De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Je zoekopdracht leverde 402 resultaten.

Vorige [ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 .. 21 ] Volgende

Onderwijsgebouw

Bassegem 6, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Hoog breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

ID: 44815

Villa Les Saules

Berendries 18, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Gebouwd in 1914-1918 als eigen woning door architect Muyshond (?).

ID: 74058

Café In Den Groenen Hond Koopman in Vee

Berendries 32, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Eenvoudig bakstenen boerenhuis van vijf traveeën onder pannen zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

ID: 74059

Semi-gesloten hoeve

Bergstraat 11, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Semi-gesloten bakstenen hoeve met U-vormige aanleg, uitbreiding en aanpassing uit begin 20ste eeuw van oudere hoeve; open straatzijde van verharde rechthoekige binnenplaats afgesloten door breed driedelig ijzeren hek met letters R en G in middendeel.

ID: 73915

Boerenarbeiderswoning

Bergstraat 3, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Zijdelings aan de straat palend boerenarbeidershuis van vijf traveeën met rechts later aangebouwde stal (twee traveeën), onder doorlopend zadeldak (kunstleien); wellicht begin 20ste-eeuwse verbouwing met uitbreiding van oudere kern.

ID: 73913

Hoeve

Bergstraat 4, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Voormalige hoeve en café (?). L-vormige baksteenbouw uit begin 20ste eeuw met authentiek voorkomen.

ID: 73914

Pijlerkapel

Bergstraat zonder nummer, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Kapelletje in hoek van boomgaard bij de straat, opgericht in de jaren 1920 ter vervanging van een houten gevelkapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeld aan de gerenoveerde woning (nummer 32).

ID: 73916

Burgerhuis

Bieststraat 17, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Half vrijstaand burgerhuis; aflopende voortuin deels omsloten door lage bakstenen muurtjes tussen dito pijlertjes.

ID: 74083

Hoeve met losse bestanddelen

Bieststraat 44, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Voormalige hoeve met losse bestanddelen, schuin gelegen tegenover Hoogkouterstraat; kruispunt tevens gemarkeerd door vijf geknotte linden waarvan twee op rij aan gekasseid voorerf nummer 44.

ID: 74084

Semi-gesloten hoeve

Bieststraat 48, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Semi-gesloten, deels gewitte bakstenen hoeve; markeert straatbocht aan viersprong met Bijstierstraat, Dorrebeekstraat en Boekendries. Toegangspoort met gekasseide doorrit ten zuidwesten, opgenomen in korte vleugel van L-vormig bedrijfsgebouw.

ID: 74085

Gesloten hoeve

Boekendries 28, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Gesloten vierkante hoeve naast kerkwegel Marijke, met boomgaard ten noorden en ten oosten en omringend bijhorend weiland. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, voornamelijk aanpassing en uitbreiding van 1890, naar verluidt na brand van een 18de-eeuwse (?) hoeve met losse bestanddelen; sommige bedrijfsgebouwen nog vervangen in de jaren 1950.

ID: 74087

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Boekendries zonder nummer, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Wegkapel, opgericht aan hoek voetweg Marijke door de familie Van Nieuwenhove, vroegere eigenaars van de ernaast gelegen hoeve. Rechthoekige bakstenen kapel met afgeronde achterhoeken, onder pannen zadeldak. Bouwjaar 1876 en letters S M (voor Sancta Maria) in bovenlicht van de kapeldeur.

ID: 74086

Molenaarswoning

Boembeke 16, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Voormalig molenaarshuis. Schuin tegenover de Boembekemolen en lager dan het straatniveau gelegen boerenhuis van zeven traveeën onder pannen zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

ID: 74090

Gesloten hoeve

Boembeke 9, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Gesloten hoeve vroeger zogenaamd "Bombeke" (volgens de Ferrariskaart van 1771-1778). Huidige bakstenen bedrijfsgebouwen onder aaneensluitende pannen zadeldaken, voorzien van toegangspoort met doorrit midden aan de straat, merendeels uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

ID: 74089

Watermolen Boembekemolen

Boembeke zonder nummer, Brakel (Oost-Vlaanderen)

De oudste gekende vermelding van de Boembekemolen dateert van 1548 maar de molen is waarschijnlijk ouder. De molen werd eind 19de eeuw en in de eerste helft van de 20ste eeuw aangepast aan de nieuwe economische en technische ontwikkelingen.

ID: 74088

Veldkapelletje

Brakelbosstraat zonder nummer, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Veldkapelletje, gelegen aan het pad in het verlengde van de straat, bij de rand van het Brakelbos.

ID: 73990

Livineskruisen

Brakelbosstraat zonder nummer, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Wegkruis bij een put met twee bankjes geplaatst in de berm van het westelijk bospad, tussen het kruispunt met twee andere bospaden in het Brakelbos.

ID: 73991

Hoeve

Breedstraat 16, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Sterk gerenoveerd voormalig hoevetje. Bakstenen gebouwen met U-vormige aanleg; waarschijnlijk voornamelijk uitbreiding uit de tweede helft van de 19de eeuw van kleinere oudere constructies.

ID: 73920

Hoeve Vandesande

Breedstraat 7, Brakel (Oost-Vlaanderen)

De gesloten hoeve Vandesande klimt op tot de 18de eeuw en vormt een materiële getuige van een typisch agrarische bewoningsvorm met boerenbedrijf in de Vlaamse Ardennen. Het onmiddellijk omringend grasland maakt als functioneel bijhorend en oorspronkelijk cultuurlandschappelijk kader onlosmakelijk deel uit van de hoevesite evenals de deels ommuurde voormalige moestuin die de westzijde van het binnenerf afsluit en de rest vormt van een vroegere schuur.

ID: 73918

Kapelletje

Breedstraat zonder nummer, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Kapelletje aan de zuidelijke straatzijde naast scheidingsgracht van weiland; in oorsprong minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw (aangeduid op topografische kaart van 1862); hersteld in 1952 en recent herschilderd.

ID: 73917

Je zoekopdracht leverde 402 resultaten.

Vorige [ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 .. 21 ] Volgende
Download als CSV-bestand
Tonen in Google Earth
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.