cathilleweg 94 (Jabbeke)
Grote burgerwoning, teruggaand op een 18de-eeuwse brouwerij. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Eenvoudige rode baksteenbouw met houten gootlijst en gecementeerde plint waarin twee keldervensters; eertijds was de gevel gepleisterd en witgeschilderd.


ID: 88723 | Bouwkundig element

Onderpastorie van de parochie Sint-Blasius

Caverstraat 6 (Jabbeke)
Voormalige onderpastorie van de parochie Sint-Blasius. Omstreeks 1850 werd een schenking gebruikt voor het kopen en inrichten van een onderpastorie; in 1869 worden vergrotingswerken geregistreerd door het kadaster. Herstellingswerken gedurende de 20ste eeuw; anno 2005-2006 in gebruik door het OCMW als opvanghuis.


ID: 88724 | Bouwkundig element

Herenhuis

Caverstraat 8A-B (Jabbeke)
Vrijstaande herenwoning in ruime tuin met vijver, teruggaand tot een begin-19de-eeuwse notariswoning die in 1852, 1869 en 1910 wordt vergroot tot het huidige volume. In 1852 geregistreerd als woning van de Jabbeekse notaris Joannes Lauters.


ID: 88725 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Constant Permekelaan 1-3 (Jabbeke)
Samenstel van half vrijstaande woningen, in 1935 gebouwd voor de Jabbeekse hoofdonderwijzer Karel Packeu-Acke. Art-decogetinte baksteenarchitectuur met gecombineerd gebruik van rode en gele baksteen.