Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

589 resultaten


ID: 73753 | Bouwkundig element

Art-decoburgerhuis

Brusselsestraat 32 (Brakel)
Geelbakstenen art-decowoning uit 1938 naar ontwerp van R. De Roose. Rijhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder geknikt zadelddak met twee dakkapellen.


ID: 73754 | Bouwkundig element

Villa

Brusselsestraat 65 (Brakel)
Achterin gelegen villa, met ijzeren hek aan de straat, uit 1935. Art-decowoning van anderhalve bouwlaag onder schilddak met nokbekroning; symmetrische gevelopstand en overhoekse rechthoekige erkers opgetrokken uit bak- en natuursteen op gecementeerde plint.


ID: 73755 | Bouwkundig element

Café In de Bareel

Brusselsestraat 67 (Brakel)
Onderkelderd huis van anderhalve bouwlaag, vijf traveeën met links een poorttravee, onder zadeldak, volgens het kadasterarchief circa 1912 opgetrokken. Gecementeerde en verankerde gevel verfraaid met imitatievoegen en dito hoekblokken.


ID: 305195 | Landschappelijk element

Zwarte knotpopulier als hoekboom

Burreken (Brakel)
De knotboom van zwarte populier te Zegelsem is één van de weinig bekende locaties met zwarte populier in Vlaanderen. De knotboom staat op de hoek van een weiland, langs een voetweg die uitkomt op Burreken. Deze hoekboom is een beeldbepalend object langs de weg. De knotbomenrij van zwarte populieren is één van de zeldzaamste inheemse boomsoorten in Vlaanderen omdat hij sinds de tweede helft van de 18de eeuw bijna volledig door de Canadapopulier (bastaard van zwarte populier met de Noord-Amerikaanse Populus deltoides) is vervangen. Er zijn slechts vijf locaties in Oost-Vlaanderen gekend (Michelbeke, Zegelsem, Elst, Oosterzele en Sint-Denijs-Boekel). Elke plaats van voorkomen heeft daarom een belangrijke natuurwetenschappelijke (genetische) waarde. De knotbomenrij vervult een veelheid aan cultuurhistorisch waardevolle functies.


ID: 43710 | Bouwkundig element

Mariakapel en bijbehorende hoeve

Burreken 27 (Brakel)
Mariakapel gelegen aan buitenstraatbocht, voor de ingang van de bijbehorende hoeve. Wegkapel uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen hoeve met gesloten aanleg door uitbreiding in de tweede helft van de 19de eeuw van oudere hoeve; later nog meermaals aangepast.


ID: 43711 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Burreken 28 (Brakel)
Gesloten bakstenen hoeve met kunstleien daken van circa 1925. Boerenburgerhuis van anderhalve bouwlaag met links aansluitende poorttravee.


ID: 73759 | Bouwkundig element

Diggiehoeve

Diggieweg 14 (Brakel)
Complex volgens kaartmateriaal en interieurelementen in kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, vergroot in het tweede kwart van de 19de eeuw en het vierde kwart van de 19de eeuw. Landbouwbedrijf met gekasseid vierkant erf volledig omsloten door verankerde gewitte bakstenen bedrijfsgebouwen. Toegankelijk via een recente aanbouw aan de straat die uitkomt op de overzolderde erftoegang ten zuidwesten van het erf tegenover het boerenhuis.


ID: 73758 | Bouwkundig element

Dwarsschuur

Diggieweg 8 (Brakel)
Interessante dwarsschuur palend aan de straat ten noordwesten van volledig vernieuwd boerenhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, als voorbeeld van versteende vakwerkbouw onder steil overstekend zadeldak (pannen).


ID: 301380 | Landschappelijk element

Geknotte schietwilg als hoekboom

Doensberg (Brakel)
De geknotte schietwilg staat in een hoek van een perceel aangeplant, ter markering van de kadastrale grens.


ID: 301381 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende beplantingen

Doensberg (Brakel)
De beekbegeleidende beplantingen bestaan uit enkele geknotte zwarte elzen (omtrek 206 cm) en een knothaagbeuk (omtrek 181 cm). De bomen werden op een hoogte van 2,5 m geknot. Een opgaande gewone es is aangeplant als hoekboom.