Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

589 resultaten


ID: 74088 | Bouwkundig element

Watermolen Boembekemolen

Boembeke (Brakel)
De oudste gekende vermelding van de Boembekemolen dateert van 1548 maar de molen is waarschijnlijk ouder. De molen werd eind 19de eeuw en in de eerste helft van de 20ste eeuw aangepast aan de nieuwe economische en technische ontwikkelingen. De watermolen vormt het hart van de molensite en dateert in zijn huidige uitzicht uit 1945. Het woonhuisje aan de straatkant dateert in zijn huidige vorm uit 1925.


ID: 74090 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Boembeke 16 (Brakel)
Schuin tegenover de Boembekemolen en lager dan het straatniveau gelegen molenaarswoning van zeven traveeën onder pannen zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Voorgevelparement van witgeglazuurde tegels met groengeglazuurde banden en boogstenen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Zijdelings aanleunende lagere kleine bijgebouwen, links met lessenaarsdak en getraliede vensters.


ID: 74089 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Boembeke 9 (Brakel)
Gesloten hoeve Bombeke volgens de Ferrariskaart van 1771-1778. Huidige bakstenen bedrijfsgebouwen onder aaneensluitende pannen zadeldaken, voorzien van toegangspoort met doorrit midden aan de straat, merendeels uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Verharde binnenplaats met achterin breedhuis grotendeels met twee bouwlagen, naar verluidt gebouwd in 1933 op de plaats van het oude boerenhuis. Ten westen, kapelletje op erfhoek naast toegangshek en onder linde aan de straat, opgericht in 1933.


ID: 132676 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kapel- en hoekboom

Boembeke 9 (Brakel)
Bij het kruispunt van Boembeke met Borgveld staat achter een wegkapel een opgaande linde. Naast de functie van kapellinde heeft hij ook een bijkomende rol te vervullen als hoekboom.


ID: 132670 | Landschappelijk element

Kaphaag van fladderiep en es

Borgveld 4 (Brakel)
Een oude kaphaag van in hoofdzaak fladderiep en es staat op de noord- en oostgrens van een erf bij een verbouwd hoevetje. De haag bestaat uit we aparte delen. Op de kadasterkaart van PC. Popp en de kaart van Van der Maelen is er langs de oostelijke haag een voetweg weergegeven, bovendien merken we dat er in de 19de eeuw hier geen gebouw aanwezig was. Op de Ferrariskaart (ca 1775) werd hier wel een hoevetje ingetekend en het erf was volledig afgeboord met een beplanting. In die tijd was het gebruikelijk om het erf af te boorden met houtkanten die nuttig waren als afsluiting, houtproducent (brand-, gerief-, constructiehout) en loofvoedering. Men gebruikte hiervoor een scheer- of kaphaag en hakhout. De nog aanwezige oude kaphaag van fladderiep is plaatselijk onderbroken en de vrijgekomen ruimte is opgevuld door een lijnaanplanting van drie opgaande lindebomen.


ID: 132673 | Landschappelijk element

Bomenrij van drie opgaande linden

Borgveld 4 (Brakel)
De lindenrij staat langs een voetweg die op de kadasterkaart van PC. Popp en de kaart van Van der Maelen is weergegeven, bovendien merken we dat er in de 19de eeuw hier geen gebouw aanwezig was. Op de Ferrariskaart (ca 1775) werd hier wel een hoevetje ingetekend en het erf was volledig afgeboord met een beplanting. In dien tijd was het gebruikelijk om het erf af te boorden met houtkanten die nuttig waren als afsluiting, voor houtproductie (brand-, gerief-, constructiehout) en loofvoedering. Men gebruikte hiervoor een scheer- of kaphaag en hakhout. De nog aanwezige oude kaphaag van fladderiep is plaatselijk onderbroken en de vrijgekomen ruimte is opgevuld door een lijnaanplanting van drie opgaande lindebomen.


ID: 130788 | Landschappelijk element

Opgaande Wilg

Bospad (Brakel)
In een houtkant langs het Bospad staat een enorme opgaande wilg met een stamomtrek van 366 cm. Door zijn omvang is de knotboom zéér indrukwekkend en beeldbepalend.


ID: 300031 | Landschappelijk element

Oude knotwilg

Bospad, Sonkpad (Brakel)
In een houtkant langs het Bospad staat een enorme knotwilg met een stamomtrek van meer dan 5 meter. Door zijn omvang is de knotboom zéér indrukwekkend.


ID: 300032 | Landschappelijk element

Houtkant met sporen van een oude kaphaag, hakhout en opgaande bomen

Bospad, Sonkpad (Brakel)
Een gemengde houtkant met sporen van een oude kaphaag, hakhout en opgaande bomen als perceelrandbeplanting rond een weiland. Opgaande bomen van es en canadapopulier (stamomtrek van 370 cm); knotbomen van es, haagbeuk, esdoorn, veldesdoorn, bindwilg, ruwe en gladde iep; hakhout van esdoorn en veldesdoorn.


ID: 73990 | Bouwkundig element

Veldkapelletje

Brakelbosstraat (Brakel)
Veldkapelletje, gelegen aan het pad in het verlengde van de straat, bij de rand van het Brakelbos. Op kaart van Opbrakel van 1900 is reeds een kapel aangegeven. Rechthoekige bakstenen pijler met gewitte voorzijde en onder pannen ezelsrug.