Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

198 resultaten


ID: 135397 | Landschappelijk geheel

Uitkerkse polder

Blankenberge, Uitkerke (Blankenberge), Wenduine (De Haan), Nieuwmunster, Zuienkerke (Zuienkerke)
Dit gebied omvat de landschappelijke overgang van het strand, de duinen en de Uitkerkse Polder. De zandvlakte van het strand heeft golfbrekers. De duinen vormen een markante reliëfstructuur met soms een lage helmgrasbegroeiing en struweelranden. De Uitkerkse Polder is een sinds de middeleeuwen in gebruik genomen polder met reliëfrijke zilte graslanden en talrijke sporen van ontvening, kleiontginning en vroegere bewoning. Er komen ook nog meerdere oude hoeven voor. De polder is doorsneden door talrijke zwinnen en vaarten. De Blankenbergse Dijk vormt een opvallend middeleeuws dijkrelict. De panoramische zichten naar de zee en naar het binnenland bieden weidse vergezichten.


ID: 307509 | Landschappelijk element

Blankenbergse dijk

Uitkerke (Blankenberge), Brugge (Brugge), Zuienkerke (Zuienkerke)
Middeleeuwse binnendijk tussen Brugge en Uitkerke (Blankenberge), bijna 11 km lang. In de middeleeuwen stond de dijk bekend onder de benaming Gentele, later als Blankenbergse dijk. De dijk is een belangrijk landschapselement in de cultuurhistorie van dit gebied, omdat het samenhangt met de ingebruikname van de kustvlakte door de mens in de middeleeuwen.


ID: 307513 | Landschappelijk element

Blankenbergse vaart

Uitkerke (Blankenberge), Brugge (Brugge), Meetkerke, Zuienkerke (Zuienkerke)
Noord-zuid georiënteerd afwateringskanaal tussen Brugge en Blankenberge, middeleeuws van oorsprong.


ID: 307520 | Landschappelijk element

Noordede

Bredene (Bredene), Klemskerke, Vlissegem (De Haan), Houtave, Zuienkerke (Zuienkerke)
De Noordede is één van de centrale afwateringskanalen in de watering van Blankenberge. Zijn ontstaan dateert uit de beginperiode van de indijking van de kustvlakte rond de 10de-11de eeuw. Inpoldering, bedijking en afwateringskanalen vormen een samenhangend geheel, want zonder indijking kon de mens het op zee gewonnen land niet intensief gaan bewerken en zonder een goed doordacht stelsel van afwateringskanalen kon hij het land niet tegen afstromend regenwater beschermen. Met een goede waterbeheersing stond of viel de landbouw in dit laag gelegen, natte poldergebied. Naast de Blankenbergse vaart vormde de Noordede de hoofdas in het afwateringssysteem. Een netwerk van kleinere waterwegen sloot erop aan. De hoofdwaterwegen zorgden voor de afvoer van het overtollige water naar zee (via de Blankenbergse vaart) of naar de getijdegeulen in Oostende in het geval van de Noordede.


ID: 300512 | Landschappelijk geheel

Meetkerkse Moeren, poldergebied rond Houtave en overgang naar de zandstreek

Sint-Andries (Brugge), Varsenare (Jabbeke), Houtave, Meetkerke (Zuienkerke)
Dit gebied omvat de poldergronden ten noordwesten van Brugge met de kleinschalige dorpen Houtave en Meetkerke, doorsneden door de Blankenbergse vaart en centraal de droogmakerij van de Lage Moere. Voorbij het kanaal Brugge-Oostende ligt een overgangsgebied naar de zandstreek ten westen van Brugge met een aantal ontginningshoeves en kasteeldomeinen waarvan enkele historisch verbonden zijn met het polder- en moergebied.


ID: 72043 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Eekhoute

Oostendse Steenweg 285 (Brugge)
Achteringelegen hoevecomplex te midden van een weiland verbonden met de straat via een dreef. Voormalige uithoeve van de Brugse Eekhoutabdij.


ID: 58060 | Bouwkundig element

Hoeve 't Nieuwenhove en bunker

Patentestraat 66 (Brugge), Blankenbergse Steenweg (Zuienkerke)
Hoeve gelegen op de Dulleweg aangeduid op kaart van P. Pourbus 1561-1571. Op de Ferrariskaart (1770-1778) vermeld als een hoeve met drie losstaande bestanddelen met de naam "Nieuwenhove", op de kaart van Popp (circa 1850) als twee parallelle volumes. Het witgekalkt volume van de voormalige boerenwoning met hoge opkamer is bewaard en domineert het erf. Andere gedeeltes vernieuwd en heropgebouwd na verwoesting tijdens Tweede Wereldoorlog. Langs de erfoprit een restant van een betonnen bunker.


ID: 58042 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ter Bieststraat 9 (De Haan)
Hoeve met losse, gele bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, te bereiken via een lange erfoprit. Huidige gebouwen wellicht gebouwd begin 20ste eeuw, zie bouwjaar in zijpuntgevel boerenwoning 1903.


ID: 57977 | Bouwkundig element

Bakhuis

Biezenstraat 1 (Zuienkerke)
Witgekalkt bakhuisje met nisje boven de deur, oorspronkelijk horend bij een langgevelhoeve.


ID: 57978 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeves

Biezenstraat 2, 6 (Zuienkerke)
Kleine hoeves van het langgeveltype; boerenwoning van één bouwlaag met geïncorporeerde stallen onder pannen zadeldak. Beide hoeves zijn aangeduid op de kaart van Ferraris van 1770-1778.