Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30840 resultaten


ID: 81358 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Wittogstraat 11 (Zwevegem)
Dwars op de straat ingeplante 19de-eeuwse dorpswoning. Breedhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak in witgeschilderde verankerde baksteenbouw. Lijstgevel en zijpuntgevel met muurnisje.


ID: 81360 | Bouwkundig element

Wegkapel

Zandbeekstraat (Zwevegem)
Wegkapel opgetrokken in 1876 maar in 1920 vervangen door een nieuwe toegewijd aan de Heilige Drievuldigheid. Eenvoudige wegkapel met bepleisterd en beschilderd parement en zadeldak bekleed met zink met ijzeren kruis. Bepleisterd en geschilderd interieur met Heilig Hartbeeld.


ID: 81361 | Landschappelijk element

Twee kruisbomen bij voormalig kruisbeeld

Zandbeekstraat (Zwevegem)
Twee kruisbomen van linde bij een voormalig houten gepolychromeerd kruisbeeld in groen geschilderde houten omkasting. Het beeld dateert vermoedelijk van vóór 1885. De kruispuntbomen stonden bij een voormalige molenweg.


ID: 81359 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Zandbeekstraat 1 (Zwevegem)
Historische hoeve met gesloten opstelling gelegen in het gehucht Labroye. Site weergegeven op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom gekasseid erf. Boerenwoning met stalvleugel, schuren en houten muurkapel boven de poort. Buiten het erf gelegen tweeledig bakhuisje.


ID: 81362 | Bouwkundig element

Hoeve

Zandbeekstraat 11 (Zwevegem)
Dieper in gelegen hoevetje met L-vormige opstelling en erfoprit gemarkeerd door kapel. Site al weergegeven op de Atlas der Buurtwegen circa 1846.  Sterk aangepaste hoeve, vermoedelijk in kern teruggaand tot de 18de eeuw. Boerenwoning in verankerde baksteenbouw onder zadeldak bekleed met golfplaten. 19de-eeuwse Wegkapel waarvan de stichting vermoedelijk veel ouder is. Er staat al een kapel afgebeeld in het landboek van Sint-Denijs-Vlaanderen van 1769. Verankerd bakstenen bedehuisje met gewit parement en voorgevel bekroond door fronton met half cirkelvormige vensteropeningen en bepleisterd en beschilderd interieur.


ID: 81363 | Bouwkundig element

Ferme de l'Arbre

Zandbeekstraat 14 (Zwevegem)
Historische hoeve, waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de 15de eeuw. De oudste afbeelding dateert van 1779 in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse. Nu volledig omwalde hoeve met gesloten opstelling. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseid erf. Erfoprit gemarkeerd door poortgebouw met aansluitende stalvleugel. Aan de straat ijzeren hek tussen pijlers met aansluitend laag gebogen muurtje. Stalvleugel met steunberen. Boerenwoning, gedateerd 1779 door jaarankers met zadeldak bekroond door dakruiter met windvaan. Lijstgevel van vijf traveeën en twee opkamertraveeën met getraliede T-vensters en luiken. Lagere, vermoedelijk 19de-eeuwse stalvleugel onder geknikt zadeldak, dubbele dwarsschuur en wagenhuis.


ID: 81364 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Zandbeekstraat 15 (Zwevegem)
Aan de straat gelegen boerenarbeiderswoning, nu herberg De Muishond in witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepikte plint, onder zadeldak bekleed met Vlaamse pannen. Huisweide met knotwilgen en ijzeren hek.


ID: 81365 | Bouwkundig element

Hoeve

Zandbeekstraat 46 (Zwevegem)
Dieper in gelegen hoevetje met lange westelijke erfoprit. Huidig hoevebestand vermoedelijk daterend uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Twee parallelle verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldak. Boerenwoning, diephuis met puntgevel en stalvleugel met handpomp. Bakhuisje en boomgaard.


ID: 81238 | Bouwkundig element

Hoeve

Zaveleinde 26 (Zwevegem)
19de-eeuwse Hoeve met gebouwen van al dan niet gecementeerde rode baksteen met semigesloten opstelling en bekiezeld erf. Sita al opgetekend op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Erfoprit geflankeerd door bakstenen pijler, woonhuis met gecementeerde erfgevel, stalvleugel en schuur van circa 1870. Kapel ingewerkt in gevel van schuur en Interieur met bewaarde cementtegelvloer en verschillende heiligenbeelden, onder meer Christus aan het kruis.


ID: 81239 | Bouwkundig element

Hoeve van 1881

Zavelstraat 1 (Zwevegem)
Hoeve van 1881 samengesteld uit een boerenarbeiderswoning en een schuur. Woonhuis met verankerde rode baksteenbouw met aflijnende fries en licht getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk en tevens bewaarde luikduimen.