Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

589 resultaten


ID: 74085 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Bieststraat 48 (Brakel)
Semigesloten, deels gewitte bakstenen hoeve met toegangspoort met gekasseide doorrit ten zuidwesten, opgenomen in korte vleugel van L-vormig bedrijfsgebouw. Merendeels gewitte boerenwoning van vijf traveeën en wellicht oorspronkelijk één bouwlaag, vermoedelijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw aangepaste oude kern. Bakstenen dwarsschuur met jaartal 1914 in de pannen van het zadeldak en lagere L-vormige stallen. Gekasseide oprit rechts naast stallen, onder meer leidend naar bakstenen bakhuis.


ID: 132686 | Landschappelijk element

Oude kaphagen van haagbeuk

Bijstierstraat (Brakel)
Kaphagen van in hoofdzaak bestaande uit haagbeuk als perceelsrandbeplantingen. Ook es en esdoorn zijn hier vertegenwoordigd en worden traditioneel onderhouden in de kaphaag. Het is een mooi, representatief voorbeeld van een nog goed onderhouden kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 132813 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Bijstierstraat (Brakel)
Een houtkant van 66 meter lang op een wegtalud bestaande uit meerdere soorten in een traditioneel hakhoutbeheer. Es, veldesdoorn, rode kornoelje, gladde iep zijn er als hakhout beheerd en sleedoorn, eik, meidoorn en vlier staan er vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke uitzaaiingen. Naast de houtopbrengst vervult de houtkant ook een belangrijke nevenfunctie, namelijk het vastleggen van het talud om erosie te voorkomen.


ID: 132815 | Landschappelijk element

Kaphaag van es en haagbeuk

Bijstierstraat (Brakel)
Het weiland tegenover het erf aan de overkant (Bijstierstraat 6) is volledig afgeboord met een kaphaag die in hoofdzaak bestaat uit es en haagbeuk. Er staat ook een opgaande oude kloon van een Canadapopulier in de haag. Meidoorn, esdoorn en vlier staan er vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke uitzaaiingen.


ID: 132816 | Landschappelijk element

Hoog opgesleunde zomereik als hoekboom

Bijstierstraat (Brakel)
Een mooi gevormde beeldbepalende opgaande eik staat in een weiland als hoekboom. De perceelsgrenzen zijn echter op het terrein niet meer af te lezen, doch op de kadasterkaart is de perceelsverdeling nog merkbaar. De boom heeft een hoge takvrije stam van 8,5 meter.


ID: 132814 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Bijstierstraat 6 (Brakel)
Een houtkant van 130 meter lang op een wegtalud bestaande uit meerdere soorten in een traditioneel hakhoutbeheer. Een oude uitgedunde kaphaag met es, els, haagbeuk en gladde iep; hakhout van gladde iep, hazelaar, els en els. Meidoorn, haagbeuk en eik staan er vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke uitzaaiingen. Naast de houtopbrengst vervult de houtkant ook een belangrijke nevenfunctie, namelijk het vastleggen van het talud om erosie te voorkomen.


ID: 130851 | Landschappelijk element

Kapellinde als kruispuntboom

Blomveld, Vissegem (Brakel)
Het kruispunt van Vissegem met Blomveld is rijk voorzien van erfgoedelementen. Aan de ene kant staat een wegkruis en aan de andere kant een wegkapel, telkens voorzien van lindebomen. Bij de wegkapel staat een opgaande linde.


ID: 130852 | Landschappelijk element

Twee leilinden bij wegkruis

Blomveld, Vissegem 28 (Brakel)
Het kruispunt van Vissegem met Blomveld is rijk voorzien van erfgoedelementen. Aan de ene kant staat een wegkruis en aan de andere kant een wegkapel, telkens voorzien van lindebomen. Het wegkruis wordt geflankeerd door twee geleide lindebomen. De lindes zijn naar elkaar toe geleid in de vorm van een gotische boog en overschaduwen het kruis.


ID: 74086 | Bouwkundig element

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Boekendries (Brakel)
Rechthoekige bakstenen kapel met afgeronde achterhoeken, onder pannen zadeldak. Bouwjaar 1876 en letters S M in bovenlicht van de kapeldeur.


ID: 74087 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Boekendries 28 (Brakel)
Gesloten vierkante hoeve naast kerkwegel Marijke, met boomgaard ten noorden en ten oosten en omringend bijhorend weiland. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, voornamelijk aanpassing en uitbreiding van 1890, naar verluidt na brand van een 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen; sommige bedrijfsgebouwen nog vervangen in de jaren 1950.