Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

589 resultaten


ID: 73910 | Bouwkundig element

Samenstel van arbeiderswoningen

Wielendaalstraat 54-60 (Brakel)
Samenstel van arbeiderswoningen met enkelhuisopstand uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, deels volgens spiegelbeeldschema; twee bouwlagen en twee traveeën onder doorlopend zadeldak. Nummer 58 met vernieuwd parement en verbouwde pui.


ID: 73911 | Bouwkundig element

Villa

Wielendaalstraat 62 (Brakel)
Villa, in 1954 gebouwd naar ontwerp van architect L. De Pessemier op plaats van oudere hoeve met losse bestanddelen. Markant volume met hoge puntgevels met houten bebording in geveltoppen; links afgeschuinde hoeknis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Ten oosten, achter woonhuis voormalig ouder bedrijfsgebouw.


ID: 73912 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Wijnstraat 19 (Brakel)
Aan de straat palend semigesloten complex met U-vormige aanleg, teruggaand op oudere hoeve met losse bestanddelen. Naar de straat geopend zacht hellend erf met centraal de mestvaalt, deels omgeven door verankerde gewitte bakstenen gebouwen. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak, in kern minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 300670 | Landschappelijk element

Kwelgrasland met perceelsrandbeplanting

Willemsveld (Brakel)
Het kwelgrasland en de beplanting liggen tussen Brakelbos en een extensief gebruikt wandelpad ten zuidwesten van Opbrakel. Centraal in de weide ontspringt er een bron. Het microreliëf in het grasland is nog goed zichtbaar.


ID: 74033 | Bouwkundig element

Hof te Wolfskerke

Wolfskerke 10 (Brakel)
In 1663-1664 en in 1755-56 grotendeels vernieuwd semigesloten hoevecomplex met bakstenen hoevegebouwen onder rode pannen zadeldaken en met gewitte straatgevels. Toegangspoort opgenomen in zuidvleugel aan straatzijde tussen stallen en boerenwoning. Langgerekte deels gekasseide rechthoekige binnenplaats met gekasseide brede doorgang op de noordwesthoek naar het achterliggende grootste bedrijfsgebouw. Eenvoudig rechthoekig bakstenen kapelletje gebouwd in 1953.


ID: 74034 | Bouwkundig element

Mullenskasteel

Wolfskerke 12 (Brakel)
Bak- en hardstenen kasteeltje in eclectische stijl met elementen ontleend aan de Engelse neogotiek. Twee bouwlagen op hoog souterrain en onder snijdende pannen zadeldaken tussen aandaken, gebouwd in 1893 door senator Adèle Mulle de Terschueren als woning bij zijn jaars voordien uitgebreide hoeve. Kleine vierkante conciërgewoning van 1893, met gevel palend aan de straat. IJzeren toegangshek aan vierkante bakstenen hekpijlers met uitspringende lijsten van decoratieve grijze bakstenen. IJskelder van 1893 ten noordoosten.


ID: 74035 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Wolfskerke 25 (Brakel)
Huidige hoevegebouwen met U-vormige aanleg uit begin en eind 19de eeuw, teruggaand op een oudere gesloten hoeve. Bakstenen hekpijlers aan de erftoegang tegenover de poort met doorrit in het lange bedrijfsgebouw met stallen; rechthoekige binnenplaats geopend naar het zuidoosten en met brede gekasseide strook voor de stallen.


ID: 133454 | Landschappelijk element

Opgaande populier als hoekboom

Zureveldweg (Brakel)
De opgaande populier staat in de perceelshoek van enkele percelen grasland. Het betreft een oude variëteit van populier.


ID: 133455 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk en weerhaag van meidoorn

Zureveldweg (Brakel)
Kaphaag van haagbeuk op de perceelsgrens tussen twee graslanden. De knothoogte van de bomen is 1,8 m. De originele plantafstand is ongeveer 30 cm. In het westelijke deel van de rij staat een tweestijlige meidoornboompje. In het oosten, voorbij de hoekboom, gaat de perceelsrandbeplanting over in een geschoren meidoornhaag.